начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Пожар или палеж

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пожар или палеж

Мнениеот kpavlova » 29 Май 2008, 08:43

Моят опит, Калахан, се свежда до две такива дела/чист палеж , не придружен със взрив/, едното беше с причинена по непредп.смърт, другото - значит.имущество- два л.а. и къща.Т.е. не ми е голям опита, сега излизам, като се върна ще Ви напиша ориентировъчно каквото помня как вървят тези дела и каквото съм изчела за палежите в тая връзка.Много съжалявам за приятелката Ви и семейството й.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 29 Май 2008, 11:32

Аз мисля (без да претендирам за правилност - експертите ще кажат ...), че щом е миришело на бензин, то няма начин на мястото на пожара да няма следи от него ... предполагам, че ако се вземат проби от изгорялото и се изследват може да се установи наличие на изгорял бензин ... от там нататък се създават "съмнения" дали печката е причината за "взрива" ...
Ако наистина е имало взрив (като го съчетаем с миризмата на бензин), то би трябвало да има и следи от някакъв метален съд, в който е бил този бензин (иначе няма как да се взриви) ...
Това от мен ... или по-скоро от "От местопрестъплението" ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот system » 29 Май 2008, 11:51

inspectora написа:Аз мисля (без да претендирам за правилност - експертите ще кажат ...), че щом е миришело на бензин, то няма начин на мястото на пожара да няма следи от него ... предполагам, че ако се вземат проби от изгорялото и се изследват може да се установи наличие на изгорял бензин ... от там нататък се създават "съмнения" дали печката е причината за "взрива" ...
Ако наистина е имало взрив (като го съчетаем с миризмата на бензин), то би трябвало да има и следи от някакъв метален съд, в който е бил този бензин (иначе няма как да се взриви) ...
Това от мен ... или по-скоро от "От местопрестъплението" ...

Съгласен съм. По спомени ще добавя следното: важно е установяването на мястото, от което пожарът е започнал. Това обикновено става с експерт, който следва да присъства на огледа. При горенето, пламъците оставят следи от сажди по тавана и стените, които в общи линии "възпроизвеждат" посоката на самия бламък. По това е възможно да се открие мястото на запалването или взрива. На и около това място трябва на практика да се "изгребе" всичко и да се прати за анализ. Впрочем, ако е описано като "взрив", не може да не е посетено и от екип на ДОТИ. Поинтересувайте се.
За да се изключи хипотеза на причиняване на пожара от повреда в ел. инсталацията, следва да се изземат проводници. По време на пожар, по ел. проводници се появяват нещо като топченца или "пъпки". По тяхната структура след лабораторно изследване може да се установи дали пожарът е причинен от повреда в ел. инсталацията. Трябва да се огледа за туби - доколкото са се запазили от пожара, защото пластмасата би се разтопила), бутилки или парчета от тях, които би било неестествено да се намират в къщата. По време на един пожар на обществена сграда в нашия град, полицията намери бутилка от бренди, миришеща на бензин в близост до сградата. По нея имаше отпечатъци и по тях откриха единия от извършителите. Вярно е, че ако тези неща са вътре в сградата, трудно биха се запазили отпечатъци от пожара. Но все пак... не е изключено.
Но пак повтарям - трябва много внимателен и подробен оглед на цялата сграда, или каквото е останало от нея, и на полосата около нея поне на 10-15 метра разстояние. Един такъв оглед може (и трябва) да отнеме няколко дни. Не знам, а и не вярвам колегите от СДП да се наемат чак толкова.
Приемете и моята съпричастност към нещастието, постигнало приятелката Ви.
system
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Май 2008, 11:59

Аз също много съжелявам за случилото се kalahan. :(
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 29 Май 2008, 13:39

Палежът по 330 е умишлено причиняване на пожар.Пожарът причинен от взирв по смисъла на НК, не е взрив по “техническа причина” у някакъв домакински уред.Взривът го създава извършителя, и то умишлено.Взривно устройство примерно.Няма наказание за непредпазливо взривяване по чл.333/ т.е. ако гръмне газова инсталация и това стане при непредпазлива експолатация, това е непредпазливо запалване, ако др.съставомерни елементи са налице/, а не причиняване на пожар чрез взрив.Тук претупваме набързо конвенц.крим.въпроси "по Вакарелски",доколкото съм ги видяла в действие/ по –скоро чела в двете дела, знаете, че делата ги виждаме по-късно в пълен обем, не ходим на огледи/, някои амер.криминалисти/има и бълг.Метод.ръковоство за разследване на палежи на Андреев, разглеждала съм го и съм го чела много избирателно, т.е. все едно не съм го чела, не ми е това работа/ вкратце: умишл.палежи се готвят предварително, отрано, с предумисъл по-често,/ за сигурно запалване, придружено с бързо развитите, така, че предотвратяването на разрастването на пожара да се избегне, като извършителят има техн.време да “изчезне” и то убедително от кръга на потенц.извършители/, палежите кримин.се делят на битови/ в жилищни помещения/, производстевни, горски, селскостоп........ /Разследват се тактич. различно, огледът се организира различно.Умишл.палежи са мотивирани от отмъщение или користна цел/т.е. съответстват на Вашата версия/ най-често,като и други престъпления се прикриват с тях/серийни подпалвачи ние май си нямаме, иначе в обл.има интересни изследвания , както и модели за разследване/.Само 7-8 процента от подпалвачите са жени. Причините се делят на три- причината за пожара е природна / не зависи от човека/, причината за пожара е случайна /тя е човешка, но не е виновно причинена от човека в нак.правния смисъл/, причината е е човешка в нак.правния смисъл. Версиите: 1.директно или косвено подпалване- запалит.материали и специално създадени за пожара условия/ по специф.обгаряния по обектите, вещите, повече от едно, независими едно от друго огнища, отворени прозорци в неестествен за отварянето им сезон за достъп на кислород.... и хиляди други неща, които си знаят спец.ПАБ.Т.е. търси се външен източник на огън.2. нарушаване правилата за ПАБ/ ел.инсталация, техн.състояние, монтаж, ел.уреди, вкл.изкл.ли са ....складиране на запалит.в-ва и лесно запалими обекти/, 3.късо съединение у ел.исталация/ локално стопяване на проводниците.., нарушаване на изолации, краищата си имат характ.форми/4.самозапалване/ от самонагряване/.5.съвсем природни- мълнии/има си знаци за това предполагам, разтопяват се метали по покрива, сградата гори отгоре надолу ..махаме ги/
Служителите на РЗПАБ са си на мястото, те в посл.са важни свидетели със спец.знания.Ние си нямаме такова доказат.правило като в амер.пр.система- експертът може да бъде свидетел, което горе-долу е в смисъл, ако спец.знания ще помогнат на лицето, което решава факт. въпрос да РАЗБЕРЕ разглеждания факт, свидетел, който поради познания или образование е експерт,може да дава свидетелски показания по въпроса под формата на мнение.И без да го има туй правило служителите на РЗПАБ се разпитват като свидетели и показанията им са “експертни” в някаква степен.
Организацията на огледа си я правят разследващите,със спец-тех. помощник ПАБ, по-често - експертен оглед, с участието на експерт ПАБ..Очевидците са важни- по цвят на дим, пламък може да се съди за вида запалит.материали...само в началото обаче на пожара,преди да почне да гори всичко.При огледа трябва да се установи огнището на пожара/където е запалено и е започнало развитието, там изгарянето е най-голямо/, По мястото на хората /труповете/също се съди, в единия мой случай детето беше в ъгъла на помещението, най-далече от огнището, в противположна посока.Описват се ел.уреди и инсталация и състоянието им, вкл.изкл.Нагревателни уреди, близост на лесно запалими материали до тях....,изземват се части от проводниците...Части от метални предмети, ако уподобяват да са принадлежности на взирвни устройства.После се прави динам.оглед.Изземват се проби, пепел, в близост до огнището и от други места..И понеже не ги разследвам аз тези работи, коментара/ за следите и изводите от следите/ да го оставим, че да не се излагам напълно, на професионалистите. Разследването на пожари е прилагане на наука и опит с проц.способи, т.е. трябват си знания от науката за пожарите/ аз имам “лаически догадки”/, в това число химия, физика, термодинамика, техника и други.Органът не следва да е като мен.Има си разни утвърдени стандарти за разследване на пожара по света- аз съм чела за САЩ, у нас май не стават така нещата съвсем, както и не с еднакво усърдие по всяко дело.Там водещите разследването за пожари се и сертифицират по стандарт/ те имат и спец.знания, освен това и свидетелстват в съд , но това вече си е въпрос на друга правоприлагаща система/.Лекторът казваше /на една лекция на американец ходих, тя беше посветена повече на полските им и горски пожари, но върши работа за всякакви видове, общообразователно, малко “фантастише” ще звучи/, че специалист не може да се нарече човек, който е разследвал по –малко от 50-тина пожара.За България това е голяма цифра.А и у тях има проблем с горските пожари, както и със серийни подпалвачи, каквито у нас няма в такива размери.
Големият проблем навсякъде под слънцето сам разбирате е , че първо високата темп., второ, гасенето, трето, суматохата по спасяването, унищожава следите.
Какво вероятно трябва:Ръководителите на екипите за потушаване на пожари трябва да отговарят за обезпечаването и опазването на мястото на произхода на всички пожари. Пожарният екип за първоначални действия следва да бъдат обезпечени с бариерна лента, доказателствата трябва да се защитават и да се огр.достъпа на всякакви трети лица, дл. или зрители.Периметър на изследване трябва да е ГОЛЯМ, както system писа. Трябва да се записват рег.номера на напускащите района на пожара МПС, както и се идентифицират/ да им се снемат данните/ и вземат показания от всички случайни граждани, и то веднага.Не после да търсим очевидци, пък дано някой си спомни нещо съществено/ цвят, мирис , звуци.../.По света има разни преносими комплекти от апаратура за снемане на метеорол. данни на мястото на пожара.Да се записват всички данни за подателя на сигнала, с точен час.Да се установява размер, цвят и посока на стълба, както и обемът на пушека, още на място, а не кой какво си спомня после и ако.Миризмите са важни.По света се води и дневник на потенциалното местопрестъпление- кой влиза излиза и какво прави там, за де влиза и излиза хаотично неогр.кръг лица.Общо взето, втори шанс за установяване на следите няма, така че първият трябва да се използва максимално.Лекторът тогава твърдеше, че дори и да не бъде намерено никакво физ. доказателство за причината за пожара при първонач. оглед,само по себе си това може важно за подозиране на палеж, тъй като липсата на източник на запалване може да бъде косвено доказателство за умишлено подпалване. Освен това, сами по себе си следите / доказателствата/ от пожара са твърде крехки, във физ.смисъл на думата.
Всъщност у нас делото го решава ПТЕ, основана на огледния протокол.Т.е. всичко зависи от запазването на следите и от преценката на специалиста по “поведение на огъня”.Така, че ще чакате какво ще установи пожаро-тех.експертиза/ тя е и комплексна – и инжен.познания/, както и химическата –има ли следи от запалителни вещества.Би Ти Ви са казали, каквото са разбрали от пресцентъра на МВР.ПТЕ ще преценява къде е възникнал пожара, механизъм на възникване, развитие и разпространение на горенето, причината, като изводите не винаги са категор., а вероятносни.Правят се и следств.и/или експертни експерименти, или се използват данни от такива/ литерат./като контролни способи- например в експертизата за влака в Кардам- четох я в сайта на ПлОП, експертите установяват, че в пътническия вагон за 4 мин. след възникване на горене показателите на въгл.диоксид и др.токсичин газове достигат недопустима за чов.организъм концентрация. Т.е. нямат голям шанс за ориентация и спасяване.
Как хипотезата за умишлен палеж прераства в извод на разследването за такъв.Мисля, като издържи проверката на сериозно и задълбочено изопачаване/ оспорване/.Ако всичките факти- следи / материални и идеални/ не съответстват на тая работна хипотеза, ще трябва да се смени с друга.Ако изобщо не можем да изградим хипотеза, причината трябав да си остане неопределена Разследването не е приключило, докато не са преценени и изключени всички основателно възможни причини.За наказат.дело в съд е необходима висока степен на експертна сигурност в причината за пожара, тя да е външен за обстановката източник, да е у човека, като е ясно и кой е човека.Трудна работа.
Умишл. палежи по моите скромни практически участия в такива дела “излизат”, когато има очевидец на събититето на запалването или косвени свид.показания за досъп на лице до запал.в-ва, виждане на свидетел за отдалечаване от мястото, установяване на самите запал.в-ва у извършителя или място, до което той има достъп/ т.е. така се установи или не по двете ми дела/, или вещ.док-ва с висока идентифицируемост за извършителя- като каза system- дактил.следа.В останалите случаи просто, ако случайно се потвърди версията за човешка причина, умишл.привнесен външнен източник на горене/ запал.в-во, което е и запалено / за палежа, делата остават срещу неизв.извършител дорде им изтече давността.Едната присъда беше оправд.При смъртния случай на дете беше осъдителна, 5годишна.
Понеже търсим винаги установяване на човешката причина, по възможност виновната човешка причина,опитвам се да Ви кажа, че :
1.понякога обективно я няма,
2.дори да я има, се разследва безобразно трудно, разследването се изправя пред повече доказат.трудности от конвенционалното разследване за умишлено престъпление.
3.Наред с това разследването понякога се води и хаотично, непосл., именно разследването по още “горещите следи”, като те изчезват още при гасене и спасяване/както и не при оглед,но при посещението на произшествието от деж.група преди той да започне/.
Правилно Ви съветва колегата да се консултирате със специалист ПАБ, след като видите/ той трябва да види/ протокола за оглед и експертизата обаче.Т.е. искайте си констит.като пострадал веднага, да се предявява всичко.Разбира се, и собствен оглед да си направи в.л., докато още има смисъл.Мисля, че при битовите пожари/ в къщи/ версиите за умишлен палеж не се работят много последователно.Дано узнаете причината Ви желая, макар никак да не ви окуражих, но повече и от сърце – дано семейството с общи усилия да се възстанови от погрома, който е от естество да преобръне живота му.Всъщност вероятно го е преобърнал.
П.П.не можах да бъда по -кратка :oops:
Пропуснах да пиша- съберете си доказателства кога / за колко време / е дошла ПАБ, с какви средства, с каква кадрова "наличност" и колко ефективно е гасила.Понякога могат и те да носят отговорност за непредотвратеното разрастване / нефект.потушаване - по гр.пр.път.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 29 Май 2008, 15:01

А понеже да се организира палеж явно не е сложно/с взрив е по -сложно техн./, т.е. не изисква спец.знания, нито сложна подготовка, а материалите са напълно общодостъпни, най-същ.въпрос ще е и кой има и как има достъп, така щото да предизвика запалването.Ако интересът е от такова бизнес естество, всеки неуправлеям гражданин срещу "кило ракия"/образно/ може да го стори, подбуден, "стимулиран " от заинтересовано лице.Т..е трябва да си спомните за съмнителни лица в близко време и наоколо, вън от обич.посетители.
Взривовете си ги поема ДОТИ, те са си с цел сплашване обикновено, по -често - върху МПС.Там като че ли няма дела с осъдени извършители, нямам и такива дела, тъй че не зная.Палежът е по -лесно осъщ/ като средства/, по малко съмнителен, щом причината е користна, а не сплашване, както и по -лесно се придава естествен вид на причината за пожара, предполагам.
kpavlova
Активен потребител

Re: ПОЖАР

Мнениеот doobref » 29 Май 2008, 15:43

Колега , моите съболезнования, вероятно става дума случая за тавнаско помещение обособено като жилище, случай огласен от БТВ. какво да Ви кажа- не е срамно въпреки ,че сте колега , но се обърнете към адвокат занимаващ се с наказателно право. Предстоят редица процедури - разпити на свидетели, назначаване на експертизи , и т.н. , за което колегата ще може да следи. От пожаротехническата експертиза , ще стане ясно дали е умишлен палеж , или от уред.
doobref
Младши потребител

Мнениеот marsidi » 29 Май 2008, 15:51

Kalahan съжалявам за това което се е случило.Ужасно е. Както и колеги са казали, пожаротехническата експертиза е много важна, малко са хората които ги правят.
Не съм съгласна с колежката за мнението и че може да провери дали колите на ПАБ са закъснели, дали пожарникарите са гасили едвали не както трябва.
Извинявайте, ама една спешна служба остана да работи, затова хората се обаждат на линейката на пожарната, а не на 150 за Бърза помощ./извинявам се, това е извън темата, ама не се сдържах..../
marsidi
Потребител

Мнениеот marsidi » 29 Май 2008, 15:55

Dobref не е този случай. Поне аз така си мисля, имаше и друг случай след този на ул. Цар Самуил
marsidi
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 29 Май 2008, 16:00

Колега, съжалявам !

Не гледам новини но от това което прочетох по темата и видях в нета - съм ужасена от безхаберието и за БЕЗСИЛИЕТО...
Срамота е и тук във форума има колеги пеналисти, има и от системата на МВР и да се чудим..

Не бива да мълчим и да се примиряваме като овце!!!
Нека който може да помага.

С ВАС сме!
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот kpavlova » 29 Май 2008, 16:26

marsidi написа: Не съм съгласна с колежката за мнението и че може да провери дали колите на ПАБ са закъснели, дали пожарникарите са гасили едвали не както трябва.
Извинявайте, ама една спешна служба остана да работи, затова хората се обаждат на линейката на пожарната, а не на 150 за Бърза помощ./извинявам се, това е извън темата, ама не се сдържах..../

Вижте, много уважавам труда им :oops: , всъщност "уважавам" е невярно слабо, възхищавам се на този необикновен труд.не говоря за обект.невъзможност да се помогне , а за субект.такава.В София всички служби за реагиране при кризисна ситуация работят в безобразни условия, с безобразно висока степен на натоварване, в големи райони, като ходят на всякакви сигнали и пожарни, и линейки , и полиция.....Вън от големите градове с висок интензитет на "злополучия" не навсякъде нещата са еднакво сложени, и не навсякъде хората са еднакво готови, не еднакво са свикнали да реагират на сигнал, преполагам.
В един град, не в София, пожарната беше дошла 20 минути след сигнала без вода, след което дошла втора кола.Постр. изминава разстоянието пеш за по-малко от 10 минути.Тъй че съм далече от мисълта да твърдя, че виновни са служителите, а не причинителя, много далече, или че не гасят както трябва....Един колега води такова гр.дело, за това го казвам като възможност.И никого, абсолютно никого не упреквам, а и не бих могла.
не говоря за отговорност на пожарникаря, който може и да не оцелее след гасенето и го прави с ясно съзнание за риска.Изобщо .А за отг.на държавата в лицето на институцията , или в собств.й лице, която следва да му е предоставила на същия този огнеборец достатъчно средства, за лична защита, за упр.занятието му, техн.ресурс, като е назначила и достатъчно негови колеги, подготвила го е добре, така че да не бива принуден да избира по степен на критичност - това се случва с Бърза помощ, др.тема/- като е огр.до минимум натоварването му в тая и без това толкова рискова работа.Т.е. за отг.на държавата, за да бъдат оцеляването и ефект.му работа възможни.А не да бъде принуден да прави чудеса от храброст.Писах за това.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 04 Юни 2008, 22:00

Наистина съжалявам за случилото се! Моят опит в подобни престъпления не е голям, но еднозначно сочи, че колегите от РСПБЗН не смеят да изкажат категорично становище относно причините, защото после ще ги викат на съд.... А външни експерти не знам....
Gabi1
Потребител

Назад към Наказателно право