начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ДДС за сделките с имоти ....???

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот portokal » 28 Мар 2007, 17:39

Ако дадеш под наем една стая от апартамента си или продадеш семейната кола - това сделки по занятие ли са?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 28 Мар 2007, 18:07

И още как :-) по занятие са :-) Ето въпросната отново Наредба Н-18

Чл. 4. Не е задължено да регистрира извършваните от него продажби в търговски обект чрез ФУ лице, което извършва следните дейности:
6. дейност на наемодатели - физически лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, включително отдаващите под наем складови помещения;

Демек, щом е търговец (ЕТ), значи е дейност по занятие :P - щом е необходимо да има касова бележка 8) , за фактурата... зависи от наемателя :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vanina65 » 29 Мар 2007, 07:47

подкрепям мнението на portokal .аз лично имам фирма-ет с дейност -счетоводни и консултантски услуги.едновременно с това притежавам не малък брой недвижими имоти в гр.софия.същите са придобити след 6 години реституционни дела от страна на дядо ми и мен.не считам че имотите имат нещо общо с независимата икономическа дейност на ет при евентуална сделка с тях.темата е интересна и очаквам още коментари.приятен ден на всички.
vanina65
Потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 03 Апр 2007, 16:59

Тук, за моя жалост, ще се съглася с недев , щом си търговец , всички сделки са ти по занятие / освен тези , които не сключващ като такъв .

Колкото до имотите ,собственост на ФЛ , а не на търговеца
/ тъй като не са придобити от него......разбирай от ФЛ в качеството му на търговец / ЕТ / смятам , че данъчните да го ду..........sorri :P , тогава не е търговска сделка , а ще се обложи наемът като данък общ доход на физическото лице ......пак гадно :twisted:
AIN6TAIN
Потребител

Предишна

Назад към Данъчно право