начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Съдружие

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдружие

Мнениеот Таня » 18 Окт 2004, 14:59

Гл. счетоводител съм на ООД. Преди 5 години фирмата изпадна в изключително тежко състояние. Управителят знаеше за опитът ми и за да мотивира оставането ми във фирмата ми предложи 20% съдружие и управител наравно с него "заедно и поотделно".
Приносът ми за стабилизирането на фирмата е голям. Тя вече печели добре. Сега Управителят заяви, че просто съм си вършила работата. Доведе дъщеря си, която вече завърши ВУЗ и ме покани да изляза от фирмата.
Тъй като не желая да го направя доброволно той се опитва да ме принуди:
Изолира ме от взимане на решения. На моите въпроси отговаря с отговори като "защото така искам" "Няма да ти отговоря." Не изпълнява уговорки помежду ни, дори и когато има взето решение от двама ни с подпис. Казва ми "Като не ти харесва, махай се", ще ти изплатя дела. Заплашва ме с физическо насилие и не ме допуска до работното ми място. Иска от мен да намеря адвокат, който да подготви молба за освобождаването ми, Протокол от Общо събрание за решението ни, че желая да се оттегля по собствено желание и Договор за покупко продажба от него на моя дял.
Зная правата си по Търговския закон . Не мога ли да намеря адвокат, който да постави на място моят Управител?
Моля помогнете ми! Чета практиката и виждам, че има подобни случай, но не зная кои адвокати са специализирани в тази насока.
Таня

Re: Съдружие

Мнениеот cinderella » 18 Окт 2004, 15:49

Към момента разполагате с иск по чл. 71 ТЗ, а ако съдружникът започне да прави нещо без вас - и с иска по чл. 74. Иначе, при спазване на нормативните изисквания, може да ви освободи като управител, защото има повече от 3/4 от гласовете. Като съдружник може да ви изключи само ако са налице предпоставките на чл. 126.
cinderella

Мнениеот protekta » 18 Окт 2004, 19:04

А Вие искате да останете като съдружник ли?
protekta
Потребител

Мнениеот Таня » 18 Окт 2004, 19:29

Да. Извърших тежката работа при стабилизиране на фирмата. Работих по 14 часа. Имаше рискови ситуации, в които имам голям принос за избягването им. 4 години не сме взимали дивиденти за да можем да платим на работниците заплати. Спомогнах за набиране на клиенти. Голяма част от работата успях да шаблонизирам и рамкирам. Поех отговорности. Не е тайна, че нося 100 % отговорност като гл. счетоводител освен като съдружник и управител. Направих цялата вътрешно нормативна уредба. Сега вече фирмата е печеливша, с перфектна отчетност, спор няма, че е привлекателно някой близък нему човек да седне на мястото ми. Би трябвало да имам права.
Таня

Мнениеот Таня » 18 Окт 2004, 19:39

Благодаря Ви много. Ще опитам по този начин.
Таня

Мнениеот лунатик » 18 Окт 2004, 20:55

Не съм сигурен доколко искове по чл. 71 и 74 биха помогнали на Таня. Нейното членство в това ООД е заплашено (за съжаление). Тя е миноритарен собственик на 20 %, като останалите 80 % са на другия съдружник. Съгласно чл. 137 (1) от ТЗ:Общото събрание:
2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) приема и изключва съдружници, дава съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член;
като ал.3 казва:
(3) Решенията по ал. 1, т. 1, 2 и 9 се вземат с мнозинство повече от три четвърти от капитала, а решенията по т. 4 - с единодушие от всички съдружници, като в дружествения договор може да се предвиди по-голямо мнозинство. Изключваният съдружник не гласува и неговият дял се приспада от капитала при определяне на мнозинството. Останалите решения се вземат с мнозинство повече от 1/2 от капитала, доколкото не е предвидено друго в дружествения договор.
-------
Мажоритарният собственик има повече от 3/4 от капитала. Той при всяко положение може да изключи Таня като съдружник (не само като управител). И исковете по чл. 71 или 74 ще станат безпредметни.
Може би Таня трябва да продължи самостоятелен бизнес - щом има качествата и работоспосността - неминуемо ще успее. По-добре е да се раздели с тоя съдружник и да започне начисто със своя ликвидационен дял.
лунатик

Мнениеот cinderella » 19 Окт 2004, 18:21

С иска по чл. 71 разполага СЪДРУЖНИКЪТ за защита на членствените си права - достъп до сч. инф. и т. н. Искът по чл. 74 е за отмяна на Решения на ОСС - ще бъде необходим на Таня, ако съдружникът й реши да я лиши от представителна власт/членство.
Да, действително съдружникът с 80% от капитала на ООД може да приема на практика почти всички решения - затова написах, че е лесна работа да я освободи като Управител (стига да спази точно процедурата, защото някои в бързината, и въпреки че разполагат по закон с властта, допускат груби грешки, основание за атакуване на подобни решения по реда на чл. 74)
Но за да я изключи като съдружник, необходимо е тя да е дала повод със свое виновно поведение - хипотезите са изчерпателно дадени в чл. 126 - така че важно е от своята собствена вина (не допуска миноритарния собственик до управлението и работата) мажоритарния собственик да не изкара виновен миноритарния собственик (не се явява на ОС, не участва в дейността и т. н.)
Въобще изключването на съдружник (по законния ред) не е така лесна работа - все пак Закона защитава в голяма степен интереса и на малцинството.
cinderella

Мнениеот лунатик » 19 Окт 2004, 20:11

Нещата стигнат ли до там (да се водят искове по чл. 71 и 74), по-добре съдружието да се прекрати. Не, че не може - но струва ли си.
лунатик

Мнениеот Таня » 19 Окт 2004, 21:10

Благодарна съм Ви на всички, за съветите. Не исках да пиша в подробности. Гл. счетоводител съм и не съвсем безпомощна. Колкото и да иска да ме отстрани от работа, Съдружникът ми си дава сметка , че ще понесе отговорност по-голяма и от моята ако точно преди годишното приключване му се срине счетоводството. Така или иначе успях навреме да архивирам, да сменя паролата в счетоводството, както и в банката /използувам програма за електронно банкиране- правя директни тегления и преводи чрез компютъра си./ Той също разполага със собствена парола, така, че няма спънки в това отношение. Всичко, което ми е на служебния компютър го имам и на домашния. Домът ми се охранява от СОТ и е застрахован. Разполагам с факти, които биха доказали, че Съдружникът ми допуска сериозни грешки в управлението на фирмата. Не че го прави нарочно. Просто толкова си може. Последните два месеца откакто ме е отстранил, фирмата изпада в сериозна задлъжнялост, която все още не личи, защото кредиторите знаят, че сме точни и ни имат доверие. "Лунатик" може би е прав. Наистина не бива да работя повече с този човек. Не исках, да се оттегля главно поради възрастта си. 54 години не звучат добре. Уморих се и подписах протокол, съгласно който се оттеглям доброволно, а Съдружникът ми се задължава да откупи дела ми. Той поиска да го заверим нотариално. Отказах. Реших, че преди заверката протоколът трябва да бъде видян от адвокат . Показах го на моя позната - адвокат която ми каза, че протоколът не е издържан формално и пред съда ще е нищожен. Тя ме посъветва да не приемам доброволно оттегляне докато Съдружникът ми пред Нотариус не ми изплати дела чрез договор за покупко-продажба. Очевидно моята позната в момента е много заета и и е трудно да навлиза в подробност. Може би е специализирана в друга насока. Все едно.Тя много ми помогна с това, че ме спря. За да се изготви документацията съгласно Търговския закон е необходимо да се спазят макар и формално срокове. Когато обясних на Съдружника ми, че трябва да зная датата, на която той е в състояние да ми плати дела за да можем да направим нещата едновременно, се оказа, че той е неплатежоспособен. Говорил е пред трети лица, че за да ми плати дела ще е принуден да продаде, двата автомобила, собственост на фирмата. Не мисля обаче, че той има право да продава без мое съгласие. Освен ако фирмата не мине през ликвидация. Но това пък не вярвам съдът да го позволи. Наистина не зная какво да правя. Днес отидох на работа. И смятам да продължа но не зная докога ще е това... Обстановката е наелектризирана. Чудесно е, че ми помагате. Винаги съм вярвала, че обсъждането води до правилна насока на мислите. Нали точно оттук дойде конфликтът със Съдружникъм ми. Липса на разговори и обсъждане, доказване и защита на собствена теза...
Таня

Мнениеот лунатик » 19 Окт 2004, 22:20

Възрастта 54 години е най-добрата възраст. Та тогава човек е на върха на възможностите си. Винаги може да има едно много по-добро начало.
Щом фирмата затъва, по-добре да се продадат навреме тези 20 %, иначе ще изгубят стойността си. Ако има съдебни дела - те съвсем ще се обезценят.
Не бих желал да давам съвети, но лично аз в такава обстановка бих опитал начисто. Трябва малко смелост. (вярно е, че човек на 30 год. по-лесно ще предприеме такава стъпка). Просто съдружие по български не върви. За нас важи поговорката: "На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата".
А относно ликвидацията - по тази процедура могат да преминат и цветущи фирми - точно като във вашия моментен случай. Съдружниците решават да се разделят - макар и фирмата да е с 1 млн. печалба примерно. И тогава се върви към ликвидация - като се разплатят с кредиторите, всеки съдружник получава своя ликвидационен дял. Лошото е, че ликвидатор по правило е управителят. (освен ако съда по важни причини определи друг). Пък той може да прецака другия.
Друго нещо е несъстоятелността. Там фирмата трябва да е изпаднала в свръхзадлъжнялост или да не е обслужвала задълженията си за определен период от време. Но тогава ще останат трохи ( по начало нищо не остава за съдружниците).
Пожелавам ти успех и не се страхувай от новото начало.
лунатик

Назад към Търговско право