начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Разделяне на наказателно дело заради съкратено производство?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Разделяне на наказателно дело заради съкратено производство?

Мнениеот donchev » 31 Мар 2008, 15:19

Възможно ли е наказателно дело да бъде разделено да се приложи съкратената процедура по чл.370 и слл НПК за един обвиняемите? В НПК не намерих изричен текст позволяващ такова разделение при това основание.
donchev
Потребител
 
Мнения: 202
Регистриран на: 05 Окт 2001, 10:00

Re: Разделяне на наказателно дело заради съкратено производс

Мнениеот kpavlova » 31 Мар 2008, 16:29

donchev написа:Възможно ли е наказателно дело да бъде разделено да се приложи съкратената процедура по чл.370 и слл НПК за един обвиняемите? В НПК не намерих изричен текст позволяващ такова разделение при това основание.

Няма изричен текст.Няма изрично основание, както би се получило при друга диференцирана процедура- споразумението за един от подс., след което съставът се отвежда.Макар това да не е разделяне в същинския смисъл, единият подс.се споразумява, за него делото се решава със споразумение, одобрено с необжалваем акт, след което за състава настъпват основания за отвод от по -нататъчното разгл.на делото.
Предполагам, че питате за изслушване с "признание на всички факти", макар, че е вярно и за изслушването по точка първа.
Съдилищата отхвърлят искането за предварително изслушване, ако не изхожда от всички подс., аргументирайки се, че целта на института е да се опрости процеса- да се съкрати следствения стадий, а не да се усложни, както и че се нарушават съществено правата на подс, за който диференц.процедура не се провежда.Освен това подс.няма "право на предварително изслушване"
Подобна позиция застъпва ВКС/ поне Р.Ненков- а неговата е и офиц.изказана- в някой от Бюлетините от миналата година/.Аргументите на мен не ми изглеждат много състоятелни/ с изключение на последния - че не е субективно право/-просто по моему в закона има празнина за тези хипотези.Бидейки и съучастници/ като могат да са и независими "причинители" при непредпазливите деяния/ съподс. не са длъжни да имат еднаква проц.позиция, те не са " необх. другари" в наказателния процес, а още по -малко следва проц.поведение на единия да ограничава възможностите за избор на такова на другия.Но на този етап, съдилищата отказват изслушване само на един подсъдим.На мен ми се е случвало три пъти.
Последна промяна kpavlova на 31 Мар 2008, 18:48, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот donchev » 31 Мар 2008, 17:46

Благодаря за изчерпателния отговор. Проблемът е, че другият обвиняем е в чужбина, и ще се представлява от адвокат в процеса. Моят подзащитен желае съкратено производство, но при тия обстоятелства няма как да се реализира. Наистина и според мен е пропуск в закона.
donchev
Потребител
 
Мнения: 202
Регистриран на: 05 Окт 2001, 10:00

Мнениеот kpavlova » 31 Мар 2008, 17:59

Ами мъчете се да се споразумявате с прокурора, ако ги има предпоставките за това. :(
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот donchev » 31 Мар 2008, 18:01

Желание има, но парички - не, за възстановяване на щетата. :roll: :roll:
donchev
Потребител
 
Мнения: 202
Регистриран на: 05 Окт 2001, 10:00

Мнениеот bay4o » 03 Апр 2008, 14:21

Не случайно съдилищата отказват предварително изслушване само на един подсъдим, за разлика от споразумението, защото в гл. ХХVІІ от НПК липсва изричната норма по гл. ХХІХ на чл. 381 ал. 7 - че е възможно споразумение само с някои от подсъдимите и само по някои от престъпленията. След като законодателят не е предвидил такава норма в глава ХХVІІ от НПК, значи е неприложимо "разделянето" на съдебното производство за някой от подсъдимите. Най - сетне в гл. ХХVІІ от НПК има изричен текст за препращане към общите правила, но не считам за допустимо за препращане към други особени, каквато е гл. ХХІХ.
Мисля, че оптималният вариант е да искате връщане на досъдебна фаза, където прокурорът да раздели наказателното производство и да внесе ОА само за присъстващия подсъдим, който може да иска разглеждане по съкратеното съд. следствие, а за другия/те - по общия ред. Съмнявам се обаче, че ще има прокурор, който да прегърне позицията, щото никой не иска да има върнато дело, а така ще има да пише и два обвинителни акта.
bay4o
Потребител
 
Мнения: 240
Регистриран на: 05 Окт 2006, 12:12


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 46 госта


cron