начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Порно и Еротография...

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Порно и Еротография...

Мнениеот Monk_Jr » 09 Юли 2007, 22:19

Здравейте,

искам да поставя запитване с поставяне и на конкретен казус.
Законът предвижда санкции за разпостраняване на порнографски материали, както и не предвижда такива за еротографските.
Искам да попитам- това само въпрос на езикова терминология ли е или...?

Конкретно питам за т.нар. МАНГА-комикси. Там има много сексуални сцени, много насилие от всякакъв род.. Този материал, ако лицето Х иска да го разпострани и дори да го продаде на аудитория, която е заинтересована, какво се случва с него? Как трябва да се формулират нещата, за да може законът да не санкционира лицето Х и то да продава стоката си спокойно и свободно?

Чао!
Monk_Jr
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Юни 2007, 17:56

Мнениеот razli4na » 10 Юли 2007, 10:12

Сигурния изход е един- просто да не се разпространяват подобни идиотизми.
razli4na
Активен потребител
 
Мнения: 1292
Регистриран на: 07 Юни 2007, 14:22

Мнениеот Monk_Jr » 10 Юли 2007, 13:04

Здравейте,

имаше социологическо изследване по тази тема, при което става ясно, че социални групи или общества, които са в "стерилна среда", девиацията е много по-висока по проценти. Както и социалните нагласи, които до голяма степен водят до едно високо ниво на невротичност в членовете на социалната група.

Така че..всичко може да е глупаво или интелигентно, зависи как се поднася. Обаче на тази база трябва да се забранят много компютърни игри, много филми и то касови продукции. Идеята тук не е- какво харесва на Х или У, а какво казва закона.

Чао!
Monk_Jr
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Юни 2007, 17:56

Мнениеот razli4na » 10 Юли 2007, 13:45

Monk_Jr, не може да искате от нас да ви съветваме как законно да извършите нещо, което е незаконно.
А относно разсъжденията Ви, изведени от съмнителни изследвания, както и следващите, ще Ви кажа какво казва Библията: "Всичко Ви е позволено, но не всичко Ви е полезно." Прав сте, важно е как са поднесени нещата. Според Вашият критерий, вероятно, "нещата" са поднесени "интелигентно". Но, каква е единицата мярка за правилен критерий? А освен това, можете ли да контролирате до кого ще стигне тази продукция? Убедена съм, че щом въпросът касае свободната продажба, последното което Ви интересува е това, което питам. Не си слагайте грях и си намерете достоен начин да си печелите прехраната. Желая успех в последното!
razli4na
Активен потребител
 
Мнения: 1292
Регистриран на: 07 Юни 2007, 14:22

Мнениеот Monk_Jr » 10 Юли 2007, 17:04

Здравейте,

благодаря, че намирате време да ми отговорите, макар да изразявате своето несъгласие с мен.

"Съмнителните източници", за които споменавате, са в сферата на социологията на правото, която се изучава като задължителна дисциплина и е самостоятелна наука. И както споменах, независимо как лично приемаме дадени социални явления, не можем да ги сложим под общ знаменател за всички хора, освен ако в рамката на закона не са включени тези аспекти.
Т.е. всичко, което не е извън закона, е законно.

Споменах Ви пример, който ще повторя. Насилие, сексуална тематика и прочие, са широко тиражирани във вестници, списания, книги, филми ("Американски психар", например), които показват сцени, които поставят морални дилеми. Има и цели телевизионни канали, както порно, така и криминални канали, които изцяло от това се прехранват и то законно. Дори български. Разбирам аргументите Ви, но не ги приемам и не мисля, че например едно печатно издание може да се сравнява с деяние, при което има скланяне към проституция. Не може да се наложи дори наказателна мярка на педофил, ако той не е теглил детско порно, но това решавали проблемът на цялото му отношение към децата? За законът тази нагласа не е проблем. Проблем е вече извършено деяние.

Но Вие поставихте основният проблем в темата- доколко законът е добре регламентиран и точно формулиран, за да може всеки да се съобрази с него.
И все пак, госпожо, не можете да забраните голите тела и прочие, защото за Вас не е морално. А как ще повлияе дадена картина на един човек, това си е до личността му. Връщам Ви на примера с педофилите и най-обикновените детски снимки, които родителите пускат на децата си в сайтове като snimka.bg.

Благодаря Ви, че се включихте, така наяве излезна основният юридически проблем, който присъства в почти всеки закон- достатъчно неясна регламентация, която довежда до лично тълкуване, а оттам и на грешки. Както от адресатите, към които е насочен, така и за длъжностните лица, които следят за изпълнението му.

А бъдещата ми професия, госпожо или госпожице, е в юридическата сфера. Не знам само доколко това ще ме направи личността, която визирате, оповавайки се на Библията, защото пред закона всички имат право на справедлив процес и на отлична защита. В това число сексуалните насилници, крадците, убийците, данъчните измамници и т.н. Ще се радвам от правна гледна точка и от етична, да разясните на мен и на колегите си Библията и това, че всеки обвиняем не може да има право на защита по тази логика. А в този случай- на консултация.

Успех!
Monk_Jr
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Юни 2007, 17:56

Мнениеот razli4na » 10 Юли 2007, 17:59

Monk_Jr, не бъркайте правото на защита и справедлив процес с присъда за извършено престъпление. Първото е конституционно право на всеки гражданин, а второто е последица. Освен това, крайно погрешно е схващането, че извършено престъпление може да се "покрие" или маскира чрез реализиране правото на защита. Тъкмо обратното, чрез правото на защита се съдейства на правосъдието.
Освен това, не бъркайте и картините на голи тела /впрочем съпругът ми е художник/ с порнографията и всичко, което изреждате. Едното е изкуство /ако и да е отразена материя, последицата е наслада на духа/, а другото е чиста проба удовлетворяване на материята. Двете са противни едно на друго. Тук се сещам замъка "Антиб", където Пикасо прави своите "Антиподи".
Разговора се отклони от юридическата тема, но това е така, защото мисля, че такава всъщност няма.
razli4na
Активен потребител
 
Мнения: 1292
Регистриран на: 07 Юни 2007, 14:22

Мнениеот Monk_Jr » 10 Юли 2007, 21:34

Уважаема госпожо,

Не крия, а и вече споменах, че дискусията с Вас ми е интересна, защото мненията ни се разминават по тема, която изглежда представлява интерес и за Вас, за да се включите.

Ще Ви отговоря накратко, но накрая ще си позволя едно уточнение, което е важно по същество да се направи.

А сега ще маркирам моменти, които и Вие сте посочили, както и тези, които е важно да се посочат.

1. За да се спазва закона, трябва да се познава. Консултациите и търсенето на юридическа помощ регулират този процес, както на информираност, така и на ползването на правни услуги за извършването на определена дейност, която дадено лице не може да извърши само и да го направи законосъобразно. Немърливост е, първо, да се не извърши тази информираност от това лице и е незаконно, ако то предприеме действия, които нарушават закона.
Вие пропускате това звено, но не и аз, защото за да не се стига до "правото на защита и справедлив процес", тези условия трябва да са налице.

2. Ненабърквам понятията, а Ви посочих с конкретни примери, че за законът много неща не се санкционират, защото няма забрана за тяхното извършване. Обаче това не значи, че те няма да доведат до девиантно поведение. Тоест има един дълъг логичен процес, който следва поетапно, за да се стигне до криминално деяние.

3. За Вас е погрешно схващането, че престъпно деяние може да се "замаскира" с компетентна защита, но, госпожо, ако само невинните получаваха оправдателни присъди или всички виновни- наказателни, мисля, че живеем в различни реалности. Обаче това, доколко е ефективна съдебната система и как тя функционира, това си е различна тема от дискутираната. И аз искам нещата да са в своята идеална форма, но в съда всичко зависи от опитността и на обвинението, и на защитата, и на съдебния състав относно това- ще има ли присъда, каква ще е тя и прочие.

4. Пак за еротографията или порнографията. В Япония има цяла индустрия, която е обхванала стоковият пазар на тема МАНГА. Това е жанр, както литературен, така и художествен. Тоест това е вид изкуство. В него няма елемент на принуда на лицето Х от лицето У за извършване на определени действия. Това са комикси, но специфични. Нека го кажа иначе- книги за възрастни в картинки. Поставя много морални дилеми, но не ги дава наготово, в чист вид, както в детските книжки, където децата изграждат ценностната си система и трябва да има ясно разграничаване между добро-лошо.
Преди да навлезнат в България масово компютърните игри, имаше т.нар. книги-игри, където историята зависеше от читателя. Той трябваше да взима решения за своя герой. И в тези книги имаше насилие, имаше и литературно разнообразие на порно.

На нашият пазар в момента има много сайтове за секс-разкази, до които имаме достъп, ако платим. Има и сайтове за снимки, за клипове.
След като тези сайтове въведоха опцията, че се плаща със СМС, промениха текста от ПОРНО на ЕРОТОГРАФИЯ. Т.е. връщаме се на буквата на закона.

Тук и ще напиша следното като последният маркер, за който споменах. Имаме лицето Х, което иска да прави комикси за възрастни или пълнолетни лица. Трудът му, преценява това лице Х, че е правилно да е заплатен и въвежда плащане със СМС. Консултира се с юрист, който урежда и предвижва нещата да са законово съобразени.
Обаче пак остава темата за закона и за съдържанието на продукта, който не е по-различно от това във филми, картини или в литературен формат на текст, обаче визуализиран. Въпросът е, каква е технологията и правният подход, когато даден човек иска да наложи тези продукти? Сайтове с еротични разкази или МАНГА-комикси... Останалото е свободна дискусия, която, разбира се, трябва да се проведе. Полезно е да се проведе и се радвам, че с Вас сме на различни мнения, за да се видят гледните точки, но такава дискусия вече е чисто човешка, а не правна. Това и Вие сте забелязали.

Лека вечер!

*Нанесох поправка в обръщението по повод на коригирващото мнение на pokerman, за което му благодаря.
Последна промяна Monk_Jr на 10 Юли 2007, 23:37, променена общо 2 пъти
Monk_Jr
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Юни 2007, 17:56

Мнениеот pokerman » 10 Юли 2007, 22:41

Колега Monk_Jr razli4na написа : "впрочем съпругът ми е художник" защо тогава продължавате да я наричате госпожица :) Иначе проблемът е доста интересен. Моеето мнение е че МАНГА-комиксите не би трябвало да се разглеждат като порнография. Пък и май само в България порнографията е забранена т.е предвижда се наказание в НК. Но аз си мисля че едва ли някой ще тръгне да сезира прокуратурата за някой и друг комикс :) Стига да не се предлага на деца разбира се
pokerman
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 23 Юни 2006, 00:40

Мнениеот Monk_Jr » 10 Юли 2007, 23:44

Добър вечер, pokerman!

Коригирах обръщението, мерси.

За мен проблемът опира, че нещата в закона не са уточнени. Това, което за мен е порнография, за друг не е и обратното. Затова със сигурност има начин да се подходи по темата така че всеки да е доволен- законодателят, че се спазват законите и адресатите, които ги спазват, но и правят това, което искат.

За мен също не е порно МАНГА-комиксите, но това са "твърди" четива. Темите са сериозни. Лишаване на достъп на децата до тях не може да се извърши. Причината е проста- порно-каналите, порно-индустрията и т.н., не може да се ограничи, а какво остава за комиксите, които не влизат в тази сфера... На секс-сайтовете за разкази има червена точка +18, но всички знаем, че и -18 ги посещават. Т.е. крайният потребител, според мене, трябва да носи отговорност, а не този, който предлага продукта.

Тази логика ми се струва по-реална... Поне за продуктите, които са на пазара без по някакъв начин да включват криминални деяния към трети лица.

Чао!
Monk_Jr
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Юни 2007, 17:56

Мнениеот razli4na » 11 Юли 2007, 11:34

Драги Monk_Jr, темата не ми е интересна. Мнението ми относно порнографията и сродни, е категорично. Интересен сте ми Вие и начина Ви на мислене. Влязох в дискусията единствено и само, за да Ви насоча към размисли, от които Вие сам ще изведете изводи. Смятам не само, че бъркате основни понятия, но и че Вие самия сте объркан, моите уважения. Факта, че търсите мнения относно това дали сродните на порнография действия и продукти, са незаконни, води на извода, че имате съмнения, а вероятно и притеснения. Очевидно е, че не търсите просто юридически тълкувания относно това къде е границата със закона. Иначе в университета не може да не сте обсъждали и въпроса за това къде е границата между незаконната порнография и законната еротика. Но, объркването Ви стига до там, че според Вас следвало да носи отговорност не този, който предлага продукта, а крайният потребител, като преди това сте заявил, че деца под 18 год. възраст са измежду основните потребители. Е, тогава кой ще носи отговорност?- НИКОЙ! Май само си говорим, като целта Ви е сам да се убедите, че няма нищо незаконно или неморално в това. Тъкмо обратното! От това, че имате основателни съмнения следва, че имате вътрешни спирачки, следователно влизате в конфликт с Вашия морал, значи и със закона.
razli4na
Активен потребител
 
Мнения: 1292
Регистриран на: 07 Юни 2007, 14:22

Мнениеот Monk_Jr » 11 Юли 2007, 18:17

razli4na написа:Драги Monk_Jr, темата не ми е интересна. Мнението ми относно порнографията и сродни, е категорично. Интересен сте ми Вие и начина Ви на мислене. Влязох в дискусията единствено и само, за да Ви насоча към размисли, от които Вие сам ще изведете изводи. Смятам не само, че бъркате основни понятия, но и че Вие самия сте объркан, моите уважения. Факта, че търсите мнения относно това дали сродните на порнография действия и продукти, са незаконни, води на извода, че имате съмнения, а вероятно и притеснения. Очевидно е, че не търсите просто юридически тълкувания относно това къде е границата със закона. Иначе в университета не може да не сте обсъждали и въпроса за това къде е границата между незаконната порнография и законната еротика. Но, объркването Ви стига до там, че според Вас следвало да носи отговорност не този, който предлага продукта, а крайният потребител, като преди това сте заявил, че деца под 18 год. възраст са измежду основните потребители. Е, тогава кой ще носи отговорност?- НИКОЙ! Май само си говорим, като целта Ви е сам да се убедите, че няма нищо незаконно или неморално в това. Тъкмо обратното! От това, че имате основателни съмнения следва, че имате вътрешни спирачки, следователно влизате в конфликт с Вашия морал, значи и със закона.


Уважаема госпожо,

не убеждавам никого в нищо. Най-малко себе си. не сте чели внимателно. Надявам се с това личността ми да не стане по-малко безинтересна. Обаче ако стане- така да е, чуждото мнение ме ангажира до степен, в която да го изслушам. Доколко ще го взема под внимание, това е различно.
Ще Ви кажа само едно- дискусията не е юридическа в момента, а лична и е защото досега не е дадено компетентно мнение по конкретните ми, истински запитвания.
Оставям на свободното Ви тълкуване цялата ми личност и мнението Ви за начините ми на мислене, но, страхувам се, достоверността никога не е налице при хора с предрасъдъчно мислене и тълкуване.;-) И все пак имайте предвид, че изготвянето на цялостен и достоверен психо-профил на някого се извършва продължително, в различни направления и от специалисти. Имайте го впредвид, когато обобващате за някого, защото ако сте така прибързана към форумец, в живота последиците ще са по-сериозни в контактите с околните.

Та така за законът, който цитирате и за който досега не е станало дума.;-)

Моите почитания;-)

ПС: Това, че кучето ми се казва Монк Младши, кръстен така от малкият ми братовчед, не е равносилно, че съм мъж. Само уточнявам. Имам усъмнението, че пак ще имате някакви изводи, но не бързайте. По-добре да не коментираме, отколкото да...

Лек и слънчев ден;-)
Monk_Jr
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Юни 2007, 17:56

Мнениеот pokerman » 11 Юли 2007, 18:40

Monk_Jr написа ПС: Това, че кучето ми се казва Монк Младши, кръстен така от малкият ми братовчед, не е равносилно, че съм мъж.
Това означава че сте момиче , така ли? :)
pokerman
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 23 Юни 2006, 00:40

Мнениеот Monk_Jr » 11 Юли 2007, 18:48

pokerman написа:Monk_Jr написа ПС: Това, че кучето ми се казва Монк Младши, кръстен така от малкият ми братовчед, не е равносилно, че съм мъж.
Това означава че сте момиче , така ли? :)


Здрасти,

да. Обожавам братовчедчето си и когато ме помоли такъв да ми е потребителя, го направих така. Колега, нима мислиш, че само мъжете се интересувате от горепосочената тема или от фондови борси, за да се подведеш така?;-) Недей така, нали знаеш, че всичко може да се предвиди, но не и една жена.;-)

Поздрави,
Monk_Jr
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Юни 2007, 17:56

Мнениеот pokerman » 11 Юли 2007, 18:56

Жените по принцип по-малко се интересуват от порно :) Затова се учудих че сте жена :) То мийе и да се интересувате де но не си го прознавате така явно :)
pokerman
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 23 Юни 2006, 00:40

Мнениеот Monk_Jr » 11 Юли 2007, 19:09

Привет,

интересувам се от много неща. В момента тече волейболна среща между България и Бразилия, която следя по Канал 1. Това не ми пречи и да си почивам с колегите като гледаме Копа Америка. Хобито ми да рисувам МАНГА съвсем не ми пречи да правя хиляди други неща. Страст са ми фондовите борси, сериозна страст ми е и стоковата, но там всичко е много по-различно. Но като джентълмен не ме издавайте (смигване с оченце), всичко гореизброено не подхожда на една млада дама.;-) Ха-х!
Както и да е, получи се забавна дискусия, но не и полезна за темата. Това, което не се урежда по един начин, се урежда с друг. Така че не съжалявам;-)

Усмихнати поздрави!

ПС: В българското общество, в нашата етно-психология все още е срамно жената да говори открито за сексуалността изобщо и за своята. Голяма част от членовете на нашето общество считат, че ако жената харесва порно е ...(цензура) Но ако везе гоблени, е висок морален пример. Абсурдно, но факт. В двете твърдения няма истина, но продължават да са водещи мотиви за много хора да съдят други.
Спирам дотук, защото и без това цялата дискусия няма много общо с темата. Но само по бъбривостта трябваше да се досетите, че съм жена.;-)
Monk_Jr
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Юни 2007, 17:56

Мнениеот pokerman » 11 Юли 2007, 19:24

срамота за мен че разбирам от вас за волейбола :oops: :oops: :oops:
pokerman
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 23 Юни 2006, 00:40


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 59 госта


cron