начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

за момента в който може да вземе участие защитник

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


за момента в който може да вземе участие защитник

Мнениеот andronika » 23 Дек 2006, 10:57

Весели празници! :D
Последна промяна andronika на 26 Дек 2006, 19:18, променена общо 1 път
andronika
Потребител
 
Мнения: 316
Регистриран на: 18 Дек 2002, 14:00

Мнениеот stani76 » 23 Дек 2006, 22:34

Здравейте!Обвиняемия има право да откаже да дава обяснения-чл115ал4НПК
чл.97ал2НПК-Органът на досъдебното производство е длъжен да разясни на обвиняемия,че има право на защитник,и му осигурява възможност незабавно да се свърже с него.Той не може да извършва никакви действия по разследването и други процесуални действия с участието на обвиняемия,докато не изпълни това си задължение.
Обвиняемия не е длъжен да доказва своята невиновност по силата на призумпцията за невиновност и това че отказва да дава обяснения не може да му вреди.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!
stani76
Младши потребител
 
Мнения: 34
Регистриран на: 24 Ное 2006, 11:03

Мнениеот gosho72 » 24 Дек 2006, 00:10

Това,че лицето ще дава показания по подадена жалба не означава,че срещу него ще бъде непременно повдигнато обвинение.
Свидетел може да се яви на разпит с адвокат.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител
 
Мнения: 740
Регистриран на: 19 Мар 2006, 00:45
Местоположение: Novi Pazar

Re: за момента в който може да вземе участие защитник

Мнениеот monteskio » 24 Дек 2006, 00:27

andronika написа:Викат едно лице в полицията да даде обяснения по подадена жалба срещу него. Според районния инспектор лицето не може да даде обясненията си в присъствието на адвокат. Това правилно ли е? И още един въпрос: Може ли това лице да откаже да даде обяснения и какви изводи могат да бъдат направени от този отказ. Не е образувано дело, също материалите не са изпращани в прокуратурата, т.е. лицето няма качеството обвиняем, нито подсъдим към настоящия момент.



Здравейте,

Точно такива ситуации са най-интересни. Лицето дава обяснения, а сле това използват казаното срещу самия него...Посъветвайте това лице да не дава обяснения, преди полицейският орган да му обясни в какво качество го разпитват. Не нарпавят ли това - той може да не дава обяснения, защото не е задължен. От този факт, р.инспектр не може да си прави изводи във вреда на това лице. При положение, че го разпитват като свидетел - тогава важи написаното от колегата gosho_72.


УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Мнениеот uvella » 25 Дек 2006, 13:09

Да, за съжаление, такива са приомите на работа на полицията. Полицейският убеждава повикания да даде обяснения, че "не може" да идва с адвокат - което, вече колегите ви казаха, не е вярно. "Моите", когато ги викат за "справка", ми се обаждат. И до сега още не ми се е случвало някой полицай или дознател да ме върне, щот, не била трябвало да имат адвокат. Но това(викането на адвоката)става предварително - преди да влязат в РПУ-то да дават "обяснения".
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител
 
Мнения: 206
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:31

Мнениеот maria01 » 25 Дек 2006, 13:25

Ани, Весели празници!
Решението е следното: отиваш с него в РПУ и казвате, че без теб няма да влезе и да дава никакви обяснения, вадиш конституцията, Закона за адвокатурата и НПК и всяваш шаш и паника в душите полицейски. Един път като се запъна така клиента ми и се отказаха да го разпитват изобщо.
Тези обяснения по принцип нямат процесуална стойност, но те си знаят как да обработват психологически и току-виж им дал информация /къде е откраднатото например/ която да накисне него или негов приятел, близък и прочие.
maria01
Потребител
 
Мнения: 208
Регистриран на: 16 Яну 2004, 11:52
Местоположение: София


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 66 госта


cron