начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Ще ми помогне ли някой да осъдя служител на МВР?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ще ми помогне ли някой да осъдя служител на МВР?

Мнениеот pepelja6ka » 27 Май 2007, 20:55

Привет,

Служител на МВР, злоупотребил със служебно положение, като с това довел до дело срещу гражданин за кражба в среден размер. Гражданинът е оправдан напълно (влязла в сила присъда), но остават белези по социалното му положение, кариерата и името му.

Не говорим за адвокатските и съдебните разходи...
Има ли кой да се наеме да помогне за възстановяване поне частично на справедливостта?
Има ли изобщо шанс подобно дело срещу МВР служител?
Помогнете (нека пишат само онези, които имат идеи как да стане, а не как не може!)

Оставете мейл за връзка.
Последна промяна pepelja6ka на 19 Юни 2007, 00:13, променена общо 1 път
pepelja6ka
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Май 2007, 20:44

Мнениеот zidaromazach » 13 Юни 2007, 22:53

Е дай малко подробности - за какво е бил обвинен, какви са били доказателствата за вината, какви са ви доказателствата, че ченгето нарочно ви е набутал. Поради какви причини ченгето е останал с убеждението, че вашия човек е крадеца. И поради какви причини смятате, че е бил необективен. На какво основание е прекратено наказателното производство. Щото оправдани и невинни невинаги е едно и също ... Вий от кой модел сте- само оправдани или хем оправдани, хем невиновни, а? Ако наистина сте прави не забравяй да отидеш при ченгето и да му кажеш в лицето че ще го .... . .... :)
zidaromazach
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 18 Юли 2006, 13:44

Мнениеот pepelja6ka » 19 Юни 2007, 00:05

Легенда:

обвиняем - "В"
обвинител - "З"

Обвинението:
"В" влязъл в жилището, в което живеел "З" със семейството си, в негово отсъствие и откраднал бижута и пари, спестени с кървава пот.
Влязъл с ключар, което доказва, че няма право да влезе... "З" предоставя доказателства: пръстови отпечатъци, съседи, които са разговаряли с "В" по време на кражбата

Защитата:

"З" не е живеел там:
-официална разпечатка от енергото за тока за 1-годишен период, която сочи 0 лв. и 0 ст. за над половин година около случката, при липсата на алтернативни източници на енергия...
-съседи, които са го мернали 1-2 пъти за 2-3 години
-собственикът също не знае, че този човек обитава жилището му.
-липса на каквито и да било доказателства за наличието на пари и ценности в същото жилище
-"В" влиза в жилище, в което има пълните права да влезе, като прави в него най-тривиалното нещо - събира си покъщнината, за да предаде жилището на общината, която е новият собственик;

Прокурорът изрази възмущение от факта, че изобщо този случай е бил допуснат до съда.

А сега за тормоза и злоупотребата:

-многократно привикване в РПУ-то, в което "З" е работил;
-явно лично извършен оглед на жилището от "З", а не от дежурни колеги например (само прочетете съдържанието му);
-унижаване на "В" чрез привикване в полицията за взимане на отпечатъци и предоставянето им като доказателство за влизане в жилището - нещо, което "В" така и никога не отрече;
-"З", който губи друго дело срещу близък на "В", за отмъщение се възползва от факта, че разполага с ключ от жилището, доверен от стария собственик, и скалъпва набързо прогнилата си из основи версия за кражба с взлом!
- като резултат "В" бива въвлечен в 3-годишна гнусна игра на котка и мишка, бива понижен на работното си място, доходите му почти секват, положението му в обществото се срива...

Сега "В" е оправдан и невиновен, но как да загърби всичко това?
pepelja6ka
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Май 2007, 20:44

Мнениеот eliana » 19 Юни 2007, 08:17

Това ,което можете да направите е да заведете дело по реда на Закона за отговорността на държавата за вреди причинени на граждани.Щом има оправдателна присъда, това е възможност за вас да искате обезщетение.Не мислете за отмъщение!Ако обезщетението не ви удовлетворява може да заведете след това и дело в Страсбург.
Но първо трябва да изчерпите всички възможности тук в България.
eliana
Потребител
 
Мнения: 342
Регистриран на: 04 Фев 2006, 18:28

Мнениеот pepelja6ka » 21 Юни 2007, 20:09

Като чуя Стасбург, настръхвам леко, но... кой знае как ще се развият събитията.

Най-голямото ми желание е категорично да се установи (отсъди), че обвинителят е действал по този начин единствено, защото е имал позиция в системата.
Ако може да получа и парично обезщетение, ще бъда доволна. :)
pepelja6ka
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Май 2007, 20:44

Мнениеот dozn03 » 21 Юни 2007, 21:19

pepelja6ka написа:

Прокурорът изрази възмущение от факта, че изобщо този случай е бил допуснат до съда.



За да стигне този случай до съда, прокурорът е изготвил Обвинителен акт и го е внесъл в съда. Само по този начин започва производството пред съда /за наказателни дела от общ характер, каквото е това за кражба с взлом/. Така, че той най-малко може да се възмущава. Само прокурорът повдига и поддържа обвинение, а не служителят от МВР.
Не искам да кажа, че той не е извършил нарушения на служебните си задължения, може и така да е, но цялата негова работа се контролира и одобрява от наблюдаващия делото прокурор, така че той е почти толкова виновен колкото и служителя от МВР.
Според мен Елиана е права за обезщетението по реда на ЗОДВПГ - това ще стане успешно най-вероятно. Но не мисля, че ако сезирате Военна прокуратура ще има някакъв ефект - ще го извикат един път да пише обяснение и с това ще се приключат нещата. Така мисля аз, но не Ви пречи да пробвате.
dozn03
Потребител
 
Мнения: 248
Регистриран на: 17 Окт 2006, 00:16

Мнениеот kursant_amvr » 22 Юни 2007, 12:57

:!: Що за абсурд ???

На какво основание ще се търси наказателна отговорност на служителя от МВР ??? На основание, на това, че същият е изпълнил произтичащите от закона и служебното му положение задължения ???

Ако се считате за набедена в извършване на престъпление, то следва отговорност да се търси от лицето, което ви е набедило, тоест което е подало неверния сигнал, че му е откраднато еди си какво и еди си какво. Върхът на абсурда е НАКАЗАЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА да се търси от длъжностните лица провели разследването !

Разбира се, че щом има подаден сигнал от "З" за извършено престъпление /кражба/, в който същия се жалва че му е изчезнало нещо, донзтелят от МВР е задължен да извърши определени процесуални действия.

Естестветно е, че след като въз основа на подадения сигнал ПРОКУРОРЪТ (а не дознателят от МВР) е преценил И Е ОРАЗУВАЛ досъдебно производство, то дознателят е бил задължен да извърши съответноте действия по разследването, които впрочем вероятно са му били разпоредени от прокурора.

И да, в тези действия се включват разпити, снемане на дактилоскопни отпечатъци за сравнителен материал, извършане на оглед (явен разбира се какъв друг искате да е огледа), които дознателят е ДЛЪЖЕН да извърши, като за тези си действия перманентно докладва на прокурора, който всъщност пряко РЪКОВОДИ разследването и е отговорен за начина по който същото се провежда. Прокурорът решава дали производтвтото ще продължи или трябва да бъде прекратено. Прокурорът решава дали събраните под НЕГОВ НАДЗОР И РЪКОВОДСТВО доказателства налагат производството да бъде прекратено или да бъде вкарано в съда с обвинителен акт.


Да не би прокурорът също да е имал нещо лично против вас, та е вземал такива решения с които ви е пратил на съд ??? И ако да, Вие защо не се възползвахте от правото си да поискате отвод на този прокурор и/или на дознателя водещ вашето дело ???

Друго би било, ако дознателят е съставил документи с невярно съдържание, във връзка с извършените от него действия, но аз не останах с впечатление случаят да е такъв.

Така, че на какво основание искте да съдите и да държите отговорен лично дознателят по вашето дело ??? Да не би същият да е подправил протокола за оглед и да е внушил на поемните лица, че са видели нещо което не се е случило при самия оглед ??? Да не би дознателя да е вписал в протоколите за разпит на свидетели, неща различни от посочените от тях самите, та после да им е фалшифицирал подписите ??? Да не би дознателят да е фалшифицирал извършените по делото експертизи ??? Защото, ако е така, аз съм съгласен, че трябва да се пусне сигнал до военна прокуратура.

Но в противен случай смятам за гнусно, да се съветва питащата тук, как да създава проблеми на съответното длъжностно лице, заради това че същото е свършило работата си. Или трябва да приемем, че когато едно лице не бъде осъдено по повдигнатото обвинение, трябва да вкарваме в затвора (за набедяване може би ???) дознателя, прокурора, експерта-криминалист, че може би и всички други лица извършили експертизи по делото ??? :shock: :shock: :shock:

Всъщност, няма да се очудя тук да се намерят и поддръжници на тази теза. То така или иначе нищо в правоохранителната ни система не работи както трябва - най-добре да мотивираме всичките и елементи ВЪОБЩЕ да не работят. Защото който не работи, не може и да сгреши.
kursant_amvr
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 31 Авг 2005, 21:03

Мнениеот pepelja6ka » 22 Юни 2007, 19:39

Съжалявам за недоразумението, но вие просто не сте прочели кратката ми историйка :)

Не търся персонална отговорност, от който и да било по веригата.

Моят обвинител просто е служител на МВР и се е възползвал от това, за да ми почерни живота...

Делото беше внесено в съда от младши прокурор, а този, който участваше в съдебните заседания, беше друг човек, който по време на целия процес всячески избягваше участие, а накрая даже изрази възмущение от този фарс.

Според мен, за да стигне това дело до съда, определено има наличие на поне 1 от следните 2 условия:

1. нарушения в събирането, обработването и интерпретирането на доказателства

КАК МОЖЕ В ЦЯЛОТО ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО НИКОЙ ОТ МНОГОТО ДОЗНАТЕЛИ И ПРОКУРОРИ, КОИТО СЕ СМЕНИХА, ДА НЕ СЕ СЕТИ ДА ПОТЪРСИ ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ НАИСТИНА КОЛЕГАТА ИМ Е ЖИВЯЛ В ТОВА ЖИЛИЩЕ.

Е, аз и моят адвокат го доказахме по не особено труден начин.

2. неопитност на прокурора, който внася делото - младшия, който го внася "за всеки случай"

Тук търся работещо решение и наказание на виновните.
И адвокат, който вижда смисъл да се заеме.

Има ли?
pepelja6ka
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Май 2007, 20:44

Мнениеот kursant_amvr » 22 Юни 2007, 20:06

Искате да осъдите лицето подало сигнал, че сте извършила кражба (а той е и служител на МВР), а не срещу служителя на МВР водил дознанието Ви, правилно ли рабрах ???

В такъв случай, заглавието на въпроса Ви е малко некоректно. Този който се е тъжил за кражбата (която според Вас е измислена) НЕ Е ДЕЙСТВАЛ КАТО СЛУЖИТЕЛ НА МВР, а както всеки друг гражданин, който може да се тъжи, че сте му откраднала нещо. Това, че същият е служител на МВР в случая е правно ирелевантно.

Реда да потърсите правата си и този човек да получи наказание, е като подадете жалба срещу него в районната прокуратура. Тук компетентна ще е тя и съответния районен съд, а не военните съдебни органи, тъй като престъплението не е извършено при или по повод службата на лицето.

"З" е извършил набедяване (или пона Вие така твърдите) в качеството си на обикновен гражданин и следва да бъде съден по общата за всички наказателно отговорни лица процедура.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
kursant_amvr
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 31 Авг 2005, 21:03

Мнениеот eliana » 22 Юни 2007, 21:06

Това ,че има оправдателна присъда означава ,че обвинението не е доказано по несъмнен начин.Има разлика обаче между обективна и абсолютна истина. :)
Защо не се обърнете към колегата адвокат, който е бил защитник по това дело? Той е запознат с доказателствения материал и ще ви посъветва най-добре. Ние тук само можем да гадаем какво точно се е случило. :roll: И какво точно искате, да сте частен обвинител в едно бъдещо наказателно производство ?
А давате ли си сметка,че и тук може да се стигне до оправдателна присъда ?И после какво ? Ще се унищожавате взаимно до безкрайност?
eliana
Потребител
 
Мнения: 342
Регистриран на: 04 Фев 2006, 18:28

Благодаря на всички за активността

Мнениеот pepelja6ka » 25 Юни 2007, 14:40

Уважаеми юристи,
благодаря на всички за мненията.
Всяко от тях ми даде повече светлина по въпроса и ме направи по-уверена в бъдещите ми действия.

Естествено, ще се обърна към юрист за прецизирането на сигнала до прокуратурата и последващите стъпки.

Желая успех на всички ви!
pepelja6ka
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Май 2007, 20:44


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 69 госта


cron