начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Кои престъпления са от общ и частен х-р?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кои престъпления са от общ и частен х-р?

Мнениеот Lilia22 » 25 Яну 2008, 14:58

Къде мога да погледна по този въпрос?
Lilia22
Нов потребител

Мнениеот brymm » 25 Яну 2008, 15:03

В Наказателния кодекс - на края на всяка глава, за които пише, че се преследват по тъжба на пострадалия (но не тъжба до прокурора, а до съда) - те са от частен характер.

Обида, клевета, лека телесна повреда - по принцип; кражба, средна телесна повреда и още едно-две - между близки роднини. Горе-долу това са.
brymm
Потребител

Мнениеот Lilia22 » 25 Яну 2008, 15:08

Попитах защото не ме допускат до имота ми. Един адвокат ми каза тъжба до прокуратурата. Друг до Районен съд. За това попитах. Не ме допускат останалите ми съседи. Казаха ми че това е уредено в наказателния кодекс но забравих как се наричаше?
Lilia22
Нов потребител

Мнениеот Sahiba » 25 Яну 2008, 17:39

т.нар самооправство? :D
Сигурно за чл. 323 и Вие питате?
Sahiba
Потребител

Мнениеот mariyangg » 25 Яну 2008, 20:15

В България действа закона на "всеки сам се управя(самоуправство)"
Търсете правото си :!:
mariyangg
Младши потребител