начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Здравноосигурителен казус

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Здравноосигурителен казус

Мнениеот GeVall » 24 Апр 2007, 14:53

Съпругата ми е гражданин на Русия и притежава разрешение за дългосрочно продължително пребиваване в България на основание брак.
В Закона за здравното осигуряване е изяснено, че краткосрочно пребиваващите чужденци не се осигуряват задължително по ЗЗО и заплащат здравните услуги, че постоянно пребиваващите са задължително осигурени, а за продължително пребиваващите /срока вече е 5години/ не е ясно как да се осигуряват. В дирекция миграция за продължаване на разрешението за пребиваване вече изискват доказване на съществуването на осигуровки.
Доколкото разбирам тя не е задължена, но ако внася вноски ще получи здравноосигурителни права, избор на личен лекар и т.н. По смисъла на нашето законодателство и Регламентите и Директивите на ЕС членовете на семействата на гражданите на ЕС, в частност на българските граждани, имат право на равен достъп и осигуряване като на съпрузите си. Личния ми лекар ме изпрати в РЗОК, че на него там никой нищо не можел да му обясни, а само го препращали. На мен там щели да ми обърнат повече внимание. От РЗОК ми отговориха, че НЗОК не предоставя здравни услуги, а е инструмент на държавата за набиране на средства... Те не са компетентни кой и как се осигурява здравно в България. :-))))))
От НОИ ме препратиха отново в НАП. :-))))) Те пък не ми отговориха.
В сайта на НАП се мъдри документ, който гласи, че чужденците с ДЪЛГОСРОЧНО пребиваване задължително се осигуряват здравно, което противоречи на Закона за здравното осигуряване. На писмото ми не отговориха.
В сайта на сключилите брак чужденци има публикувани случаи, когато здравните вноски са плащани /при продължително пребиваване/, но здравни услуги се отказват, дори и при раждане /забележете: раждане на БЪЛГАРСКИ гражданин/, защото чужденката не се е осигурявала задължително, а незаконно.

Ако някой се е ровил напоследък в тази БГ-ЕС-Трети страни каша, здравноосигурителна каса-НАП, моля да ми поразясни какво мога и трябва да се направи, моля.
GeVall
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 25 Апр 2007, 03:12

ПИСМО ИЗХ. № 26-К-7 ОТ 31.01.2006 Г. НА НАП ОТНОСНО: ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДУХОВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ - ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ, ПРЕБИВАВАЩИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ

Съгласно чл. 23 от Закона за чужденците в Република България чужденците пребивават краткосрочно и дългосрочно.

Краткосрочното пребиваване е до 90 дни от датата на влизане в страната. За тези лица здравноосигурителна вноска не се дължи. Те заплащат стойността на оказаната им медицинска помощ на основание чл. 39, ал. 4 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).

Дългосрочното пребиваване е продължително - с разрешен срок до една година, и постоянно - с разрешен неопределен срок. За лицата, които дългосрочно пребивават в страната, се дължат здравноосигурителни вноски на основание чл. 33, т. 3 ЗЗО.

Съгласно чл. 34, ал. 1, т. 2 ЗЗО задължението за осигуряване на лицата, които дългосрочно пребивават в страната, възниква от датата на получаването на разрешение за постоянно пребиваване.

От изложеното в писмото Ви става ясно, че посочените лица са със статут на продължително пребиваващи в страната, поради което съгласно чл. 34, ал. 1, т. 2 ЗЗО, те не следва да внасят здравноосигурителни вноски, докато не придобият статут на постоянно пребиваващи в Република България.

На основание гореизложеното надвнесените здравноосигурителни вноски за тези лица могат да бъдат възстановени по писмено искане, подадено в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, където за тези периоди следва да бъдат подадени и декларации за заличаване на подадени вече декларации, съгласно изискванията на Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица.
prnedev
Активен потребител

?

Мнениеот GeVall » 26 Апр 2007, 08:53

Благодаря Ви за отговора, г-н Недев.
Но какво в такъв случай да представя в дирекция "Миграция" на МВР за продължаване на продължителното пребиваване? Съпругата ми не е, а и няма право да се осигурява здравно. Няма личен лекар и още 3 - 4 години няма да има.
Или може би доброволно здр. осигуряване?
GeVall
Младши потребител

Назад към Данъчно право