начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

За Ставийски от друга гледна точка

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Мнениеот d_d » 30 Яну 2008, 17:21

Присъдата на Стависки - две години и половина условно

Росица Амелева
30 януари 2008 15:56


Две години и половина условна присъда с пет години изпитателен срок - това е присъдата на Максим Стависки, която беше определена от Бургаския окръжен съд.

Съдът отхвърли иска от 2 милиона лева, предявен от бащата на Мануела Горсова, която все още е в кома след катастрофата. Според решението на съда, Стависки трябва да плати по 90 хиляди лева на родителите на загиналия Петър Петров и 80 хиляди лева обезщетение за Мануела.

Световният шампион по фигурно пързаляне е лишен от правото да управлява автомобил за срок от четири години. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.
d_d
Потребител
 
Мнения: 497
Регистриран на: 07 Май 2006, 13:07

Мнениеот Ivan_Dimitrov » 30 Яну 2008, 17:31

Все още не съм учил наказателно право, но подобна присъда ми се струва смешно малка. Фактът, че се е качил пиян зад волана показва, че има умисъл! Този човек е бил наясно, че може да стане инцидент. Дано все пак нещата не останат на това положение и Максим влезе в затвора!
Ivan_Dimitrov
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Окт 2007, 14:13

Мнениеот barri » 30 Яну 2008, 18:07

очакваше се нещо подобно. Адвокатът му даже се изцепил, че може да обжалват доколкото разбрах.
barri
Потребител
 
Мнения: 680
Регистриран на: 19 Юни 2007, 11:42

Мнениеот dinev » 31 Яну 2008, 00:18

Не разбирате ли, че тая процедура по предварително изслушване разкатава майката на цялата пенитециарна система?! Вижте си в НК - общата част защо едно наказание се налага, какви са целите му. Тази процедура противоречи на общата част на НК. Тогава къде отива принципа : да се въздейства предупредително върху останалите чрленове на обществото! Сега всеки м а л о у м н и к ще може да си кара спокойно джипа и да си трепе наляво и надясно. Та нали цяла България разбра, че на Ставийски му се размина?! За жалост промените в НК, и изобщо всички закони, се пишат от пълни профани и малоумници. Дупедавци нещастни! Ето ги:
http://www.parliament.bg/?page=archive& ... how&gid=83
А ето и една моя "любимка", имаща осезаемо селско "мйеко" произношение :
Изображение
Типична с е л с к а п а ч а.
Blessings upon the throne of tyranny
dinev
Потребител
 
Мнения: 472
Регистриран на: 17 Май 2002, 22:59

Мнениеот Logan » 31 Яну 2008, 01:16

barri написа:очакваше се нещо подобно. Адвокатът му даже се изцепил, че може да обжалват доколкото разбрах.

Много ясно ,че се очакваше.То не бяха плачове ,не бяха предавания да покажат как горкия Максим не го заслужавал.Дори Албена спомена ,че сме били неблагодарници и се срамувала от нас ,че не го оценяваме какво е направил за България , макар това да няма реална връзка с виновното му деяние.То не бяха сълзи , не бяха майки и бащи ,а реалния изход беше ясен още от месеци.У нас големите се измъкват ,а нормалните хора понасят реалните последици.Срамувам се от съдебната ни система. :roll:
Logan
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 20 Мар 2007, 17:52
Местоположение: Търговище

j

Мнениеот Iv3lina » 31 Яну 2008, 02:34

Доста неща прочетох по форуми и т.н., някои от които- невероятни идиотщини.. Аз също не мисля, че Ставийски съжелява! Ако съжеляваше щеше да понесе ПОНЕ моралната отговорност към Мануела, но е факт, че до ден днешен не е дал пукната стотинка за лечението й. По моята скромна информация промилите, които са измерени в кръвта на Ставийски са били доста над 1.2.. но това естествено, както и някои др факти бяха старателно прикрити. Доколкото аз съм запозната (все още съм студентка, 2ра година) наказанието за причиняване на ПТП с летален изход, с утежняващи вината обстоятелства(в случая- шофиране в нетрезво състояние и нарушаване многократно на правилника за движение по пътищата) предвиденов закона е м/у 3 и 10години ЕФЕКТИВНА присъда, а "златното момче" получи 2.5 условна.. е това на какво прилича??? Колкото до иска за 2млн. лв. предявен от Горсов- той е напълно реален, защото лечението на Мануела струва 80000$ на месец в клиника в Израел.. сумата е приблизителна, но това показа проверката ми.. като не се знае колко време ще е необходимо за възстановяването на Мануела. Една от най-големите глупости, които се изписаха по случая, беше че момичето е излязло от кома- НЯМА ТАКОВА НЕЩО! Още е в кома, не е излизала от това си състояние, има подобрение на жизнените и показатели, но все още е в кома. Съгласна съм с мненията, които прочетох тук- за ПР-кампанията на Ставийски, много е грозно и цинично от негова страна, медиите го представят като жертва и като национален герой.. но какво означава да си "национален герой" (цитирам изказване по една от националните ни медии!?? Медалите и спортните постижения не са достатъчни, за да бъде наречен 1 човек национален герой! Такъв човек би трябвало да е пример за подражание, не мисля, че Ставийски (лице на кампанията "Ако си пил- слез..", което шофира пиян с превишена скорост) може да бъде такъв.. Не мисля, че това негово състояние е било инцидентно и е било "един миг", адски грозно е да го изкарват мъченик! А загиналото момче, а Мануела, чиито най-хубави години ще преминат по болници(ако се оправи, дай боже!)?? Кой изобщо се сеща за тях? Една "известна личност" не застана зад тяхната трагедия и на семействата им, всички се втурнаха да защитават Максим.. Тия хора да хванат да се осъзнаят най-после, че вече прекаляват!
Iv3lina
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 31 Яну 2008, 02:10

Re: j

Мнениеот Clavdivs. » 31 Яну 2008, 13:39

Logan написа:У нас големите се измъкват ,а нормалните хора понасят реалните последици.Срамувам се от съдебната ни система. :roll:


Всъщност ако дееца не беше Ставийски, а примерно чича Ви Евлампий /нормален човек/ прокуратурата щеше отдавна да е сключила споразумение.... така че понякой път "големите" са по-прецакани...


Iv3lina написа:Доста неща прочетох по форуми и т.н., някои от които- невероятни идиотщини.. Дотук съм съгласен с поста Ви Аз също не мисля, че Ставийски съжелява! Ако съжеляваше щеше да понесе ПОНЕ моралната отговорност към Мануела, но е факт, че до ден днешен не е дал пукната стотинка за лечението й. По моята скромна информация промилите, които са измерени в кръвта на Ставийски са били доста над 1.2.. но това естествено, както и някои др факти бяха старателно прикрити. Мдааа.... че в багажника на джипа на обвиняемия е имало замразено извънземно .... Мълдър Мълдър!!! ТО се движи!!!... Доколкото аз съм запозната (все още съм студентка, 2ра година) наказанието за причиняване на ПТП с летален изход, с утежняващи вината обстоятелства(в случая- шофиране в нетрезво състояние и нарушаване многократно на правилника за движение по пътищата) предвиденов закона е м/у 3 и 10години ЕФЕКТИВНА присъда, Те за всички престъпления са предвидени ЕФЕКТИВНИ наказания ;))))) няма престъпление за което да е предвидено условно ;)))) а "златното момче" получи 2.5 условна.. е това на какво прилича??? Колкото до иска за 2млн. лв. предявен от Горсов- той е напълно реален, защото лечението на Мануела струва 80000$ на месец в клиника в Израел.. Сигурно .... само да питам ако обвиняем беше чича Ви Евлампий толкова ли щеше да е размера на иска? сумата е приблизителна, но това показа проверката ми.. като не се знае колко време ще е необходимо за възстановяването на Мануела. Една от най-големите глупости, които се изписаха по случая, беше че момичето е излязло от кома- НЯМА ТАКОВА НЕЩО! Още е в кома, не е излизала от това си състояние, има подобрение на жизнените и показатели, но все още е в кома. Съгласна съм с мненията, които прочетох тук- за ПР-кампанията на Ставийски, много е грозно и цинично от негова страна, медиите го представят като жертва и като национален герой.. но какво означава да си "национален герой" (цитирам изказване по една от националните ни медии!?? Медалите и спортните постижения не са достатъчни, за да бъде наречен 1 човек национален герой! Такъв човек би трябвало да е пример за подражание, не мисля, че Ставийски (лице на кампанията "Ако си пил- слез..", което шофира пиян с превишена скорост) може да бъде такъв.. Не мисля, че това негово състояние е било инцидентно и е било "един миг", адски грозно е да го изкарват мъченик! А загиналото момче, а Мануела, чиито най-хубави години ще преминат по болници(ако се оправи, дай боже!)?? Кой изобщо се сеща за тях? Една "известна личност" не застана зад тяхната трагедия и на семействата им, всички се втурнаха да защитават Максим.. Тия хора да хванат да се осъзнаят най-после, че вече прекаляват!


Че има нужда от ревизиране на наказателната политика - има. Но цялата истерия около това дело показва само и единствено ЛИЦЕМЕРИЕ ...
Хляб и зрелища.... Тълпа.....
Clavdivs.
Потребител
 
Мнения: 639
Регистриран на: 17 Апр 2007, 13:20

Мнениеот alena_ » 31 Яну 2008, 14:45

Ставийски получи очакваното наказание, това което ще ше да получи всеки друг "обикновен" човек. Той се възползва от една възможност която му дава закона и защо не? Нима трябваше да получи по тежко наказание само защото е известна личност?
За участниците във форума които "все още не са учили наказателно право" или са във втори курс ще кажа само че все още не мислят като юристи.
Прав е Clavdivs, че ако беше чича Ви Евлампий прокуратурата отдавна да е сключила споразумение и на никой нямаше да му направи впечатление.
Погледнато човешки Да, наказанието е малко, но такъв е закона и няма логика да виним Ставийски че се е възползвал от него, а съда, че е го е приложил.
alena_
Потребител
 
Мнения: 149
Регистриран на: 29 Мар 2007, 17:01

Мнениеот esen » 31 Яну 2008, 14:55

Колеги, наистина не ви разбирам. Мисля, че поне ние, юристите трябва да проявим малко повече обективност. За PR кампанията на Стависки - поздравявам предаването, което най-после показа и обратната страна на медала, болката на Стависки, след като ни "удавиха" в сълзите на близките на пострадалите. Аз лично съм погнусена от целия този театър. Какво като е световен шампион, такива неща се случват всеки ден по нашите пътища и трябва само да се проследи съдебната практика, за да се види какви присъди получават другите осъдени за такива деяния и какви обезщетения - близките им. Но явно това си е типично нашенска черта - ако си известен, то всички ще копнеят да те видят в калта. А кой от вас не е шофирал след употреба на алкохол/е, не се е случвало да ударим човек, надявам се/. Но така или иначе всички или почти всички сме шофьори и можем само да се молим на Бога да не ни се случи подобно нещо, не мисля че трябва да забравяме, че никой от нас не е застрахован. Със или без алкохол, болката, че неволно си убил човек е достатъчно голяма, за да я утежняваме с помията, която сипем върху извършителя
esen
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Юли 2005, 13:35

Мнениеот kpavlova » 31 Яну 2008, 15:21

===
Последна промяна kpavlova на 20 Окт 2009, 23:17, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот vanvan » 01 Фев 2008, 00:29

Не разбирам защо толкова много се вълнуват всички ,каква щяла да бъде или каква е присъдата на Стависки.Лично за мен тя не се различава от други такива за подобни дела.Бил известен,бил световен щампион,е и ? Това трябва ли да бъде утежняващо вината обстоятелство?Докато се водеше това дело,приключи едно друго.В него един юнак убил една възрастна жена,след като я ударил на пешеходната пътека и я изхвърлил на двесетина метра извън пътя.Процес по глава 27 и условна присъда.Мисля,че Варненският Окръжен Съд я произнесе.Присъдата на Стависки не е нито първата,нито ще бъде последната,просто е поредната.Тя е в рамките на закона и не може да говорим морална ли е и не,след като е съобразена с него.Жалкото е,че дава храна на псевдорадатели на справедливостта,равенството и други такива.
Лично аз поздравявам съдиите,които не се поддадоха на истерията около този процес и го решиха като всеки друг случай.За разлика от прокуратурата,които през цялото време се гърчеше и представителите и обясняваха един куп безсмислици.Най виновно се оказа младши прокурорчето,на когото "батковците" му натресоха делото и за награда го наказаха момчето.Написали били обвинителен акт от 16 листа.Много ми е интересно как са обяснили в него защо от три химически експертизи за алкохолното съдържание ,всяка с различни резулатати и са взели предвид третата,с най-голям промил.Как описаха действията на починалия шофьор? С каква скорост той е карал?Могъл ли е да реагира и отбие встрани?На каква дистанция е бил след автомобила пред него?Няма ли съпричиняване на вредоносния резултат?
Само,че в цялата тази дандания някак си се изплъзна факта,че завоят на който е станала катастрофата е с обратен наклон,че пътят е тесен,че един от най натоварените крайморски пътища не е по реда си и така нататък.Т.е.никой не попита държавата дали и тя не е виновна с това си безхаберно поведение за станалото.Там,по магистралите,по другите наши окаяни пътища.Защо трябва да караме автомобили от началото на 21 век по лошо поддържани пътища, проектирани и строени в началото на 20 век. Най-лесно е да обвиниш шофьорите.
Не оправдавам Стависки.Независимо каква е причината да караш пил ,няма оправдание за това.Но считам,че не е само той виновен.Минавал съм по този път.Отвратителен е.
Но държавата гузно замълча.Шефът на "пътната инфраструктура" нищо не каза и делово сключи договори сам със себе си за 120 милиона.Гот,нали?Човекът направи пачката,пък хапталите нека се трепят и закъсват в преспите.
vanvan
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 12 Сеп 2007, 13:13

Мнениеот kpavlova » 01 Фев 2008, 01:15

=====
Последна промяна kpavlova на 20 Окт 2009, 23:17, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот vanvan » 01 Фев 2008, 19:27

Не казвам,че е просто нещо,само си мисля,че нарочно се опростява.За да не се почувстваш "ГРАЖДАНИН" и да изискваш от тези,на които им плащаш заплатите,да си изпълнавят задълженията ,те те изкарват виновен за всички възможни грехове.
"Дръжте Стависки,този пиян руснак!","Мамка ви на всички шофьори, дето карате пет за четири!","Може ли да бъдете толкова неразумни и да си включвате климатици по време на студа,ще сринете енергийната система?","Не се бунтувайте деца срещу матурите,Брюксел ги иска" и т.н. и т.н.
Всеки ден различна простотия за отклоняване на вниманието.
Това въпреки всичко ,според мен е нормално.Част от занаята на политиците е и да лъжат.Ненормално обаче е това,че се сърдят понеже не им вярваме.
vanvan
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 12 Сеп 2007, 13:13

Мнениеот kpavlova » 01 Фев 2008, 19:43

==
Последна промяна kpavlova на 20 Окт 2009, 23:18, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Мнениеот Iv3lina » 01 Фев 2008, 22:11

Не забелязах медиите да са ни "давили" в сълзите на близките.. позицията ми се основава на факти, които знам заради познанството си с членове на семейството на Мануела, медалите на Стависки не трябва да са нито отегчаващи , нито смекчаващо вината обстоятелство.. факт, но медиите бяха тези, които предизвикаха цялата истерия около случая, и които спекулираха, по мое мнение, с въпросните постижения и медали на Стависки.. колкото до неговата болка, той сам си го е направил! А колкото до иска от 2мнл. и това, че ако беше предявен към обикновен човек няма да е такъв.. вече казах- поинтересувайте се колко струва въпросното лечение и си помислете ако това беше вашето дете нямаше ли да постъпите по същия начин, и да искате такава сума, колкото и голяма да е, щом сте наясно, че това са пари за спасението на детето ви? Г-н Горсов многократно повтори, че искът няма да е такъв ако Стависки се съгласи да поеме лечението на Мануела.. Тези от вас, които вече имат собствено семейство-деца, жена/мъж могат най-добре да разберат очернените семейства, представете си, че градите нещо (дом, въпросното семейство и т.н.) години наред, давате всичко за тях и 1 ден 1 безотговорен шофьор (обикновен човек или известен, без значение) се изправи с/у вас и ви каже: "Съжелявам, беше миг невнимание" Е, как ще се почувствате? Колкото до съдебната с-ма и присъдата, както казах още доста имам да уча.. засега гледам нещата повече от морална гледна точка.. 1во трябва да сме хора, а после- вс. останало (може би, а може би-бъркам:))
Iv3lina
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 31 Яну 2008, 02:10

Мнениеот satir » 04 Фев 2008, 17:28

в тоа отношение ме кефат американците..... напие се некоя холивудска.... сгафи и веднага у ченгеджиъницата.. пръстови отпечатъци... снимки в готин план и яка присъда.......
пред закона всички ТРЯБВА да са равни.......
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител
 
Мнения: 1984
Регистриран на: 15 Мар 2007, 16:56
Местоположение: те тукa те...

Мнениеот Inspector_MBP » 04 Фев 2008, 21:44

След всичко написано до момента, бих искал да споделя и моето лично мнение по въпроса. Ако някой се интересува де.

1. Вярно е, че ако деецът не се казваше Ставийски, делото щеше отдавна да е приключило. Вярно е, също така, че присъдата щеше да бъде съвсем сходна, или дори още по-мека, поне по отношение на присъдените обезщетения. Чисто и просто нещата щяха да свършат както към момента приключват десетки и стотици дела всеки божи ден - "Обвиняемият виновен. Наказваме го с глоба / условна присъда / пробация".

2. Вярно е, че с постановената присъда, магистратите показаха достойнство досежно едно нещо - ЕДНАКВОСТТА ПРИ ПРИЛАГАНЕТО НА ЗАКОНА. Да. Съгласен съм. Чест им прави, че не се опитаха да "си измият лицето", като демонстрират "строгост" по отношение на привлеклия медиен интерес деец.

3. Вярно е, обаче също така, че магистратите демонстрираха "еднаквост" и константност в приложението на една съдебна практика, която е срамна сама по себе си. Защото за мен присъдите, напоследък постановявани масово, с приложението на гл. 27-ма и 29-та от НПК, не са правосъдие, а ОТКАЗ от такова.

4. Бяха изтъкнати аргументи, че деецът вече бил достатъчно "наказан" от собствената си съвест и мъчителния спомен за трагичното събитие. Явно това следва да внуши, че ефективно наказание не е необходимо, защото видите ли, деецът много съжалявал и никога повече не би карал като луд или след употреба на алкохол. Такава позиция към проблема, според мен е лишена не само от елементарна човешка логика, но е и лишена от най-елементарна правна основа. На форумците, които солидаризират с горното мнение, ще припомня, че наказанието преследва както индивидуална и така и ОБЩА превенция.
Така, че дори да се съгласим, че условната присъда би въздействала поправително и предупредително спрямо дееца, остава въпроса: какво е посланието , което тази присъда отправя към останалите членове на обществото ??? А това послание според мене е само едно: Ако карате голяма, кола с добри системи за сигурност, давайте газ и да му мислят другите, които не карат такива коли! Дори да стане беля, еърбега ВАС ще ви спаси, а за другите ВАРЕНО ЖИТО. Освен това за катастрофи в затвора не вкарват, така че споко.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот studentka_pravo » 04 Фев 2008, 22:25

Смятам че явно в България има двоен стандарт-богати и бедни...повече няма какво да кажа освен че ми омръзна от тази несправедливост :cry:
studentka_pravo
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 20 Яну 2008, 15:44

Мнениеот vanvan » 04 Фев 2008, 23:47

Не бъдете толкова възмутен, инспекторе!Знаете ли колко неизпипани дела в комбинация с така наречената "служебна защита" минават благодарение на глава 27 и особенно на глава 29 от НПК.
Ако минават по общия ред и съдът спазва абсолютно точно закона,просто забрави някой да бъде осъден.Не че това не са дейците,не.Само дето маса народ не си е свършил работата и доказателствата куцат.
Но това също не прави на никого впечатление,тъй като от този ред обикновенно страдат мургавите българи.Един осъден циганин повече или по-малко е само статистика.
vanvan
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 12 Сеп 2007, 13:13

Мнениеот dinev » 05 Фев 2008, 13:57

.............или по - скоро на вас така ви отърва. 8)
Blessings upon the throne of tyranny
dinev
Потребител
 
Мнения: 472
Регистриран на: 17 Май 2002, 22:59

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 33 госта


cron