начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Изплащане на болнични от НОИ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот tijtijtij » 17 Апр 2007, 19:13

Здравейте,
Работя в държавна агенция. От 29.01 до 04.02.2007 г. и от 16.02. до 02.03.2007 г. бях в болнични, за което съм представила на работодателя всичко необходимо- болнични листове, декларация и бележка от банката за номера на банковата ми сметка. До настоящия момент все още не съм получила от НОИ парите за времето, в което съм била болна. Има ли законов срок за изплащането на болничните и ако има в кой нормативен акт е упоменато?
Предварително ви благодаря за съдействието!
tijtijtij
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 18 Апр 2007, 01:49

Ухххх, много болна тема....

НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ (Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г.)

Накратко - Чл. 23. Паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица – осигурените лица, самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 13 поотделно за всеки месец, в 30-дневен срок от представянето на документите по чл. 3 - 8, 12 и 15 по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки, въз основа на данните от декларациите по чл. 8.

Има и още няколко указания... но те не касаят вашият въпрос...
А ако искате да се "посмеете" - в.Стандарт, че споменахте бюджетната сфера, а там са по-големи проблемите, заради плащането на заплати преди да е изтекъл месеца...

Препоръчвам ви да попитате счетоводството предали ли са данните и ако са ги предали да подадете жалба в НОИ. Ще ви преведат парите с лихва, но да беше това проблема...
Всъщност този въпрос много ни тормози счетоводителите... направиха една хубава идея наполовина и по нашенски се наакаха...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот tijtijtij » 18 Апр 2007, 10:27

Благодаря Ви много!
Първият ми болничен от 29.01 до 04.02. е издаден, тъй като болната бях аз-грипната епидемия, а вторият ми болничен от 16.02. до 02.03.2007г. включва хоспитализиране и след това домашно лечение за гледане на болното ми дете - 4 годишно,т.е. със синът ми лежахме в болница, за да му извадят и трите сливици и след това бяхме на домашно лечение. Болничните съм ги предала абсолютно навреме на работодателя и имам уверението на колежката от личен състав, че и тя ги е предала навреме в НОИ. Така също ми беше обяснено от нашия "Личен състав", че щом детето ми е под 7 години, към втория болничен, който е за гледане на болно дете , не са необходими други документи и декларации, освен вече приложените от мен при подаването на първия ми болничен, т.е. болничен+декларация+бележка от банката. Така че според мен, щом до настоящия момент нямам превод на пари от НОИ още днес ще подам жалба.
Ще споделя с вас какво е станало в НОИ.
tijtijtij
Нов потребител

Мнениеот Annika » 18 Апр 2007, 11:51

За prnedev,

Здравейте, и аз да Ви благодаря, защото проблемът по поставената тема касаеше и мен. Само ми се иска да обясните действително ли ще изплатят парите с лихви и ако да, какво е основанието на жалбата, по кой член и закон и как се изчислява лихвата?
Благодаря Ви,
Annika
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 18 Апр 2007, 13:45

Тук ще се радвам някой от юристите да се включи.
Незнам дали е достатъчно основанието да се посочи само чл.17 ал.6 от ДОПК и чл.117 ал.1е от КСО...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Andrea24 » 20 Апр 2007, 10:11

Никой ли не знае основанието на една такава жалба :roll:
Andrea24
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 25 Апр 2007, 16:52

Колеги наистина е интересен въпроса. Кажете горе долу на какво трябва да се стъпи?

чл. 24 ал.1 във връзка чл.21 от АПК - бездействието на НОИ?

То от тук ми идва и другия въпрос. Каква лихва да се иска за тази забава - ОЛП+10 или ОЛП+20 (лихвата на НОИ)...
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право