начало

Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС

присъди за полицаите, убили Чората

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Мнениеот Gabi1 » 11 Ное 2007, 17:11

Разбирам напълно всенародната радост от тези присъди! Точно така - бабаитите трябва да бъдат сурово наказани! Ах, защо ли премахнаха смъртното наказание! Колко добре щеше да е именно такова да им бъде наложено!
Обаче защо ли господата адвокати не са толкова сурови и към бандитите, които защитават?
Gabi1
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:54

Мнениеот plamena26 » 11 Ное 2007, 17:41

Аз се учудвам колко много се обсъждат тези присъди.Повярвайте ми няма нищо чудно в тях, само в СГС за убийства има постановени 3 с подобни наказания за малко повече от месец от както съм там.Има и още няколко за престъпления по 354б-354в и 242 ал.4 също между 15 и 20 год. просто не се отразяват в медиите.
plamena26
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 19 Ное 2006, 12:28
Местоположение: София

Мнениеот josefin » 11 Ное 2007, 17:55

Предполагам, че не е тук мястото но не мога да се сдържа да разкажа един от любимите ми вицове. Предварително се извинявам за използването на някои думи от богатия ни език, без които историята няма да е същата. Искам да го посветя на служителите на МВР, които не се спряха да пишат по темата / не на тях като личности, а на институцията която представляват /, като насочвам вниманието им към последното изречение. Та :
В класа на Иванчо, учителката по литература поставила за домашна работа следната задача- всеки да напише кратко съчинение на зимна тема, с герои животни, като съчинението да съдържа три поуки.
На следващия ден, съвсем естествено, първият привикан да чете бил Иванчо. И той започнал:
„Навън беше люта зима. Падаше мрак. Съседа Пешо прибираше кравите в обора. На голата круша в двора му се беше свило ято врабчета. Премръзнало до смърт, едно от тях отпусна крачета, тупна в мръсния сняг и започна да бере душа. Кравата Мая, на път към обора, го засипа с лайната си. Затоплено, врабчето подаде глава от купчината и весело изчурулика. В този миг котката Маца изскочи от засадата си, сграбчи го и го понесе към мазето за да го изяде на спокойствие. Мракът се спусна”.
- Ужасно Иванчо-казала учителката-много кратко, никакъв стил, вулгарно, а и липсват трите поуки! Просто си за поредната двойка!
- Има поуки, госпожо – казал Иванчо – ето ги:
първата поука е - не всеки, който сере на главата ти, ти мисли злото;
втората е - не всеки, който те вади от лайната, ти мисли доброто;
- И коя е третата – не се сдържала учителката.
- Когато си насран, не си надигай главата.
josefin
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 11 Юли 2007, 18:04

Мнениеот ludi » 11 Ное 2007, 19:01

Някой от коментиращите възмутени от полицейските служители граждани ,случайно да е участвал в операция по задържане на лице. И то не на обикновен крадец , а на такъв за когато има данни ,че е част от организираната престъпност и има вероятност да държи огнестрелно оръжие. Ако сте участвали в такива операции и не даи си боже дори са стреляли по вас едва ли щяхте да сте толкова възмутени. Всяко такова задържане крие голяма доза риск и участниците в него са подложени на прекомерен стрес. Аз ще бъда по-краен и от колегата Инспектор МВР, според мен полицаите трябваше да бъдат оправдани и това щеше да се случи ако не живеехме в държавата с най- сбърканата система на наказателно праворадаване, където полицаите ги съдят военни и делата се решават не според доказателствата , а според това кой какво положение заема в обществото, колко пари има , кой лобира за него, какво е мнението на пресата и т.н. Сори ,но това е реалността. Бих желал да видя някой от възмутените граждани в ситуация подобна на тази в която са участвали служителите на БОП. Сигурен съм ,че при първите признаци на съпротива от страна на Чората , щяха или да побягнат и ли да му пуснат един куршум в главата.
ludi
Потребител
 
Мнения: 236
Регистриран на: 25 Сеп 2005, 18:45

Мнениеот dpetev » 11 Ное 2007, 19:08

Inspector_MBP написа: Като юрист, Вие следва да знаете, какви са принципите на определяне на наказанието, по нормите на българското наказателно право.



Вие вече гледате на случая не като студент, а като служител (използвам случая да Ви поздравя и да Ви пожелая успех!).

Но не Ви ли се струва, че проблемът не е в неадекватно високите присъди в конкретния случай (АКО приемем, че полиците са доказано виновни), а в драстично занижените присъди в останалите цитирани случаи?

Все пак става дума за отнет ЖИВОТ.


PS. Ще ми се да приемете горното наистина като въпрос
dpetev
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 06 Фев 2007, 10:12
Местоположение: София

Мнениеот ludi » 11 Ное 2007, 19:16

Пропуснах нещо много съществено, а именно обстановката предхождаща едно задържане в рамките на спусната от ръководството на МВР операция. По време на такива операции обикновенно полицаите са на работа по 24ч.без да спят и почти без да се хранят. Разпорежда им се да задържат голям брой престъпници, като им се дават и съответните списъци. Въпроса за законноста на тези арести въобще не е на дневен ред, от тях се искат само бройки/като чели сме стругари и правим гайки/. Заповедите не се коментират , а ако това се случи обстановката допълнитено се изнервя. За всяко лице от списъка което не е задържано се пише рапорт . На практика инструктаж не се прави , а само се подписват пртоколите. Виновни все пак има и това са умните глави от ръководство на МВР , който си правят реклама с подобни безсмислени, незаконни и напълно безрезултатни акции.
ludi
Потребител
 
Мнения: 236
Регистриран на: 25 Сеп 2005, 18:45

Мнениеот GeorgiKERELOV » 11 Ное 2007, 19:18

Не се ли намери все още някой в тази академия на МВР да научи курсантите, че България е правова, а не полицейска държава, и в правовата държава съдът знае законите, а не полицията ?

Има присъда, произнесена от съд, значи съдът е преценил, че поведението на длъжностните лица с фуражка е било престъпно. Ако не са съгласни осъдените - да обжалват. Ама не може някой си там от МВР, като влезне присъдата в сила, да вземе после и да си твърди, че нямало престъпление.

Друг е въпросът, ако съдиите са били подкупени да произнесат такава присъда. Но данните по случая навеждат на мисълта, че евентулна корупция може би е имало в обратна посока - да не се възбужда наказателно преследване и да няма присъда.
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Мнениеот josefin » 11 Ное 2007, 20:28

Уважаеми колега / приемам че сте такъв / ludi. Не съм имал удоволствието да участвам в такъв вид "операция" за каквато говорите.
Обаче, като български гражданин от мъжки пол, съм имал честта / не в кавички / да служа като мл. сержант от Гранични войски-по времето когато бяха такива - и в актива си имам осем задържани нарушители на държавната граница, до един араби. За своя чест мога да кажа, че не съм застрелял или пребил до умиране никой, въпреки законоустановените правомощия да го направя. Във всичките случаи, съм бил сам в шубрака и най-близкия ми колега граничар беше на 200 м от мене. В последната такава" обстановка" /това е термин/ всички седяхме на браздата през зимата в продължение на три денонощия, като ни носеха консерви, хляб и чай на място с джип.
Действително, откакто дойде демокрацията, думата "стрес" излезе на мода, но това не може да оправдае действията на някаква си "група по задържане" състояща се от пет човека. Ако действително напрежението при една такава полицейска операция е непосилно за днешната кекава младеж и води до извършването на престъпни действия, то тогава си търсете по - спокойна и необременена работа.
josefin
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 11 Юли 2007, 18:04

Мнениеот Gabi1 » 11 Ное 2007, 20:45

Господин Керелов почти навсякъде по другите теми се възмущава от съдебната власт. Защо ли точно в този случай реши, че са прави?
А като ще си разказваме случки, не мога да се стърпя и аз да не споделя една: Падна ми се едно дознание, върнато от прокуратурата /когато още можеха/ за допълнително разследване. Ставаше въпрос за нанесена средна телесна повреда, беше образувано срещу две лица като съучастници. Указанията бяха: да се установи кой точно от двамата и с какво/имаше използвани бухалки и столове/ е нанесъл удара, причинил фрактурата.
Та в конкретния случай сигурно има 5 удара от 5-те лица, които в еднаква степен са причинили смъртта..... или просто за подобно присъда са повлияли други фактори.
И да - докато полицаят знае, че няма никаква защита, а даже напротив, сигурно ще има и доста случаи на стрес. Другият вариант е просто да не работи, ама тогава пак е лош....
Gabi1
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:54

Мнениеот steffanny » 11 Ное 2007, 21:03

Едва ли би могло да се говори за корупция във връзка с така постановените присъди, още по - малко и при този съдебен състав и то точно с ТОЗИ председател.По скоро допускам, че може би е имало корупция в обратната посока - да се прекрати воденото наказателно производство :? Отделен е въпросът, защо наистина не се потърси отговорност от "умните глави от ръководството от МВР", които са истинските виновници в случая, а и в подобни ситуации, както много добре е описал колегата LUDI.До кога плевенското министърче ще се звери по медиите и ще заблуждава, колко перфектно МВР се бори срещу престъпността, като всички сме на ясно за каква реална ефективна "борба" става въпрос?!?Ако беше истински държавник и мъж на място, да си беше подал оставката веднага след като е чул осъдителните присъди, произнесени в петък вечерта от съда.Но ние знаем, че в българската политика думите "отговорност", "чест" и "мъжество" са непознати фрази...Остава ни само да се надяваме, случаи като този с Чората просто да не се случват. .....До следващия път :(
steffanny
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 10 Ное 2007, 10:23

Мнениеот sarbijanac » 11 Ное 2007, 21:18

Gabi1 написа:Разбирам напълно всенародната радост от тези присъди! Точно така - бабаитите трябва да бъдат сурово наказани! Ах, защо ли премахнаха смъртното наказание! Колко добре щеше да е именно такова да им бъде наложено!
Обаче защо ли господата адвокати не са толкова сурови и към бандитите, които защитават?



Защото именно такива ни хранят !!!Ние не сме готованци и безделници,които по цял ден да играят карти на компютрите си ,не сме богопомазани и не чакаме на държавата да ни осигури заплатите,да ни плати осигуровките и да ни носи на гърба си цял живот !!!!
И не получаваме заплати без да знаем защо ни ги дават.Всяка стотинка ни е заработена-без значение от вида на делото или нотариалната работа,която сме свършили.
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Мнениеот josefin » 11 Ное 2007, 21:18

Принципно сте много прав, колега, доколкото новия ЗМВР никъде не предвижда задържането на лице за "справка, профилактика, консултация, проверка" и т.н. А пък термина "довеждане" вече е просто смешен. В този смисъл нареждането за провеждане на подобни показни операции е на първо място незаконенно и на второ-чисто популистко.
Но това не изключва отговорността на участващите, по отношение на извършените от тях действия.
josefin
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 11 Юли 2007, 18:04

Мнениеот GeorgiKERELOV » 11 Ное 2007, 21:19

Ако съдебната система в България се критикува, то е защото не върши това, което сега е напът да свърши по случая с убийството на Чората.

Разбирам да се критикува присъдата, при положение, че установените от съда факти, не са за престъпление. Това явно не е така. За размера на присъдите - броят на годините затвор е по суверенна преценка на съда.

И кой какво точно правил - има ли значение кой какво е правил, щом той също лично и активно е допринесъл за умъртвяването, вместо да го препятства, както се изисква от него по закон.

Не забравяйте, че става въпрос за съучастие -

НК Чл. 21. (1) Всички съучастници се наказват с наказанието, предвидено за извършеното престъпление, като се вземат предвид характерът и степента на тяхното участие.

В този случай 1 година затвор в повече за "старшия" на групата.
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Мнениеот Inspector_MBP » 11 Ное 2007, 21:19

dpetev написа:Но не Ви ли се струва, че проблемът не е в неадекватно високите присъди в конкретния случай (АКО приемем, че полиците са доказано виновни), а в драстично занижените присъди в останалите цитирани случаи?
PS. Ще ми се да приемете горното наистина като въпрос


Господин Петев, приемам го като много сериозен и много точен въпрос. И отговорът ми е ДА. Наистина ТОЧНО това е проблема. Казвам го все пак, като обръщам внимание на голямото "АКО" във вашето съждение и като запазвам за себе си определение съмнения относно виновността и противоправността на действията на колегите.

KERELOV написа:Не се ли намери все още някой в тази академия на МВР да научи курсантите
...
Ама не може някой си там от МВР, като влезне присъдата в сила, да вземе после и да си твърди, че нямало престъпление...


Господин Керелов, като гледам изрезките от вестници, които явно са в основата на вашите юридически познания, силно се съмнявам, че сте на нивото да давате съвети, какво трябва и какво не трябва да се обяснява на курсантите от Академията на МВР. Така че най добре е да замълчите по въпроса.

Имам да Ви кажа още, че освен да съм "някой си от МВР" аз съм и гражданин на Република България и като такъв ще коментирам актовете на съдебната и власт, както и когато намеря за добре !

josefin написа:- Като си насран не си надигай главата


Мерси за съвета, но не съм от хората, които си навеждат послушно главичката. Без значение кой е... хмм.. срал ( с извинение) по мен.
Иначе, моите уважения за службата Ви във Гранични войски. Дядо ми, когото безкрайно много уважавам, е бил граничен офицер.
Последна промяна Inspector_MBP на 11 Ное 2007, 21:44, променена общо 1 път
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот Clavdivs. » 11 Ное 2007, 21:28

Колега инспектор,

недейте се заяжда с "колегата" Керелов, защото сега ще Ви ..... ДИСквалифицира....

:D :D :D :D :D
Clavdivs.
Потребител
 
Мнения: 639
Регистриран на: 17 Апр 2007, 13:20

Мнениеот josefin » 11 Ное 2007, 21:41

Искам отново да подчертая, че нямам нищо лично относно служителите на МВР в този форум.
Но, моля Ви "инспектор МВР", не се занимавайте професионално с право. Водете оперативни дела, участвайте в операции, охранявайте обществения ред, бъдете дясната ръка на дознателя, когато се наложи, просто - вършете си работата по длъжността Ви. Хора като Вас са ценни на мястото, където са назначени.
Моля Ви не завършвайте право след четиригодишното промиване в симеоновския пуц - резултата е видимо жалък и установено отрицателен. Тежете си на мястото, там е Вашата сила.
josefin
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 11 Юли 2007, 18:04

Мнениеот bluebarovka » 11 Ное 2007, 22:07

[quote="Gabi1"]Та в конкретния случай сигурно има 5 удара от 5-те лица, които в еднаква степен са причинили смъртта..... или просто за подобно присъда са повлияли други фактори.
Колега, прочетете Постановление 2 от 16.12.1957г.,изменено и допълнено с Постанволение 7 от 1987г, което се цитира по напред в настоящия форум. Подобни указания на тези, които сте получили от прокурора по разследваното от Вас дознание са често срещано явление и в други прокурорски постановления.Не са ни известни доказателствата по делото, за да коментираме действията на всеки един от обвиняемите, довели до настъпването на престъпния резултат. Несериозно е да се говори за "други фактори, които биха повлияли" за постановяването на тези осъдителни присъди. / Ако имате предвид фактора "подкуп" /По вероятно би било обратното и то при вариант, че присъдите бяха оправдателни, макар че както и steffanny е споделила мнение, аз също не допускам подобно дейстиве точно от страна на този съдия. Същият е с дългогодишна съдийска практика, а освен това и бивш следовател. Убедена съм в преценката, която е направил относно съставомерността на деянието, вината на извършителите и правилността на постановените присъди. Колкото до размера на наказанията, интересно би било какво ще реши второинстанционният съд.
Аватар
bluebarovka
Младши потребител
 
Мнения: 61
Регистриран на: 09 Авг 2002, 10:17

Мнениеот INVESTIGATOR_OSLS » 11 Ное 2007, 22:23

Да, интересно е какво ще реши наистина второинстанционният съд. А също така и ВКС. Трудно е да се коментира делото по същество и правния резултат при положение, че не се познават доказателствата... :D
INVESTIGATOR_OSLS
Младши потребител
 
Мнения: 65
Регистриран на: 11 Ное 2007, 22:20

Мнениеот GeorgiKERELOV » 11 Ное 2007, 22:30

Струва ми се, че дискусията се изроди по една единствена причина. За едната част от участниците полицаите не могат да бъдат престъпници като останалите, а дори и въобще престъпници, защото носят фуражка. За другата част от участниците полицаите, които извършат престъпление, са престъпници на общо основание като всички останали. Съвсем естествено е, че не може да се постигне никакво сближаване на мненията у двете групи участници в дискусията и ще се стигне до безплодно заяждане.

Само един въпрос в заключение - някой може ли да каже колко от знаковите фигури на организираната престъпност в България са бивши полицаи, като се започне от покойния Емил Кюлев ? А между скритите фигури на организираната престъпност ?
Последна промяна GeorgiKERELOV на 11 Ное 2007, 22:54, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Мнениеот Gabi1 » 11 Ное 2007, 22:31

Защо ли под "други фактори" всички се замислиха за подкуп? :lol: Вие така ли си решавате делата?
Имах предвид само, че големият медиен отзвук може да е дал тласък присъдите да са толкова тежки. Самото дело не го коментирам, защото не съм запозната. но съм запозната с хиляди други, в които съдът е доста по-благосклонен. Явно обществото е по-склонно да прости да престъпника, но не и на полицая. Жалко е, че виждам подобни нагласи и у юристите.....

И, колега sarbijanac, не е ли време вече да преодолеете болката от неуспеха Ви да се влеете в редиците на МВР?
Gabi1
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:54

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 56 госта


cron