начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Обжалване на наказателно постановление на КАТ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обжалване на наказателно постановление на КАТ

Мнениеот hricava » 03 Яну 2007, 17:10

Предстои ми обжалване на наказателно постановление на КАТ.Във връзка с това имам някои питания при съставянето на жалбата, тъй като нещата не са ми съвсем ясни, за което предварително ви благодаря.
1.Доколкото разбрах при връчване на наказателно постановление в КАТ изземват копието на акта, с което съм карал докато ми върнат талона. Това почива ли на някаква законова разпоредба, тъй като аз искам да го запазя, защото при обжалването на постановлението ще се позова на това, че многократно ме разкарват до КАТ за продължаване на акта?
2.В акта има подпис само на 1 свидетел. В случая обаче като свидетел – очевидец е посочен другия участник в ПТП. Това действие е незаконосъобразно, но не знам как да се обоснова защо е така..В същото време на самия протокол за ПТП въобще няма подписи на свидетели-това дали може да се посочи в самата жалба?
3.Не е посочена точната разпоредба, която е нарушена, тъй като в посочената от актосъставителя чл.5, ал.1 от ЗДвП не е упоменато коя от двете точки съм нарушил и по този начин не ми ли се вменяват много повече задължения, като водач на МПС, и не нарушава ли това правото ми на ефективната защита?
hricava
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Фев 2006, 11:55

Мнениеот hricava » 03 Яну 2007, 18:20

Мислил съм, но след претърпяното ПТП нямам финансова възможност да наема такъв :(
hricava
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Фев 2006, 11:55

Мнениеот ana_maria » 03 Яну 2007, 18:51

:? Тогава направо Ви казвам, че отговорите на зададените от Вас въпроси няма да са Ви достатъчни да направите обоснована жалба и да се защитите в едно дело от АХ. Хората, които учат право имат по няколко семестъра Адм. право и Адм. процес и пак това не е достатъчно да знаят всичко.
ana_maria
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 07 Мар 2006, 07:47

Мнениеот hebigatsu » 03 Яну 2007, 19:24

ЗА hricava,
За ваше сведение адвокатската защита по този род дела не е кой знае колко скъпа, а ще ви спести доста излишни разноски. Но както и да е.... Като искате помощ дайте по-подробна информация:
Какво точно се е случило?
Какво е направеното от актосъставителя описание на нарушението?
Направили ли сте възражения при съставянето на акта, какви са те ?
Ако не сте - кога е съставен акта? Имате право в тридневен срок да представите и писмени възражения.
- А може би сте получили вече нак.постановление?
По отношение на "констатациите" ви :
- доколко е незаконосъобразно посочването като свидетел в акта на другия участник в ПТП-то е въпрос на преценка от страна на адм.наказнащия орган - респ. на съда.
- по отношение на непосочването на конкретната точка от чл.5 ал.1 от ЗДвП - ако е налице описание на самото нарушение от страна на актосъставителя, то тогава не е налице соченото от вас нарушение на закона.

Връченият ви препис от Акта за установяване на административно нарушение не може да ви се "изземе", а що се отнася до контролния талон, то същия следва да ви се върне ако обжалвате наказателното постановление, тъй като същото не влиза в сила, респ. наложеното с него наказание не подлежи на изпълнение.
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42

Мнениеот elinor » 04 Яну 2007, 01:48

1. Какво имате предвид под "продължаване" на акта? Срокът за издаване на НП е 1 месец от издаването на акта, но този срок е инструктивен и в повечето случаи не се спазва. Ако обаче НП не Ви бъде издадено в 6-мес. срок от съставянето на акта, никой нищо не може да Ви направи.
2. По принцип няма нарушение на процесуалните правила, ако актът е подписан само от един свидетел. В конкретния случай обаче, тъй като този свидетел също е участник в ПТП, той се явява заинтересована страна и въз основа на неговите показания не може да се ангажира Вашата административнонаказателна отговорност, поради което те не следва да се вземат предвид. Непременно посочете това в жалбата си. Ако протоколът за ПТП е част от преписката и е описан в акта, посочете и допуснатите нарушения в него.
3. Абсолютно сте прав, че нарушението е следвало да се опише точно и да се посочи конкретната разпоредба, който е нарушена. При всички случаи цифровата квалификация на нарушението трябва да съответства на описаното. Възможно е актосъставителят да е описал, че са нарушени и двете точки на чл. 5, ал. 1 от ЗДвП. Ако не е така - непременно го посочете като грубо процесуално нарушение, което е самостоятелно основание за отмяна на НП без да се обсъждат доводи по същество, тъй като води до нарушаване на правото Ви на защита и възможността да го упражните в пълен обем (понеже на практика не можете да разберете, какво точно нарушение се твърди, че сте извършил).
Сигурна съм, че ако си намерите подходящ адвокат, той ще открие и други нарушения, и действително ще ви спести време и разноски. УСПЕХ!
elinor
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 09 Дек 2006, 17:18

Мнениеот hricava » 04 Яну 2007, 15:52

Благодаря на hebigatsu и elinor за отговорите:).

elinor написа:Какво имате предвид под "продължаване" на акта?

Тъй като с копието на акта мога да карам само 1 месец, а постановлението излезе след 2 месеца ,за да не ме глобят за нередовни документи всеки месец бях принуден да ходя за продължаване на акта с по 1 месец
hricava
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Фев 2006, 11:55

Мнениеот roskauk » 06 Яну 2007, 15:18

за съжаление всички са ни разкарвали но какво да се прави имат право да те побъркват а вие си обжалвайте би трябвало да успеете колегите са прави!
roskauk
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 06 Яну 2007, 12:49


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 31 госта


cron