начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Прекратяване на преписка???

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прекратяване на преписка???

Мнениеот misko69 » 05 Фев 2008, 16:49

Подадох жалба в прокуратурата срещу едно лице за системен тормоз върху семейството ми.Поисках да се извадят разпечатки на телефонните му обаждания към нашите номера.Посочих и свидетели.Днес бяхме извикани в Полицията и дадохме обяснения ,но нещо ме смути.Полицаят заяви,че на лицето ще му съставят предупредителен протокол и ще му се обясни какво следва,ако продължава с тормоза върху нас,но заяви,че преписката ще бъде прекратена.Това какво означава-че на лицето ще му се размине само с това или прокурора ще реши какво да прави??В жалбата си съм поискал да му се издаде ограничителна заповед да не ни доближава.
П.п.Полицаят заяви,че винаги при първа жалба се практикувало така-прекратяване на преписката.
misko69
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Апр 2006, 17:22

Мнениеот misko69 » 19 Фев 2008, 18:46

Благодаря за отговора.
А как ще разбера резултата от жалбата,защото от 2 седмици не са ме търсили от полицията.Само ме викнаха да я потвърдя.Трябва ли да ходя до прокуратурата да видя какъв е резултата?
П.п.От една седмица не мога да си влезна в профила за да питам.
misko69
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Апр 2006, 17:22

Мнениеот dozn03 » 19 Фев 2008, 22:52

А в описаното от Вас кое престъпление от общ харектер виждате, че се отнасяте до прокуратурата?
dozn03
Потребител
 
Мнения: 248
Регистриран на: 17 Окт 2006, 00:16

Мнениеот misko69 » 20 Фев 2008, 10:26

dozn03 написа:А в описаното от Вас кое престъпление от общ харектер виждате, че се отнасяте до прокуратурата?

Направих предварителен разговор в полицията с инспектор.Той каза,че единствено жалба до прокуратурата може да ги накара да работят по въпроса.
Друг е въпросът,че наистина в НК не срещнах като престъпление системния тормоз.Може би това не се счита за престъпление.Както казва един приятел,от такова нещо можеш и да не се събудиш някоя сутрин!
misko69
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Апр 2006, 17:22

Мнениеот PRBlaw » 19 Мар 2008, 20:28

Не е вярно, че при първа жалба се практикува винаги като се прекратява преписката. Преписката няма да бъде прекратена ако се открият данни за извършено престъпление. Системен тормоз обаче не е престъпление по НК, тоест не е само защото някой смята, че е. Ако са налице конкретни данни например за заплаха за убийство или за друго престъпление ще се образува ДП, ако не са налице данни за престъпление - преписката се прекратява. Предупредителния протокол във вашия случай най-вероятно би могъл да окаже ефект.
PRBlaw
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 19 Мар 2008, 17:58

Мнениеот pdimitrow » 24 Мар 2008, 09:29

PRBlaw написа:Не е вярно, че при първа жалба се практикува винаги като се прекратява преписката. Преписката няма да бъде прекратена ако се открият данни за извършено престъпление. Системен тормоз обаче не е престъпление по НК, тоест не е само защото някой смята, че е. Ако са налице конкретни данни например за заплаха за убийство или за друго престъпление ще се образува ДП, ако не са налице данни за престъпление - преписката се прекратява. Предупредителния протокол във вашия случай най-вероятно би могъл да окаже ефект.


Това е практиката наистина. Преписката отива в прокоратурата ведно с предупредителния протокол, и се прекратява. Но в повечето случаи след този протокол има и допълнително снети обяснения от жалбоподателя, че след съставянето на предупредителния протокол лицето е спряло с тормоза. Моят съвет е ако искате да се продължи с разследването по преписката е необходимо да отидете в съответното РПУ и да дадете обяснения, че тормоза не спира това ще ги накара да се раздвижат малко повече в разследването. Има и един друг момент, че прокурорите почти не се занимават с тези дела, а ги дават на стажантите и те от съответно дадените им сламки ги прекратяват. Така, че ако не е прекратен тормоза и Вие искате да се вземат друг тип мерки срещу лицето трябва да се оплачете още веднъж, но все пак внимавайте да не станете Вие обект на разследване за набедяване например или за лъжливи и заблуждаващи показания.
pdimitrow
Потребител
 
Мнения: 110
Регистриран на: 16 Май 2002, 20:00
Местоположение: Варна


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 33 госта


cron