начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Данък при продажба на имот

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък при продажба на имот

Мнениеот blackseaman » 19 Май 2007, 11:58

Здравейте!

Бих искал да попитам какви данъци се дължат при продажба на недвижим имот. Трябва ли да се подава данъчна декларация при продажба на имот и какъв е процента на облагане.
Много благодаря предварително!
blackseaman
Нов потребител

Мнениеот chameleon » 19 Май 2007, 13:01

Zdraveite,
dali ne podleji na oblagane ili ako DA v kakav razmer, zavisi ot obstojatelstvata - eto niakoi ot tiah - koga i kak e pridobit imota, v ka4estvoto si na fizi4esko ili yuridi4esko lice prodavate, cenata na prodobivane i t.n.
Nai-dobre e da se konsultirate sas s4etovoditel
Uspeh! :)
(izviniavam se za latinicata) :oops:
днес съм такава, вчера не бях, за утре - не знам
chameleon
Младши потребител

Мнениеот blackseaman » 19 Май 2007, 14:18

Имотът ще го продавам като физическо лице. Придобил съм го преди 4-5 години. Става дума за гарсониера. Идеята ми е да я продам и да си купя в нова сграда.
Това което ме интересува е при подаване на годишна данъчна декларация за облагане доходите на ФЛ доходите от продажбата декларират ли се? И ако да какъв е ориентировачния размер на данъка, съответно процента на данъчната ставка.
Благодаря за съдействието!
blackseaman
Нов потребител

Мнениеот chameleon » 19 Май 2007, 14:57

ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) един недвижим жилищен имот, независимо от датата на придобиване на имота;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
..............
Задължение за подаване на годишна данъчна декларация
Чл. 50. (1) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:
1. придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа
днес съм такава, вчера не бях, за утре - не знам
chameleon
Младши потребител

Мнениеот blackseaman » 19 Май 2007, 15:27

много благодаря за изчерпателния отговор!
blackseaman
Нов потребител

Назад към Данъчно право