начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Прекратяване на наказателно производство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прекратяване на наказателно производство

Мнениеот cooly » 04 Апр 2008, 00:18

Не съм юрист и имам един такъв въпрос: Как се процедира, когато прокуратурата издава постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на база досъдебно производство, основано на доказателство - запис от видео камера, който впоследствие се оказва изтрит и унищожен безвъзвратно? Може ли да се стартира дело в съдебна зала при унищожено доказателство, в случая видео запис? И каква правна стойност имат показанията на хора гледали този запис, който обаче е унищожен и не е наблюдаван нито от защитата на обвиняемия, нито от прокуратурата, нито от съда, а единствено от "свидетелите" от страна на обвинението? Има ли член и алинея според които, поради унищожаване на важно доказателство и невъзможността То да се представи в съда, наказателното производство се прекратява? Не е ли абсурдно изобщо издаването на подобно постановление от страна на прокуратурата, при положение, че то не почива на никакви доказателства които могат да се представят в съдебната зала?
Благодаря Ви!
cooly
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Апр 2008, 23:54

Re: Прекратяване на наказателно производство

Мнениеот Inspector_MBP » 04 Апр 2008, 00:40

cooly написа:
Има ли член и алинея според които, поради унищожаване на важно доказателство и невъзможността То да се представи в съда, наказателното производство се прекратява?

НЕ.

cooly написа:
И каква правна стойност имат показанията на хора гледали този запис, който обаче е унищожен...

Правна стойност на свидетелски показания имат.

cooly написа:
Не е ли абсурдно изобщо издаването на подобно постановление от страна на прокуратурата...

Въобще не е абсурдно.

cooly написа: при положение, че то не почива на никакви доказателства които могат да се представят в съдебната зала?

А... това Вие го казвате. :lol: Свидетелските показания, според Вас какво са ?
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот cooly » 04 Апр 2008, 00:46

:) а така ... и как свидетелите ще докат твърденията си .. като те не са преки свидетели ... и тълкуването на записа не е извършено нито от вещи лица нито нищо .. дори не е ясно какво е имало на записа .. и тте са свидетели на запис а не на нещо друго ... ако аз гледам филм на батман зна4и ли 4е мога да свидетелствам за това как той има крила и може да лети, понеже толкова разбирам от филми и така съм решил? кой ми дава право да правя изводи и тълкувания, след като не съм специалист?
cooly
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Апр 2008, 23:54

Re: Прекратяване на наказателно производство

Мнениеот Clavdivs. » 04 Апр 2008, 01:03

cooly написа: когато прокуратурата издава постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание


Я малко прецизирайте тука...... Това предложение по 375 за 78а ли ще дойде? Надали.... Най-вероятно е прекратяване.....

Охранителна камера.... супермаркет?... 218б?
Clavdivs.
Потребител
 
Мнения: 639
Регистриран на: 17 Апр 2007, 13:20

Мнениеот Inspector_MBP » 04 Апр 2008, 01:05

cooly написа: и как свидетелите ще докат твърденията си

Свидетелите нищо не са длъжни да доказват.

cooly написа: .. като те не са преки свидетели...

В закона няма изискване свидетелите да бъдат очевидци.

cooly написа: ... кой ми дава право да правя изводи и тълкувания, след като не съм специалист?

Имате право да правите каквито си искате тълкувания и изводи, пък дори бидейки и неспециалист. Вие самия, вече на два пъти ярко демонстрирате това си право.

Иначе досежно основното Ви питане, казано просто - свидетелите казват какво са видели, а изводите се правят от ръководно решаващия орган. С това смятам да приключа дискусията с Вас. Приятна вечер!
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот cooly » 04 Апр 2008, 01:27

там е работата, че свидетелите незнаят какво са видели и правят изводи .. става дума за това прокуратурата предявява иск към клиент за надплатена сума, която той е изтеглил от сметката си по надлежния ред в банков клон има подписана бележка документи вси4ко. и след видите ли няколко месеца се предявява иска, 4е са му надплатени 1000 лв над сумата която той е изтеглил. Касиерката разбира се е възстановила сумата защото явно тя е изгубила парите. И прокуратурата предявява обвинение за умишено присвояване и тем подобни щуротии. Не е направена ревизия своевременно а 4ак след 4асове. Няколко 4овека от банката са гледали видо запис от камерите в самата банка , от които записи те направили изводи като съпоставили къде натискала касиерката и незнам си какво си 4е била натиснала клавиши 4 и 0, но видите ли записа бил изтрит по по грешка и сега го няма. Написано е по чл. 207, ал. 2 от НК.
Последна промяна cooly на 04 Апр 2008, 01:47, променена общо 1 път
cooly
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Апр 2008, 23:54

Мнениеот cooly » 04 Апр 2008, 01:36

А вас госпидин инспектор искам да питам как тогава се изпълняв а изискването, 4е вси4ки доказателства на обвинението задължително трябва да се предоставят и на защитата на обвиняемия, както и на съда, което в слу4ая няма как д а стане понеже записа е изтрит? Нещо пове4е свидетелите се явяват служебно свързани и зависими помежду си и на всичко отгоре се проявяват като вещи лица след като правят констатации и тълкувания на база на запис от оранителна камера, а закона изкю4ва възможността вещи лица да бъдат свидетели по делото, а ако не са вещи лица те как могат да тълкуват и да правят анализ на видео запис, за което е необходима експертна оценка? Но това вие "компетентните" го знаете предполагам
cooly
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Апр 2008, 23:54

Мнениеот zornunddorn » 04 Апр 2008, 08:24

запис, та запис.... единственото за което е послужил този запис е да се установи кое е лицето, изтеглило парите. След като се е разписвал на различни документи той е оставил и други "писмени следи". Така че въпросния запис е без никакво значение. най- добре да изложите подробно фактическата обстановка, вместо на бъдете изявителен към другите участници във форума. междувпрочем, ако сте гледал филм с батман и после ви разпитат като свидетел за това какво сте възприел от филма, ще се наложи да разкажите, че сте видял батман , вероятно с крила, който лети. Не подценявайте свидетелските показания. любопитно ми е каква е точната правна квалификация на деянието. замислете се над това, което е писал Inspector_MBP.
zornunddorn
Потребител
 
Мнения: 108
Регистриран на: 23 Дек 2006, 23:00

Мнениеот kpavlova » 04 Апр 2008, 09:57

zornunddorn написа: любопитно ми е каква е точната правна квалификация на деянието. замислете се над това, което е писал Inspector_MBP.

Писал е 207, ал.2
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот kpavlova » 04 Апр 2008, 10:29

cooly написа:там е работата, че свидетелите незнаят какво са видели и правят изводи .. става дума за това прокуратурата предявява иск към клиент за надплатена сума, която той е изтеглил от сметката си по надлежния ред в банков клон има подписана бележка документи вси4ко. и след видите ли няколко месеца се предявява иска, 4е са му надплатени 1000 лв над сумата която той е изтеглил. Касиерката разбира се е възстановила сумата защото явно тя е изгубила парите. И прокуратурата предявява обвинение за умишено присвояване и тем подобни щуротии. Не е направена ревизия своевременно а 4ак след 4асове. Няколко 4овека от банката са гледали видо запис от камерите в самата банка , от които записи те направили изводи като съпоставили къде натискала касиерката и незнам си какво си 4е била натиснала клавиши 4 и 0, но видите ли записа бил изтрит по по грешка и сега го няма. Написано е по чл. 207, ал. 2 от НК.

В наказателния процес няма ограничения каквото и да е обстоятелство да се доказва по какъвто и да е начин/ с всякакви допустими док.средства, там ограничения за свидетелски показания няма, както в някои случаи в гражданския процес/, което и банката знае :D .Явно документално/ на хартия/ колкото сте поискали да изтеглите, толкоз са Ви дали и сте получили.На кино не ходите със специалист-технически помощник или вещо лице, за да Ви каже какво виждате.Намерете си приличен адвокат, а не се чудете дали някой може да разкаже как е видял Батман, и летял ли е Батман- може, а защитата ще поставя под съмнение имаше ли Батман крила и Батман не беше ли Робин, както и Батман имаше ли умисъл, когато Робин сгреши и той не й посочи грешката, и изобщо Батман ли беше това.Свидетелите установяват факти, а не изводите и заключенията си за фактите.Предложението по чл.78 а не е недопустимо внесено.
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот bay4o » 04 Апр 2008, 10:49

Записът надали е единственото доказателство в процеса. Най - сетне, ако не представлява СРС, съдът, дори и да го изгледа, би могъл да го ползва единствено като косвено доказателство, което в подкрепа с другите доказателства /показания на свидетели, писмени доказателства/ да обоснове вина или липса на такава.
bay4o
Потребител
 
Мнения: 240
Регистриран на: 05 Окт 2006, 12:12

Мнениеот kpavlova » 04 Апр 2008, 10:51

Аз доколкото схванах записът е унищожен, т.е. няма никакъв запис?Абе, крива малко работа, как пък този запис точно изтриха.Нали по ЗЧОД има задължение за съхранение...ако съдържат разни данни..
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот herostat » 04 Апр 2008, 11:21

cooly написа:там е работата, че свидетелите незнаят какво са видели и правят изводи .. става дума за това прокуратурата предявява иск към клиент за надплатена сума, която той е изтеглил от сметката си по надлежния ред в банков клон има подписана бележка документи вси4ко. и след видите ли няколко месеца се предявява иска, 4е са му надплатени 1000 лв над сумата която той е изтеглил. Касиерката разбира се е възстановила сумата защото явно тя е изгубила парите. И прокуратурата предявява обвинение за умишено присвояване и тем подобни щуротии. Не е направена ревизия своевременно а 4ак след 4асове. Няколко 4овека от банката са гледали видо запис от камерите в самата банка , от които записи те направили изводи като съпоставили къде натискала касиерката и незнам си какво си 4е била натиснала клавиши 4 и 0, но видите ли записа бил изтрит по по грешка и сега го няма. Написано е по чл. 207, ал. 2 от НК.


Ех cooly, cooly...и ти разбираш от наказателно право и процес, та се не виждаш...Това дето го пише в НПК, са глупости...да знаеш, важно е само какво пише в главите на така наречените разследващи органи, а там много от тези текстове липсват....така, че един съвет от мен, без пари: вземи да се образоваш малко...те декларации искат от хората, че не са убийци за да си "вържат гащите", та една камера ли нема да "освидетелстват"...Айде и като поумнееш пак да пишеш...



http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=38178
herostat
Потребител
 
Мнения: 203
Регистриран на: 27 Фев 2007, 18:54

Мнениеот kpavlova » 04 Апр 2008, 11:32

Изобщо 206 и следващите станаха много свежи текстове, като по гражд.правен път е трудно и не може.Като трябва и не може...
А границата между престъпното и непрестъпното- една "тънка червена линия" :)
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот cooly » 04 Апр 2008, 14:13

Ето каква е работата уважаеми! Представете си как влизате в банка, отивате на гишето, давате си личната карта и по надлежния ред си теглите определена сума от личната ви сметка. Подписвате документи , квитанции, всичко. Излизате си. И след 3 месеца получавате известие че има дознание срещу вас, снети са показания от "пишман"свидетелеи защото те са свидетелеи на някакъв мити4ен запис който никой не е виждал, а не на момента в който касиерката дава парите. На всичкото отгоре Касиерката си е признала вината и сама е възстановила липсващата сумата на банката в която работи. И видите ли прокуратирата решава да предяви обвинение към клиент на банката за "предумишлено присвояване". Изобщо моите уважения към гилдията на юристите в БГ, но с е убеждавам, че в тая държава всичко е сбъркано. Делото е прекратено поради абсурдност да го кажа. не е там проблема. Проблема е с какво се занимава прокуратирата. Адвокат казвате... знаете ли какво ми казваха адвокатите .. "Оо, ние уважаваме тази или онази прокурорка! Тя е хиена!" Е, това е! ДОкато българина продължава да уважава ВЛАСТТА заради самата ВЛАСТ, от страх и от куртоазия, няма да се промени нищо:) И всичко ще се свежда до силния характер , волята и мощта на отделния индивид и способността му да се справя с простотията. Двате ли си сметка как в провинциален град един адвокат, а бил той и Пери Мейсън може да си позволи обективно и безпристрастно анализиране на факти и борба. Никак! :) Всички адвокати ми казваха как всичко зависело от съда.. от настроението на съдията , кой състав щял да бъде ... :) и т.н. А който с еинтересува мога да му пратя копие от най - смешното постановление на прокуратурата в България!
cooly
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Апр 2008, 23:54

Мнениеот cooly » 04 Апр 2008, 14:20

И се оказва следното .. защото аз непрестанно си задавах въпроса "Защо" А то било заради количеството внесени обвинителни актове господа юристи. На прокуратурата не й пука ще спечели ли или не, а я интересува да има обем. А това, че ще ме "дярат" в най скоро време с обезщетение за клевета и уронване на авторитета със сума между 3 и 7 хиляди лева... това не е важно нали:) а тези пари са от моите и вашите джобове. Властта просто няма коректив ... особено що се отнася до правото и законите. Наивно е да се мисли, че човек на който му плащаш 400 - 700 лв може да те защитава адекватно и с убеждение все едно защитава себе си и правото. :) Все пак той е човек, а дори и адвокат и винаги си прави сметка срещу кого се изправя и какви може да са последствията. Мога да ви говоря много и то с факти ... :) но на кой ли му пука:)
cooly
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Апр 2008, 23:54

Мнениеот cooly » 04 Апр 2008, 14:29

А за любопитните точната правна квалификация на прокуратурата е "предумишлено присвояване на чужди вещи" по чл. 207, ал 2. И за в бъдеще внимавайте когато влизате в магазин или си купувате нещо, защото може да се окаже, че сте "присвоили предумишлено чужда вещ", а разните му там документи и простотии кучета ги яли. Да не говорим, че винаги има нужда от още едно "обвинение" в папката на държавния чиновник, в каквито са се превърнали всички държавни служители.
cooly
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Апр 2008, 23:54

Мнениеот kpavlova » 04 Апр 2008, 19:04

cooly написа:Ето каква е работата уважаеми! Представете си как влизате в банка, отивате на гишето, давате си личната карта и по надлежния ред си теглите определена сума от личната ви сметка. Подписвате документи , квитанции, всичко. Излизате си. И след 3 месеца получавате известие че има дознание срещу вас, снети са показания от "пишман"свидетелеи защото те са свидетелеи на някакъв мити4ен запис който никой не е виждал, а не на момента в който касиерката дава парите. На всичкото отгоре Касиерката си е признала вината и сама е възстановила липсващата сумата на банката в която работи. И видите ли прокуратирата решава да предяви обвинение към клиент на банката за "предумишлено присвояване". Изобщо моите уважения към гилдията на юристите в БГ, но с е убеждавам, че в тая държава всичко е сбъркано. Делото е прекратено поради абсурдност да го кажа. не е там проблема. Проблема е с какво се занимава прокуратирата. Адвокат казвате... знаете ли какво ми казваха адвокатите .. "Оо, ние уважаваме тази или онази прокурорка! Тя е хиена!" Е, това е! ДОкато българина продължава да уважава ВЛАСТТА заради самата ВЛАСТ, от страх и от куртоазия, няма да се промени нищо:) И всичко ще се свежда до силния характер , волята и мощта на отделния индивид и способността му да се справя с простотията. Двате ли си сметка как в провинциален град един адвокат, а бил той и Пери Мейсън може да си позволи обективно и безпристрастно анализиране на факти и борба. Никак! :) Всички адвокати ми казваха как всичко зависело от съда.. от настроението на съдията , кой състав щял да бъде ... :) и т.н. А който с еинтересува мога да му пратя копие от най - смешното постановление на прокуратурата в България!


Прощавайте, ама не си е измислила прокуратурата конспирация срещу Вас, нито е сътворила доказателства.Някой я е сезирал, може би и недобросъвестно, някой е дал показания.Системата е тромавичка и като валяк- нещо трябва да я задвижи.
А дали се е занимавала с нещото, което не й е било работа- е , това явно сама си го е преценила в един момент...Осъзнатият грях е поне половин.
Проведете си борбата, щом сте убеден в правотата си, като започнате от самото начало- как системата се е задействала - как е била сезирана, от кого и с какво.Щом сте сигурен в себе си, сезирайте органите за неистинските показания, както и за набедяването срещу Вас от страна на банката/ нейните служители/, ако можете да докажете , че е така.В същата тази прокуратура.
По стар български обичай и българската прокуратура понякога се занимава с несвойствена за нея работа.Дали има нещо лично в цялата работа си знаете Вие.По начало по -лесно е да се напише отказ за образуване.А за работата на един прокурор от по -съществено значение е броят на осъдителните съдебни актове, които е постигнал, а не на внесените обвинит.актове.Т.е. нещата не са на кило.И на прокуратурата понякога й пука за крайния резултат.Като на повечето места, и там се ценят резултати , а не усилия.
Ако се чувствате жертва на репресия - съдете държавата/ прокуратурата/.
Е, някак си, и въпреки всичко най-смешното постановление е сложило край на мъките Ви.Обективното и безпристрастното анализиране на факти е работа на съда, адвокатът е защитник - т.е. страна, би следвало щом е Ваш защитник да е на Ваша страна, и да е пристрастен.Не ни упреквайте за неудачния си избор.Или въпреки всичко не се оказа толкова неудачен?
Питахте, допустимо ли е такова предложение на прокурора- това Ви беше въпроса в началото - да, допустимо е.Доколкото това предложение, както и обвинит.акт е обвинително твърдение.То подлежи на доказване.
Не сте си избрали правилно място да се оплачете от системата, няма кого да учудите тука, а Вие търсите този ефект.
Редно е да Ви кажа " бъдете благодарен, че не сте в затвора..." :D , но не го казвам.Системата е и това, което сте видели.И когато няма за какво да сте благодарен.Но същата система, включително и в лицето на същите хора, ще използвате, за да търсите отговорностите.Така, че явно трябва да я приемете, без да я харесвате.
А за прокурорката -хиена и съдията с променливи настроения, какво да Ви кажа, не ги познавам тия местни забележителности.. :)
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот cooly » 04 Апр 2008, 20:34

Ама вие май наистина не разбирате.. какъв затвор, каква система, какви грехове ... вие априори приехте, че съм виновен :) ХА! Е това е то ! Защо трябва да доказвам, че не съм камила? Ефект не търся нито искам да учудя някой. Просто все пак правото е за да служи на хората, нали? А не да се ползва и коментира от тесни специалисти. А за осъждането на държавата, това е в ход и скоро ще стане. Въпросът е как се упражнява контрол върху самата власт ... ами по този начин може да се обвини всеки по всяко време за всяко нещо ... това е злоупотреба с власт ... и повярвайте ми такова съчинение не сте чели. Меко е да се каже "сътворила" :) и ни най - малко не се оплаквам, просто исках да видя какво мислят хората които влизат в тези форуми ... още повече, че това е форум за юристи ... и се убеждавам, че каквато и да е темата, за каквато и сфера от човешкото познание да става дума страхът си е страх. Не се изисква чак толкова специална подготовка за да се видят противоречията между това какво пише в законите и актовете и какво се прилага на практика. А интересно как бихте коментирали следното ... нотариален акт, издаден на база фалшиво завещание, което е доказано и е безспорен факт с оглед на това, че завещанието няма заверка, подпис, почеркът графологически е доказано на друг човек и т.н. ... та .... няма адвокат в цялата област, че и извън нея който да се наеме да развали този нотариален акт и да поеме ангажимент за дело, защото има намесен нотариус. Лично съм се срещал с дозина адвокати,които с ентусиазъм започваха, но щом видеха за какво става дума отказваха учтиво и гузно. Гарван гарванооко не вади. Ето за това говоря. Разбира се нещата се уредиха с помощта на други средства, които далеч не са правови, но с аизпитани във вековете и това защото правото в България няма своите стожери.
cooly
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Апр 2008, 23:54

Мнениеот Clavdivs. » 04 Апр 2008, 20:42

Айдееее... поредния kostadin.iordanov :D

Аман....

cooly Вие в коя област на живота си вадите хляба /и салама*/? .




* само с хляб не се живее
Clavdivs.
Потребител
 
Мнения: 639
Регистриран на: 17 Апр 2007, 13:20

Следваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 64 госта


cron