начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

ДЕЙСТВИЯ ПО РАЗПОЗНАВАНЕТО

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДЕЙСТВИЯ ПО РАЗПОЗНАВАНЕТО

Мнениеот petya65 » 17 Яну 2008, 21:11

Колеги, аз ли не мога да чета правилно НПК или дознателите нещо не стават? Имам проблем със следствено действие РАЗПОЗНАВАНЕ и той е: Не знам защо, но вече няколко пъти това действие се отлага от страна на дознателя. И в крайна сметка, след няколко месеца, в случая повече от 4, едва днес щеше да се извърши това действие. Оказа се обаче, че на дознателя му било трудно да събере лица, сходни с външността на евентуалния извършител и днес отново отложи това действия. Преди малко се е обадил на клиента ми и му е казал, че разпознаването ще се извърши утре, но по СНИМКИ. Притеснена съм от това, че ако се случи това действие по този начин, то ще бъде негодно доказателствено средство. Според чл. 171, ал. 4 НПК това е допустимо, но само КОГАТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО да се покаже самото лице. В конкретния случай, според мен тази хипотеза не може да намери приложение, тъй като не е налице такава невъзможност. Въпросното лице е в страната, дори в града, не е болен, нито пък е възпрепятстван по някакъв начин да се яви пред разследващия орган за извършване на това действие. Не знам какъв съвет да дам на клиента си. Да се явява или да не се явява утре и изобщо на това разпознаване, което ще се осъществи по този начин. Малко неловко се чувствам като Ви задавам този въпрос, но наистина не знам как да реагирам правилно в тази ситуация.
petya65
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 18 Яну 2008, 11:21

На въпроса - "да се явява или не " - задължително трябва да се явява.Явяването е различно от присъствието , респ.участването.Да се явява естествено е длъжен за всяко процесуално-следствено действие, не само за разпит и привличане.
Няма проблем да откаже да участва в разпознаването, то по дефиниция не е принудителен способ за събиране на доказателства.Също, ако разпознаване се проведе, можете да възразявате в посочения от Вас смисъл- не-сходството между обектите за разпознаване.Като откажете да проведете разпознаване, както си знаете, може да Ви се "случи" очна ставка, в която обв.може да не "участва " реално / да отказва да отговаря на въпроси/, но ще трябва да присъства, а свидетелят, / предполагам, че е със свидетел/ на въпроса " познава ли се с лицето" може да Ви отговори същото - как и откъде го познава.Това е порочно действие, от една страна, но се допуска и провежда/ макар да заобикаля правилата за разпознаване/.От друга за използването на протокола като док.средство в съда ще важат правилата за способите за събиране на гласните док.средства.Преценете си тактически кое Ви устройва повече.Ако органа е решил да провежда разпознаване по снимки, не можете да го възпрете, разбира се, ще възразявате в съд по порочността му.
А за "техническата" организация на разпознаването/ осигуряване на сходните лица/ - не търсете винаги зла умисъл в Рък.реш.орган.Не винаги им е лесно
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 18 Яну 2008, 22:14

Колега, разпознаването е едно от най-неприятните процесуално-следствени действия.Не си мислете, че дознателя го прави с цел забавяне.Изключително трудно се организира.За да са спазени всички изисквания на НПК и да е годно доказателствено средство, това действие не трябва да се опорочава.Първо трябва да се осигури тъжителя, после поне 3 лица, които да приличат на обвиняемия.Свидетелят и тези лица не трябва да се виждат и да се познават от преди това.Трябват и две поемни лица, за всичко следва да се състави протокол.Да не споменавам, че не дай си боже да ти се наложи да правиш разпознаване на човек от друга раса.Задължително трябва да присъства клиента ви.Не искате да бъде принудително доведен и глобен, нали?
T.A.R.A.
Потребител

ех, това разпознаване

Мнениеот petya65 » 19 Яну 2008, 00:20

Колеги, всичко, което сте изписали е абсолютно правилно и вярно, но никой не отговори на въпроса ми, който е: Ако се извърши действие по разпознаване по ал. 4 от чл. 171 НПК, при положение, че НЯМА ПРЕЧКА лицето за разпознаване да се яви, няма ли това следствено действие да е порочно, и няма ли адвоката на обвиняемия/подсъдимия, след това да се позове именно на обстоятелството, че е извършено разпознаване по СНИМКИ, а не на лица. Как и защо моят клиент, в случая пострадалото лице, да отиде и да участва в това действие и да разпознава хора по снимки, а не на живо?. Това беше въпросът ми!!!!!!!!!!
petya65
Младши потребител

Мнениеот dinev » 19 Яну 2008, 16:13

А как в с.з. ще докажете, че дознателят е успял да осигури сходни лица, и въпреки това не е извършил разпознаването? Ако пък толкова имате желание да се извърши разпознаване на присъстващо лице, помогнете на дознателя да осигури сходни с клиента ви лица. 8)
Blessings upon the throne of tyranny
dinev
Потребител

Мнениеот petya65 » 19 Яну 2008, 22:53

Абе хора, Вие май не четете какво съм написала! Не е необходимо да се осигуряват лица, сходни с клиента ми, а сходни с обвиняемия, който съвсем не ми е клиент. Моят клиент е пострадал от деянието на обвиняемия. Но, както и да е, благодаря на всички Ви за отговорите. Нали все пак за това е форум, да споделяме мнения. А относно това, че дознателят е затруднен в работата си, ами да не е ставал дознател! Все пак трябва какъвто и да си, да си вършиш работата съвестно и според процесуалните правила, особено ако си дознател! :lol:
petya65
Младши потребител

Мнениеот zornunddorn » 19 Яну 2008, 23:21

петя, ако се концетрираш и помислиш малко, както и ако съобразиш какво ти казват по- горе / а и съдебна практика има/ може би сама ще стигнеш до верния отговор. според мен има различни хиротези и затова отговорът не може да бъде еднозначен. какво става? пострадалият не е сигурен,чеще разпознае обвиняемия по снимка. ето защо обсъди с прокурора създалия се проблем. Обикновено проведеното предварително разпознаване по снимки опорочава последващото разпознаване. Изгради си тактика. .. и недей да бъдеш толкова остра към дознателите. не е лесно да намериш поемни лица, защото хората просто не се съгласяват - не искат да ги разказват по полиции и съдилища. все едно да ти кажа - като не можеш да намериш отговор на поставения проблем - да не си ставала адвокат. извинявай, не влагам нищо лично.
zornunddorn
Потребител

Мнениеот system » 19 Яну 2008, 23:30

petya65 написа:Абе хора, Вие май не четете какво съм написала! Не е необходимо да се осигуряват лица, сходни с клиента ми, а сходни с обвиняемия, който съвсем не ми е клиент. Моят клиент е пострадал от деянието на обвиняемия. Но, както и да е, благодаря на всички Ви за отговорите. Нали все пак за това е форум, да споделяме мнения. А относно това, че дознателят е затруднен в работата си, ами да не е ставал дознател! Все пак трябва какъвто и да си, да си вършиш работата съвестно и според процесуалните правила, особено ако си дознател! :lol:

При провеждане на разпознаването настоявайте за "полупропусклива" преграда, за да няма пряк контакт с обвиняемия - във всяко РПУ има такава, обикновено която отделя оперативния дежурен от коридора.
И още нещо - доколкото си спомням, "сходството" хо външност е възможно, а не задължително условие. Естествено, не говорим за драстични разлики в пол, възраст и т. н. Но например три лица с ръст на обвиняемия плюс-минус 5-10 см и с възраст плюс-минус 5-6 години е напълно във възможностите.
Аз самият съм участвал като "статист" в разпознаване. Даже веднъж ме разпознаха :wink:
system
Активен потребител

Мнениеот Kirios » 20 Яну 2008, 04:13

Колежке, Петя65, ама то вече това разпознаване ми намирисва на опорочено! :lol: Щом знаете /а вероятно и го виждате/, че извършителят /обвиняемият/ "се разкарва" из града, то вадя си извода, че и Вашият повереник много добре е имал възможност "да огледа" многократно обвиняемия по градските улици...
Kirios
Младши потребител

Мнениеот system » 20 Яну 2008, 12:04

Kirios написа:Колежке, Петя65, ама то вече това разпознаване ми намирисва на опорочено! :lol: Щом знаете /а вероятно и го виждате/, че извършителят /обвиняемият/ "се разкарва" из града, то вадя си извода, че и Вашият повереник много добре е имал възможност "да огледа" многократно обвиняемия по градските улици...

Имах такъв случай преди десетина години - като следовател направих разпознаване на обвиняемия, разпознаха го и после защитникът на обвиняемия възрази, че разпознаващата го била виждала в сградата на полицията и съдът изключи разпознаването от доказателствата.
system
Активен потребител

Назад към Наказателно право