начало

Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС

присъди за полицаите, убили Чората

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


присъди за полицаите, убили Чората

Мнениеот d_d » 09 Ное 2007, 22:53

Софийският военен съд призна за виновни петимата полицаи от Благоевград за предумишленото убийство на Ангел Димитров-Чората при ареста му на 10 ноември 2005 г. в Благоевград. Съдът осъди на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а по 18 години затвор получиха капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Петимата полицаи бяха признати за виновни за това, че с жестокост са причинили смъртта на Ангел Димитров, докато той е бил в безпомощно състояние при задържането му. Полицаите ще трябва да платят граждански искове и разноски по делото в размер близо 180 хиляди лева. Присъдата на военния съд е взета единодушно от всички членове на съдебния състав и може да се обжалва в 15-дневен срок пред Военноапелативния съд. Военният прокурор Красимир Колев я определи като справедлива. Роднините на Ангел Димитров също заявиха, че са доволни от присъдата. Петимата подсъдими отказаха да разговарят с медиите. Всички ще обжалват присъдите.

38-годишният Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. по време на полицейска акция “Респект” в Благоевград при опит да бъде арестуван. Военна прокуратура образува проверка на правомерността на действията на полицаите. На следващия ден шефът на РДВР – Благоевград обяви, че полицаите нямат вина за смъртта на Димитров и се позовава на заключенията тройната съдебно-медицинска експертиза, според която е починал от кардиогенен шок.

На 7 декември 2005 г. петорна съдебно-медицинска експертиза показа, че Чората е починал от травми и кръвоизлив в мозъка от полицейския побой. Ден след това вътрешният министър Румен Петков се извини на роднините на Чората за инцидента и прие оставките на шефовете на РДВР Благоевград ген. Богомил Янев и на РЗПОБ Александър Костов.

На 14 декември делото бе прекратено с мотив, че полицаите не са искали смъртта на Чората. Само 5 дни след това Софийския окръжен военен съд отмени постановлението на прокуратурата, като посочи, че доказателствата сочат умишлено деяние. На 31 януари 2006 г. заключението на парламентарната група за смъртта на Ангел Димитров е, че няма пропуски от ръководни длъжностни лица в МВР, довели или допринесли за смъртта на благоевградския бизнесмен.

Дори омбудсманът Гиньо Ганев се самосезира след публикации в медиите. Петимата бяха уволнени от МВР, но обжалваха и съдът възстанови повечето от тях на работа в полицията.

http://dariknews.bg/view_article.php?ar ... comments=1
d_d
Потребител
 
Мнения: 497
Регистриран на: 07 Май 2006, 13:07

Мнениеот Inspector_MBP » 09 Ное 2007, 23:23

-> Наркоманът убил ПРЕДУМИШЛЕНО 18 годишната си бивша прятелка с преправен газов пистолет - 9 г. лишаване от свобода.

-> Убиецът, който заколи таксиметровия шофьор в София, по рано тази година - 7 г.

-> Днес виден бизнесмен по черноморието, а преди време клиент на МВР, лежа 6 (или 7, вече не помня) години за това, че преби до смърт жена си и след това инсценира грабеж в дома си, за да прикрие убийството. Преди това същият е осъждан за зверско изнасилване с още по зверски, побой над пострадалата.

-> Двамата РЕЦИДИВИСТИ отвлекли британски гражданин през декември 2005, дъжали го като заложник и водили огън срещу полицията, при задъжането им- 4 г. и 5 г.

-> Сводникът принуждавал момченца на по 15-16 години в София д проституират - 11 месеца.

-> Шофьор, с предходно осъждане, убил човек посред бял ден в София с 2.1 алкохол в кръвта си и опитал да избяга от местопроизшествието - 3 г. - УСЛОВНО.

-> Служители на МВР, изпълняващи задълженията си, причинили телесна повреда на съпротивляващо се лице при задържане, от което е последвала смъртта му - 19 г. и 18 г.


ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ !


Погнусен съм. :oops:
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот plamena26 » 10 Ное 2007, 11:02

Колега всичко което цитирахте не е пълно и не се знае дали подсъдимия не е бил осъден при прилгане процедурата на съкратеното съдебно следствие и задължително е приложен чл.55.Тук никой не се призна за виновен за това и нямаше как да бъдат наложени по леки присъди.Не се знае ако влезнат в сила кой колко реално ще излежи защото всеки може да бъде предсрочно освободен,така че не е редно да се сравнява кой колко е излежал и кой колко осъден.
По принцип убийстовото от лица от състава на полицията(или от длъжностно лице при или по повод.....но дали са имали длъжностно качество),вероятно това е била квалификацията плюс други признаци,като жестокост мъчителен начин и т.н е едно ужасно престъпление.Присъдите са справедиливи и може би заради чистото съдебно минало на дейците не е било наложено по тежко наказание.
plamena26
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 19 Ное 2006, 12:28
Местоположение: София

Мнениеот bisotipa » 10 Ное 2007, 11:59

аз искам да питам кои точно полицай от цитираните пет е нанесъл удара и/или ударите в главата на Чората. Все пак наказателната отговорност е лична. този кръвоизлив е причинен от нещо като удари. Не мога да коментирам професионалната подготовка и т-н- на служителите на РЗБОП БЛАГОЕВГРАД, довели до този резултат. Но искам да знам как точно е установено колко са ударите по главата наЧората и кои от петимата полицай е нанесъл удара причинил смъртта му.
Въпроса няма нищо общо с това кои е Чората. става въпрос за правосъдие за всички. И за полицайте.
не съм запознат и с първоначалните следствени действия и събрани ли са достатъчно доказателства в тази насока. Но ако фаталният удар е един или два , то останалите четири или трима полицай осъдени са невинни. В човешки план един срещу пет е доста смешно като оправдани еза боя. Но юридически са някои от тях невинни.
bisotipa
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 20 Май 2004, 13:55

Мнениеот plamena26 » 10 Ное 2007, 12:16

Кой е нанесъл фаталния удар е без никакво значение,прочетете си много внимателно Постановление 2 от 16.12.1957г.,изменено и допълнено с Постанволение 7 от 1987г.Обърнете внимание на точка 6.
plamena26
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 19 Ное 2006, 12:28
Местоположение: София

Мнениеот NEUVEDOMEN » 10 Ное 2007, 13:11

Много е спорна квалификацията според мен. Не съм запознат с доказателствата, но да се приеме, че е налице пряк умисъл /или евентуален такъв за причиняване на смърт/, трябва да са налице изключително сериозни доказателства. Предстои въззивно и касационно разглеждане със сигурност.....почти съм убеден, че така постановените присъди няма да останат в сила...
NEUVEDOMEN
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 11 Сеп 2007, 15:00

Мнениеот zornunddorn » 10 Ное 2007, 13:35

ако е вярно, че пострадалия е изпаднал в безсъзнание и въпреки това побоят продължил, значи подсъдимите са действали при евентуален умисъл. Все пак те са обучени полицаи, известно им е кои органи са жизнено важни и въпреки безпомощното състояние на чората не са преустановили побоя. Не са искали и пряко целели настъпваните на вредоносния резултат, но предвид продължителстта на побоя и състоянието на Чората, са допуснали настъпването на неговата смърт.
Предположението ми е изградено въз основа на прочетеното от пресата. Беше посочено, че чората бил ритан и в главата, когато не е можел да се защитава. Разбирам възмущението на Inspector _MVR, но не може да бъде толериран побой над беззащитен човек, въпреки криминалните прояви на последния и то когато участници в побоя са хора, призвани да опазват живота.
zornunddorn
Потребител
 
Мнения: 108
Регистриран на: 23 Дек 2006, 23:00

Мнениеот Inspector_MBP » 10 Ное 2007, 17:18

zornunddorn написа:разбирам възмущението на Inspector _MVR, но не може да бъде толериран побой над беззащитен човек, въпреки криминалните прояви на последния...

Аз също не смятам, че трябва да бъде толериран побоят върху когото и да било. НЕ съм запознат от първо лице с материалите по делото, така че не мога и няма да коментирам по същество, въпроса отн. извършили ли са обвиняемите престъпление или не. Моят коментар е по отношение РАЗМЕРА НА НАЛОЖЕНОТО НАКАЗАНИЕ.

Дори, да приемем за безспорно установен фактът, че служителите са приложили физическа сила извън рамките на необходимото, и с действията си са извършили престъпление, дори тогава споменатите присъди са АБСУРДНО тежки, особено с оглед на практиката по наказателни дела, водена от "невоенните" наказателни състави.

Създава се впечатление, че държавата и в чатност съдебната власт е импотентна да въздаде правосъдие в общия случай, а законът се прилага с "цялата му строгост" само по отношение на собствените и служители.

Република България наказва с почти 20 г. затвор, офицер от службите си за сигурност, който е допуснал, макар и фатална, грешка при изпълнение на служебните си задължения. Защото съгласете се, никой от осъдените служители не е бил там по свое желание, а е изпълнявал поставена служебна задача.

В същото време Република България намира, че е напълно достатъчно да накаже с 6 до 9 години затвор, рецидивисти, които са извършили съвсем умишлено и преднамерено убийства, изнасилвания, отвличания... И пак така, РБ се задоволява да накаже с УСЛОВНА присъда лице, което по хулигански подбуди чупи ръката на униформен служител, който дръзнал да му направи забележка... :shock:
Само аз ли виждам тази ОЧЕВАДНА диспропорция в тежестта на наказателно правната репресия ???

Що се отнася до същността на делото по същество - а именно обема на приложената физическа сила, то по-добре да не започваме дискусия в рамкти на тази тема, защото ще излезем далеч извън рамките и.

Ще се задоволя за сега да отбележа, че при ВСЯКО прилагане на физическа сила, неминуемо СЪЩЕСТВУВА вероятност от увреждане на здравето на задържаното лице (или на задържащия екип). И този риск е обективна характеристика на полицейсктата дейност, той съществува по силата на обективната действителност, независимо от идиличните възгледи на различни юристи и общественици. Освен това, този риск расте правопропорционално на една евентуална съпротивителна дейност на задържаното лице. Затова в множество държави, и то съвсем не от третия свят, съдебната практика е приела, че е възможно, и е част от рисковете на полицейската дейност, задържаното лице да претърпи различни увреждания, включително смъртоносни такива, когато същото не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот steffanny » 10 Ное 2007, 18:22

Колеги, не можем да гадаем, тъй като не сме запознати с фактическата обстановка и събраните доказателства по делото, но за да се постанови такава присъда, вероятно по делото има достатъчно събрани доказателства за умишлени действия от страна на петимата полицаи. И двата съдебни състава на СВОС, постановили отмяната на прокурорското постановление за прекратяване на делото и осъдителните присъди от вчера са председателствани от опитни съдии, които едва ли биха допуснали съдебна грешка. Адмирации към съдията Грозев за постановените присъди! При такова наказателно производство от значителен обществен интерес, едва ли е било лесно да се наложат такива наказания и да се вземе правилното решение.
steffanny
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 10 Ное 2007, 10:23

Мнениеот stroitel » 10 Ное 2007, 20:35

Само аз ли виждам тази ОЧЕВАДНА диспропорция в тежестта на наказателно правната репресия ???

НАПЪЛНО съм съгласен с Inspector_MBP.
Диспропорциите са очевадни - просто тези полицаи са УМРЕЛИ КУЧЕТА.

Всеки от тях е НИКОЙ в тая държава.

Открай време такива момчета служат за оправяне на статистиките.
Убеден съм - за делата срещу Валъо Топлото, срещу Маргините - никога няма да лежат те в затвора,нито СОФИЯНСКИ.

Просто - няма равноправиеняма равноСЪДИЕ!
stroitel
Потребител
 
Мнения: 191
Регистриран на: 09 Ное 2007, 17:54
Местоположение: София

Мнениеот MariaMagdalena » 10 Ное 2007, 23:12

-> Наркоманът убил ПРЕДУМИШЛЕНО 18 годишната си бивша прятелка с преправен газов пистолет - 9 г. лишаване от свобода.

-> Убиецът, който заколи таксиметровия шофьор в София, по рано тази година - 7 г.

-> Днес виден бизнесмен по черноморието, а преди време клиент на МВР, лежа 6 (или 7, вече не помня) години за това, че преби до смърт жена си и след това инсценира грабеж в дома си, за да прикрие убийството. Преди това същият е осъждан за зверско изнасилване с още по зверски, побой над пострадалата.

-> Двамата РЕЦИДИВИСТИ отвлекли британски гражданин през декември 2005, дъжали го като заложник и водили огън срещу полицията, при задъжането им- 4 г. и 5 г.

-> Сводникът принуждавал момченца на по 15-16 години в София д проституират - 11 месеца.

-> Шофьор, с предходно осъждане, убил човек посред бял ден в София с 2.1 алкохол в кръвта си и опитал да избяга от местопроизшествието - 3 г. - УСЛОВНО.

-> Служители на МВР, изпълняващи задълженията си, причинили телесна повреда на съпротивляващо се лице при задържане, от което е последвала смъртта му - 19 г. и 18 г.


ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ !


Погнусен съм.


Аз пък съм погнусена от това, че някои се възмущават не от справедливо наложеното наказание, каквото смятам, че е в конкретния случай, а от по-леките наказания, наложени за престъпления, различни от дискутираното.
Смятам, че наложеното наказание е справедливо. Полицейският произвол принадлежи на друго време, когато партия и държава бяха едно и също.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 27 Мар 2007, 15:30

Мнениеот josefin » 10 Ное 2007, 23:57

Бе всички имаме кабелна и поне веднъж сме гледали как щатски полицаи разстрелват на улицата като куче шофьор, който им е бягал и не се е подчинил на разпорежданията да се предаде-ако въобще се стигне до такива. Какво остава за боричкане с полицаи и съпротива при арест...
Обаче съвсем не е отделна темата, че такива правомощия не следва да се дават на хора, които дори името си не могат да напишат правилно и почерпени с или без повод вадят служебно оръжие и се изживяват като войводи. Да не би да забравихте нещастния гъбар отпреди няколко месеца?
josefin
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 11 Юли 2007, 18:04

Мнениеот MariaMagdalena » 11 Ное 2007, 00:19

Не смятах, че някой все още живее с илюзията, че САЩ трябва да бъде нашият модел и щом нещо се случва в Щатите, то значи така трябва да бъде. Нека не се отвличаме с отвъдокеански примери, а да следим за законноста и морала на родна почва!
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител
 
Мнения: 117
Регистриран на: 27 Мар 2007, 15:30

Мнениеот NEUVEDOMEN » 11 Ное 2007, 00:26

Прав е инспектор МВР. Дори и да приемем, че фактическата обстановка е вярно установена, обвинението правилно предявено /в което дълбоко се съмнявам/, наложените наказания са абсурдно тежки. Най - малкото защото тази присъда РЯЗКО КОНТРАСТИРА на цялата останала съдебна практика. Контрастира ИЗЦЯЛО. Дори може да се каже че е странна. И по тази причина тя просто няма да остане в сила. Убеден съм. И не бива да остава. Ще говоря "граждански" за да съм ясен и на неюристите. Провеждал съм предварително разследване на много по "ужасяващи" деяния, на много по "страшни" престъпления......и на съдебния етап се налага много по - леко наказание. Няма нито правна, нито житейска логика в такава присъда. Неюристите които смятат, че присъдата е справедлива разбирам. Всеки гражданин има право да се възмущава по негов си начин - седем милиона българи - седем милиона мнения. За професионалистите не е позволено обаче. Нашите правни "актове" - слагам ги в кавички защото думата си заслужава, може да определи или предопредели съдбата на някого за години напред. Не мога да коментирам делото по същество тъй като не познавам доказателствата. Но фактическата обстановка си е доста смущаваща наистина - лично аз не вярвам, че ако т. нар. "Чората" си е подал доброволно ръцете за "сейкото" някой ще го бие. Още по малко - полицаи. Ех, може да отнесе някой друг шамар, но това си е в реда на нещата при неутрализиране на престъпници. И ще си остане в реда на нещата, защото иначе не може да има ефективно противодействие на престъпността. Накратко да обобщя - на когото не му държи каската на ритници и текмета, да не прави престъпления... :D :D :D
NEUVEDOMEN
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 11 Сеп 2007, 15:00

Мнениеот josefin » 11 Ное 2007, 00:29

Аз съм последния, който има някакви илюзии по отношение на САЩ и то от малък-такова ми е възпитанието. А и добре си спомням, че по времето когато "партия и държава бяха едно" подобни регионални джедаи като пострадиля по темата просто вехнеха в начален стадий.
Мисълта ми беше за мястото на полицая в обществото и респекта на последното към него. Което обаче е свързано и с нивото на култура-както на обществото, така и на полицая.
И понеже виждам, че Ви е трудно - мога да обяснявам още.
josefin
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 11 Юли 2007, 18:04

Мнениеот advokatnadiavola » 11 Ное 2007, 01:20

А аз се чудя какво си е мислел Румен Петков(ако е бил в състояние годно да мисли) като е гледал и слушал за присъдите.Дали си е спомнил, че тогава каза, че при тази акция полицаите трябва да действат на "ръба на закона".И дали не можеше да му се врътне на него едно делце за подбудителство.
advokatnadiavola
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 10 Ное 2007, 23:33

Мнениеот stroitel » 11 Ное 2007, 11:29

Обаче съвсем не е отделна темата, че такива правомощия не следва да се дават на хора, които дори името си не могат да напишат правилно и почерпени с или без повод вадят служебно оръжие и се изживяват като войводи.

Вярно.
Проблема е в психологическата работа със служителите. Доколкото знам всеки,постъпващ в МВР минава психо тест и ако "учените" решат,че е ГОДЕН - постъпва.
В ситуации,като с Чората,при тоя стрес и бързо развиващите се събития човек действа автоматично.
На автопилот.
И това му поведение е могло,бих казъл задължително трябва да бъде предвидено от психолозите.
Мисля,че има разлика между убийството на Чората, и това на гъбаря, и на момичето пред дискотеката.
Онези - са типични деяния на "войводи" - и абсолютно никакъв компромис и минимум на наказанието не следва да има при тях.
А по въпроса за размера на наказанието- мисля имаше изследване, че след 5-тата година в затвора вече си "непроменяем" - казано на житейски.Един човек,лежал 10г. и излязъл преди две ме помоли да обвиня него,за деяние,извършено от приятелката му.Казах му,че може да лежи поне 3г. Увери ме,че живота в затвора вече НЕ Е проблем за него.
Може би трябва да се помисли върху "промиването на мозъците" на закононарушителите.По примера на духовните учения.

Пак затворени,изолирани, но да се работи по този модел с тях.И да излизат наистина ПРОМЕНЕНИ.
stroitel
Потребител
 
Мнения: 191
Регистриран на: 09 Ное 2007, 17:54
Местоположение: София

Мнениеот Inspector_MBP » 11 Ное 2007, 13:52

:roll: Мислех си, че тук пишат хора, които поне могат да отделят релевантните, от ирелевантните факти по даден въпрос. Явно съм сгрешил.

Кажете, какво е общото между случаят с гъбяря примерно и тук дискутирания въпрос ??? Единственото общо, което виждам, е че и в двата случая съдебната ни състема постанови жалки решения, които биха били смешни, ако не бяха безкрайно тъжни !

В единя случай имаме абсолютно безотговорно поведение на субекти, (чието деяние дори няма, нищо общо с качеството има на служители) които са решили за собствен кеф и бабаитлък да "пострелят" на воля. С това "пуцане" са предизвикали смъртта на лица, които НЕ СА ИМАЛИ НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към тяхното безотговорно поведение и никаква съпричастност, към причинения престъпен резултат. А присъдата накрая беше - ГЛОБА ! :shock: :shock: :oops: :oops: :oops:

В другия случай имаме лица, действащи в рамките на службата си, ИЗПЪЛНЯВАЩИ ЗАПОВЕД и действащи според това, което служебните задължения са има налагали.
Защото, когато едно лице не желае да бъде задържано, НЯМА друг начин да изпълниш задълженията си, освен да го принудиш със сила. И дори да приемем, че полицаите са превишили необходия обем прилагана на сила ( а как ли се изчислява, колко точно е "необходимия обем" ???:roll: ) то безспорно пострадалия, има сериозно каузално участие в причинения краен резултат. И всеки юрист, много добре знае, че това следва да се отчете при определяне на наказанието. Какво са отчитали и какво са стували съдиите не знам но присъдата е 19 г.

Е, в крайна сметка, какво е общото между двата случая? Имам предвид освен абсурдните присъди ! :!:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот Inspector_MBP » 11 Ное 2007, 15:50

Защо ли ми се струва, че бихте дали оценка "бабаитлък" на всяко едно прилагане на сила от страна на полицията ? И то не за друго, ами воден от психологическия принцип на рефлексията, досежно собствените си щения да бъдете "бабаит", съчетани с обективната невъзможност да реализирате желанията си. Това според мен води до неприкрита агресия към всеки различен от Вас, който по един или друг повод показва/прилага сила, независимо дали във вербален или физически аспект.

Не бих могъл да тълкувам иначе, нито крещящия Ви начин на изразяване по множество теми, нито параноичното интерпретиране на различни факти и събития от действителността, нито самодоволното изтъкване, как полицаите, видите ли, ставали меки като памук, именно във Ваше присъствие... :roll:

Да оставим това на страна. Като юрист, Вие следва да знаете, какви са принципите на определяне на наказанието, по нормите на българското наказателно право.
Затова, освен ако не приемем, че сте взимал изпитите си в състояние на умопомрачение, или пък че вече страдате от сенилна деменция, то аз силно се учудвам на констатацията Ви, че постановените 18 - 19 годишни присъди, били дори "твърде снизходителни".
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот josefin » 11 Ное 2007, 16:10

Интересно и поучително изявление с лек психо привкус.
От което лесно може да се стигне до заключението, че сте се посветили на курсантстване и инспекторстване в МВР поради нерадостно събитие от детството Ви, оставило незаличими белези върху крехката ви психика / физика. Или и двете :D .
Прочетете внимателно латинската сентенция, която явно лекомислено сте сложили в подписа си. Отговорите са в нея.
josefin
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 11 Юли 2007, 18:04

Следваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 57 госта


cron