начало

Пламен Иванов получи нов мандат начело на Бюрото за контрол на СРС Пламен Иванов получи нов мандат начело на Бюрото за контрол на СРС

студентски въпорси за недействителност на сделки

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот portokal » 27 Май 2008, 13:31

Освен това разбарх, че коя сделка е действителна завси от поредността на вписването.

Не! Зависи само от това, коя сделка е привидна и коя не е.
Вписването и недействителността нямат нищо общо.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот centara » 27 Май 2008, 13:40

По принцип това е целта на вписването - да се знае кои са титулярите на вещни права върху недвижими имоти, нещо което е в пряко противоречие с института на подставеното лице. За щастие уредбата е такава, че който реши да прави въртели, губи.
centara
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 27 Май 2008, 13:45

Вижте, като подставени лица (особено при сделки с недв. имоти) най-често се използват много близки роднини - хора, на които може да им се има огромно доверие, за да няма "проблеми" после ;)
Например: куп депутати, чиито роднини по документи притежават какво ли не ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот portokal » 27 Май 2008, 13:47

Я роднините, я обръчите им от фирми. :oops: Нямам предвид само този с обръчите.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот destruction » 27 Май 2008, 14:04

inspectora написа:

П.П.: оф .. тва за подставеното лице не е баш така де ... (образно казано ... е това) ... малко по-специфично е защото др. страна може да не знае (или по-точно най-вероятно не знае) за "подставеността" ...

П.П.: сега се сетих за удачен пример за "подставено" лице (пак с някои условности относно действителността на някои сделки) - примерно Вие искате да пускате тото (ама сте малолетем примерно ... и нямате право да участвате в хазартни игри ;) ) - баща Ви пуска фиша от негово си име ... (ама всищност и двамата си знаете, че фишът се пуска от Вас ;) реално) ... същото е и по американските филми, където непълнолетни, чрез подставени лица (пълнолетни) си купуват алкохол ;)

Е, да но според онова решение, за да има подставено лице, трябва и купувачът(другата страна по сделката) да знае за подставянето. Ако не знае, на пръв поглед, ще е налице скрито пълномощно, но всъщност и такова няма да има, тъй като липсва дог. за поръчка в писмена форма с нот. заверка и правата ще ги придобие този, който е трябвало да бъде подставен и си е мислел, че наистина е такъв.
Но пък във вашия пример няма продажба на недв. имот и не е нужно поръчаката да е писмена, но то и без това едната страна е малолетна...всъщност мисля, че може да се обясни с абсолютна персонална симулация-ох, не става така, по-скоро важното е, че няма нужда от официална форма-да така трябва да е, бащата и малолетния знаят за кого е фиша, но в тотото не знаят и вероятно това изискване в решението-и купувача да знае, е само за официални сделки или вече не е актуално...

portokal, исках да кажа, че кой ще придобие собствеността, зависи от поредността на вписването- днес Х Ви продава къщата си, след 1 м. я продава и на мене-вашата продажба е вписана първа и Вие сте собственик, така трябва да е, мисля
destruction
Нов потребител

Мнениеот portokal » 27 Май 2008, 14:13

исках да кажа, че кой ще придобие собствеността, зависи от поредността на вписването- днес Х Ви продава къщата си, след 1 м. я продава и на мене-вашата продажба е вписана първа и Вие сте собственик

Да, така е, защото аз ще мога да противопоставя правата си на втория вписан, а не той своите - на мен.
Но това не означава, че неговата сделка е недействителна.

Е, да но според онова решение, за да има подставено лице, трябва и купувачът(другата страна по сделката) да знае за подставянето.

Да, в онова решение така пише. И наистина едното мнение, което съм срещала, е, че подставено лице има само когато и другата страна знае за подставянето, т.е. това мнение прави разлика между подставено лице и скрит пълномощник; срещала съм и мнения, според които разлика няма.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот centara » 27 Май 2008, 15:28

Лично според мен трудно може да се защити тезата, че за да е налице подставено лице е достатъчно само едната страна да знае. Просто не виждам кой знае какви аргументи в тази насока.
centara
Младши потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии