начало

Съдът оправда шестима лекари за смъртта на родилка Съдът оправда шестима лекари за смъртта на родилка

Разтрогване на договор от страна на прокурист

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разтрогване на договор от страна на прокурист

Мнениеот Петър Петров » 22 Фев 2005, 18:12

Здравейте,
Прокурист съм във фирма с граждански договор, регистриран в съда. Договорът ми е за два часа дневно. Сега желая да разтрогна договора, а собственикът твърди, че това не е възможно.
Какво е нужно да направя?
Благодаря ви предварително.
Петър Петров

Re: Разтрогване на договор от страна на прокурист

Мнениеот evgo » 22 Фев 2005, 18:46

На първо място трябва да видите какво пише в договора Ви за управление, който се сключили на основание чл.23 ТЗ.
Ако в него не е уговорен начин на прекратяване на договора, съветствайте се с адвокат дали на може да се приложи чл.141 ал.5 ТЗ.
evgo

Мнениеот случаен-N » 22 Фев 2005, 21:40

Известен ми е случай, когато съдът е приложил по аналогия разпоредбата на чл.141, ал.5 ТЗ за прокурист. Съвсем правилно според мен. Нелепо е да се смята, че някой може да бъде принуден против волята си да управлява дружеството, но законодателят е "забравил" прокуристите. За съжаление не е ясно какво решение би взел конкретен съдия по такъв казус. Най-вече поради липса на изрична разпоредба в закона и поради липса на съдебна практика. Нещата са кантар – може и да уважи такова искане, но може и да откаже.
случаен-N

Мнениеот rr » 23 Фев 2005, 02:34

Използвайте чл. 141 ал. 5 от ТЗ, ако съдията ви откаже искайте отказ и го обжалвайте пред Апелативният съд там имат практика точно в тази насока
rr

Назад към Търговско право