начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Какви са наказанията по света за смърт по непредпазливост?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Какви са наказанията по света за смърт по непредпазливост?

Мнениеот neregistrirana » 21 Юни 2007, 09:42

Попаднах в един форум с коментари за пияната шофьорка от Перник, която уби трима души. Подобни бяха коментарите из нета и след катастрофата в Бяла. Ясно е каква огромна мъка е за близките на загиналите подобна случка. :( Но все пак наказанието не зависи само от причинената мъка, колкото и грозно да звучи това от моя страна. :oops:
Да оставим настрана емоционалните форумски изказвания в стил: "Смъртно наказание за такива!". Имаше много и от типа колко безобразно ниски са наказанията у нас, какво било наказанието за подобни деяния в "цивилизованите държави", на колко щели да я осъдят, как никога нямало да излезе от затвора, как се сумирали годините затвор за всеки загинал... Лаишки приказки, но ми се иска да питам: има ли някой представа по света (западния най-вече) наказанията за причинена смърт по непредпазливост (от шофьор или не) като цяло по-тежки ли са от нашите, по-строго ли се гледа там на такива неща, изобщо как е?
neregistrirana
Потребител
 
Мнения: 153
Регистриран на: 30 Окт 2006, 21:38

Мнениеот legista » 21 Юни 2007, 14:44

Въпросът за смъртното наказание е разискван многократно. Такива полемики е имало и по света. Общо взето, като се оставят на страна изказвания на непосредствено засегнати, изказванията клонят към това, че смъртното наказание е неприемливо за едно гражданско общество. Ще го мотивирам накратко: Чрез смърт всъщност не се постига наказание, а възмездие, т. е. последиците са различни от целените. На следващо място, смъртното наказание е нехуманно- ако обществото наказва чрез смърт, то тогава с какво се различава от този, когото наказва. Има и други аргументи, но това са съществените. Затова смъртно наказание не се прилага в Европа и България. Абсолютно съм съгласна с подобно разбиране.
legista
Младши потребител
 
Мнения: 98
Регистриран на: 31 Май 2007, 13:51

Мнениеот dozn03 » 22 Юни 2007, 09:23

Аз ще си позволя да изляза малко извън темата, но това отклонение определено е съврзано и сразмера на наказанието. В този конкретно случай /а и в много други подобни за ПТП след употреба на голямо количество алкохол/, аз се замислям, че нещата отиват към евентуален умисъл. Знам много добре, че съдебната практика не е на това мнение, въпреки, че има някои решения - изключения. Но съгласете, се че всеки нормален човек знае какво е въздействието на алкохола върху човешките реакции, а всеки шофьор знае, че управление с алкохол в кръвта над 1,2 пром. е престъпление. И въпреки това, се качва зад волана, като допуска, съгласява се с възможните последици от шофирането му в това състояние. А още с по-голяма сила това важи за употребилите голямо количество - 3,8 пром. - това се приближава към медицинския критерий за несъвместимост с живота /има изключения естествено/. Просто в такова състояние е почти неминуемо да предизвика ПТП, изключение ще бъде ако не е станало.
В хода на горните разсъждения, ако се квалифицира като убийство с евентуален умисъл, ще бъдат доста по-сериозни наказанията.
А за това как е в зап. Европа - не знам.
dozn03
Потребител
 
Мнения: 248
Регистриран на: 17 Окт 2006, 00:16

Мнениеот miriam » 22 Юни 2007, 09:58

световната практика е разнолика , защото има държави, в които употребата на алкохол е забранена, такива , в които има допустим праг над който се носи наказателна отговорност / както в БГ/ и такива , в които е недопустимо по закон шофиране след употреба на алкохол и упойващи вещества.
Също така режимите са различни относно това как се третира употребата на алкохол и / или упойващите вещества.
Има и европейски държави като Швейцария , в които при ПТП със смърт е налагано условно наказание и глоба.
Има и друг момент обаче-в повечето т.нар. "нормални държави" се дължи обезщетение в огромни размери при причинена смърт-дори и по непредпазливост.Логиката е , че държавата е допуснала и създала предпоставка в някакъв аспект това да се случи , но визирам ПТП без да е употребен алкохол, а да речем-необозначаване, проблемен път, и хипотези с небрежност от страна на администрацията.Тук такива дела са по-скоро изключение.
Мисля , че е крайно време самопоставянето в опиянение и шофирането след това , особенно при подобни трагични последствия да се вкара в режимите на виновните деяния-верно е , че деецът едва ли цели пряко да утрепе себе си и /или други на пътя, но е вярно и това , че следва да го допуска , предполага.
В България книжки вземат хора с едно око , луди , куцо кьораво и сакато.Ако спрем пияниците да не шофират-току виж се почувстват дискриминирани..../тва с горчива усмивка/ :oops:
Истината е, че първенци в шофирането след употреба на алкохол са факторите , ангажирани в охраняване на законността по пътищата-депутатите, дето коват законите, полицаите , дето следят да се спазват законите-понесени на крилете на своята безпардонна неукоримост и недосегаемост...

р.р.пропуснах съдиите и прокурорите-па и адвокатите що да ги деля...
miriam
Потребител
 
Мнения: 577
Регистриран на: 30 Апр 2007, 08:17

Мнениеот barri » 22 Юни 2007, 11:09

обръщам се към легиста.ти говориш за наказание и възмездие.а как мислиш,какво искат близките на убитите деца в перник или пък на тези в бяла????не може да си сигурен кое то4но,но според мен възмездие.за такива хора като тая от перник дори и да и сложат максимума от 15 год,тя като излезе за добро поведение или след някоя нова амнистия,щв излезе от нобо на пътя.и после какво??нови три жертви,тоя път може и детето и да е сред тях.аз съм за смъртното наказание. там дето имали такова наказание нямало декомрация??ами сащ???някои казва ли им нещо???някои хора дават винаги за пример системата в сащ,колко били бързи и така нататък,кви наказания налагат.тогава какъв е проблема и тука да стане така.лишаването от свобода няма да спре тея изроди да се върнат на пъя някои ден,само 4е следвашия път може някои от нас да им се изпре4и............
barri
Потребител
 
Мнения: 680
Регистриран на: 19 Юни 2007, 11:42

Мнениеот legista » 09 Юли 2007, 14:00

Драги barri, тъй като се обръщате в постинга си към мен, ще Ви кажа какво мисля.
Искате смърт за жената от Перник. Ами ако се окаже, че е шофирал сина й, който е седял до нея, но тя водена то обясними подбуди, е представила случая такъв, какъвто е известен на обществеността, тогава как ще върнем жената от отвъдното?
Съдебни грешки са допустими. За тези от нас, на които работата им е част от съдебната система, това е безспорно.
Впрочем, Вие създавали ли сте живот, че така яростно се обявявате за отнемането му?
Да не говорим, че изпадате в противоречие като защитавате човешкия живот чрез смъртно наказание. С какво човешкият живот на една личност се различава от този на друга? Живот се защитава чрез мерки, касаещи живота, а не смъртта.
Иначе, всички скърбим за нелепата смърта на хората, за които говорите, макар и да не ги познаваме лично. Съболезнования на близките им.
legista
Младши потребител
 
Мнения: 98
Регистриран на: 31 Май 2007, 13:51

Мнениеот barri » 10 Юли 2007, 11:04

легиста, въпросната жена е вече на свобода срещу 5 бона.и????от къде знаеш дали няма да седне тая вечер зад волана и няма да тръгне пак по улиците.това че няма книжка не и пречи.онзи ден гледах едно момче в шумен дето за един ден го осъдиха на три пъти за нарушение на ЗДП.С тея хора явно не може да се подходи по друг начин освен да се пъхат в затвора. а за въпросната шофъорка предложих смъртно наказание не само заради трите отнети живота,но и за да се избегнат други нейни изцепки.а такива са неминуеми според мен,тя щом веднъж е тръгнала по тоя път...........та в тоя смисъл чрез смърта на някои изроди ще се спасява живот
barri
Потребител
 
Мнения: 680
Регистриран на: 19 Юни 2007, 11:42

Мнениеот legista » 10 Юли 2007, 11:29

barri, няма да коментирам правописните Ви грешки, нито "странния" Ви начин на мислене и изразяване. Ще кажа само, че същите подсказват липса на себеуважение.
Мнението Ви, обаче по никакъв начин не кореспондира с въпросите, които Ви зададох, нито със становището, което изразих.
legista
Младши потребител
 
Мнения: 98
Регистриран на: 31 Май 2007, 13:51

Мнениеот barri » 10 Юли 2007, 11:53

мисля,че има други хора, които вече са оценявали правописа ми и интересно не са стигнали до твоите констатации. а колкото до въпросите ти( той беше само един) мисля 4е му отговорих,даже два пъти
barri
Потребител
 
Мнения: 680
Регистриран на: 19 Юни 2007, 11:42

Мнениеот legenora » 10 Юли 2007, 12:30

Уважаеми barri , по принцип не споря с неюристи относно наказанието , защото не разбират , нямат време да четат по странични теми , в тях е натрупана злоба и т.н.Така че когато излезна с приятели или познати и чуя подобни изказвания от типа “Трябва да се върнат Крумовите закони” , “Затвор , мани го тоя затвор , как ще върне човека тоя затвор-всички на една стена ги изправяш и……..”, “Как може бе , тоя съдия няма ли близки , абе трябваше доживот и тва е , ама като са го нагушили!” и др.Вие обаче сте колега и с вас ще позволя да поспоря:
1. Госпожата , която е обвинена , че е причинила смърт по непредпазливост , вследствие……..(да не пиша обвинителен акт) , не й е наложена мярка за неотклонение задържане под стража.Въпреки насажданото от медиите сред обществото становище,че като не ти вземе съдът мярка задържане под стража , това означава-“пуснаха престъпника от затвора” , нали знаете ,че мерките за процесуална принуда не са наказания , че имат строго определени предпоставки , че имат специфична цел и т.н.Така че дайте да се разберем за никакво пускане не става дума , а за определяне на най-законосъобразната и целесъобразна мярка за неотклонение.
2. Нали не твърдите , че наказанията , принципите върху ,които са били изградени , от преди няколко века са по-удачни , по-добри от сегашното уредба.Само да ви напомня , че до основните началата , които са залегнали сега в закона се е стигнало след хилядолетно развитие на правото и научната мисъл.Само да ви напомня един много известен принцип , съвременен-Не жестокостта , а неотменността прави наказанието ефективно.
3. Наказанието е възмездие , но не и сляпо отмъщение.То има цели.Една от тях е да се поправи и превъзпита осъденият към спазването на законите и добрите нрави.Смъртното наказание не може да постигне по никакъв начин тази цел.Затова и дори тоталитарния комунистически строй е считал смъртното наказание за временно явление-“чл.22.НК обн.15.02.51г, отм. Наказанията са:……….За най-тежките престъпления, които заплашват основите на Народната република, както и за други особено опасни престъпления, като временна и изключителна мярка, се предвижда смъртно наказание, което се изпълнява чрез разстрелване…….”
4. Защо в страните където все още има смъртно наказание продължават престъпленията.Например в “супердемокрацията” САЩ , в която действа т.нар. патриотичен закон , благодарение на който правителството има право да следи когото си поиска и когато си поиска, както и да нарушава ред основни права на гржданите.Страната , която има забранени затвори , в които без съд и присъда се измъчват хора.Страната , която налага демокрация по света с “меч в ръка”. Продължават, защото смъртното наказание не осигурява никакъв или почти никакъв контрамотив срещу извършването на престъпление.
5. Ако не знаете България е на челно място в Европа по тежест на наказателната репресия.За сравнение максималното наказание в Испания е 40 год. лишаване от свобода.И според вас къде правосъдието е по-добро?Тук или там.
Проблем има.Той е сериозен , но той не е в наказанието , неговия размер или отсъствието на смъртно наказание! [/b]
legenora
Потребител
 
Мнения: 115
Регистриран на: 25 Сеп 2006, 16:33

Мнениеот barri » 10 Юли 2007, 14:14

легенора, не си мислете,че аз съм влязъл тука за да се карам и да споря.но има колеги ,които точно това правят.относно това, че си мислите че не съм юрист,малко се лъжете.вси4ко това,което изписахте ми е много ясно,даже ми напомня за лекциите на чинова и стойнов.освен това грешно твърдите,че на жената не е била определена мярка задържане под стража.такава беше налице,но беше заменена с гаранцията.относно това,4е Б-я била на 4елно място по сила на наказателна репресия,ще кажа:и какво от това???ако се интересувате от наказателно право,ще знаете,че в повечето случаи налаганите наказания са повече от смешни,защото се прилага чл.55.Всички тука съйалявате за жертвите,обаче ако бяхте съдии като гледам наи-вероятно щяхте да отсъдите условна присъда.............защото не трябва да се връщат "Крумовите закони" според вас.и последно,как очаквате хора,незачитащи човешкия живот да се превъзпитават тепърва.това е моето мнение и не се опитвам да го налагам на никой.поздрави.
barri
Потребител
 
Мнения: 680
Регистриран на: 19 Юни 2007, 11:42

Мнениеот legista » 10 Юли 2007, 14:20

Моля се Богу, barri, и Вие да не сте съдия!
legista
Младши потребител
 
Мнения: 98
Регистриран на: 31 Май 2007, 13:51

Мнениеот barri » 10 Юли 2007, 14:46

споко,нямам такива намерения:)
barri
Потребител
 
Мнения: 680
Регистриран на: 19 Юни 2007, 11:42


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 56 госта


cron