начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

НЕСПРАВЕДЛИВО ОБВИНЕНИЕ В КРАЖБА-МОЛЯ ЗА СЪВЕТ!!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


НЕСПРАВЕДЛИВО ОБВИНЕНИЕ В КРАЖБА-МОЛЯ ЗА СЪВЕТ!!

Мнениеот adana » 16 Дек 2006, 21:34

Близък мой приятел си монтирал камера в къщата и ме накара да отида да взема пари от щкафа,като после ме обвини,че съм откраднала 40 лв. На вси4ко отгоре изведнъж приателката му каза,че изчезнали някакви бижута и какво ли още не. Бях разпитвана в полицията,но вече 3 месеца нищо не се случи.Как мога да докажа,че съм накисната нарочно?Моята дума срещу камерата?Обвиненията са абсурдни и непрекъснато си сменят версията.Дори ме обвиняват,че взимам наркотици-мога ли да ги съдя за клевета? Възможно е дори да извикат свидетели срещу мен.Изобщо за 40 лв. следва ли някакъв разпит и какво се случва по-нататък. Ситуацията е смешна,но аз съм притеснена.Моля ви дай те ми информация. Благодаря :shock:еспр
adana
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Дек 2006, 21:26

Мнениеот zdravkoshopov » 16 Дек 2006, 22:44

Снимковия, взукозаписния или видеоматериала не са доказателства, на базата на които могат да те обвинят.
zdravkoshopov
Потребител
 
Мнения: 149
Регистриран на: 28 Фев 2006, 21:29

obvinenie v kragba

Мнениеот adana » 16 Дек 2006, 23:34

и аз така съм чувала, но все пак не съм юрист.освен това ме заплашваха по телефона,направо луди хора!не стига,че ме обвиняват за глупости, ами и се опитват психоатака да ми прилагат.Явно хората,които ме обвиняват не са в ред,но започнаха да си имислят за глупости,които изчезнали от тчх-даже за дебитна карта....но нямат никакви доказателства,просто защото това, не е вярно.Но искам да знам ,след като веднъж са ме разпитвали, има ли някакъв срок, в който може да ме викат пак?????
adana
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Дек 2006, 21:26

Мнениеот kursant_amvr » 17 Дек 2006, 00:31

Колега Шопов, записът от охранителната камера МОЖЕ спокойно да бъде използван като доказателство в хода на евентуално наказателно производство. Не знам Вие къде виждате проблем за това.
Тъй като предполагам какви ще бъдат аргументите Ви, ще Ви кажа, че този спор вече е воден във форума и ако желаете мога да потърся темата, за да не пишем едни и същи неща по няколко пъти.

Уважаема Адана,
сумата която се твърди, че е открадната е под 150 лв. Това означава, че дори да се стигне до съд и осъждане, ако не сте осъждана друг път, не сте влязла със взлом в къщата на тъжителя и възстановите тези 40 лв, съдът е длъжен да приложи чл. 78а НК вр. чл. 218б НК. Казано на български език това означава максимум административно наказане ( на практика глоба ) от 500 до 5000 лв и чисто свидетество за съдимост.

От вашия разказ оставам с впечатление, че по скоро престъпление извършва вашия приятел. Става дума за престъплението НАБЕЖДАВАНЕ, справка:

Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.


При това набедяването не може да мине след това по чл. 78а. :D


При всички положения ще ви посъветвам обаче да се свържете с адвокат. В едно евентуално съдебно производство обърнете внимание на следните моменти:

1. Имала ли сте възможност да знаете къде са парите, без тъжителят да ви е казал къде се намират ? ( защото предполагам, от записа е видно, че просто ги взимате а не тършувате навсякъде - т.е. знаете къде са)

2. Само тези пари и ценности ли е имало в шкафа ? Ако е имало и друго, логично е, че ако крадете, нямало е да го оставите там.

3. Дали тъжителят има полза от обвинението срещу вас ? ( лично отмъщение, изнудване и т.н.)

4. Тъжителят само 1 камера ли е монтирал ? Защо я е монтирал точно над този шкаф и защо ви е изпратил да вземете пари точно от там ?

5. Предполагам, не сте влязла през прозореца на къщата, а с ключ, който Ви е бил даден от Вашия приятел. За какво друго Ви го е дал, ако не за да вземете пари по негова поръчка ?

Изобщо изхождайте от принципите на здравата логика.

Намерете колкото може повече свидетели които могат да дадат показания по горните въпроси, както и хора каоито са запознати с вашите взаимоотношения. Ако тъжителят ви заплашва или изнудва с това, че Ви е "накиснал" то той извършва престъпление. Опитайте се да си осигурите свидетели на тези заплахи. Запишете телефонните разговори с които ви заплашва. Изкарайте разпечатки от БТК и мобилните оператори с които да докажете че ви се обажда по телефона. Играйте с неговите камъни по неговата глава :twisted: .

Поздрави !
kursant_amvr
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 31 Авг 2005, 21:03

Мнениеот adana » 17 Дек 2006, 01:50

Благодаря много за изчерпателния отговор,но всъщност ситуацията наистина е много смешна.Аз рових из някаква чантичка,но за гримове-приятелката на момчето ми каза, да отида са си намеря нещо да се гримирам,но аз не знаех точно къде са-както и да е не ги намерих,но парите ми бе казано да ги взема. В последствие се оказа,че в къщата изчезвали неща,а аз в последните няколко месеца дори съм била извън града. не знам какво е ставало в тази къща,но явно са монтирали камерите нарочно.Не виждам явна причина да ме натопят,но аз често имам им ходя на гости. не ми е бил даван ключ от къщата и никога не съм влизала там без знанието на собствениците.Но наи-смешното е, че сешиха да кажат, че съм казала в полицията ,че имам връзки с организираната престъпност и ще съдействам на полицията -някакви абсурди направо.Това откуде го измислиха не знам. Вече започвам да си мисля,че полицаят,който ме разпитваше им е приятел и може да каже какво ли не...Решиха да кажат,че употребявам наркотици.... ще взема да се изследвам и естествено резултатът ще е отрицателен. Мога ли да повдигна обвинение за клевета, защото аз работя и заради глупостите,които казват тези хора могат да ме уволнят. Парите,които намериха в мен,и които твърдят,че съм взела останаха в полицията,така,че нямам какво да връщам.Не знам какво искат тези луди от мен, но така и така се забърках и просто питам за компетентното мнение на хората във форума.Говорила съм с адвокат и това, за административното нарушение го знам. Но явно,че те искат да изкарат ,че им липсват още неща..Направо не знам как се забърках..
adana
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Дек 2006, 21:26

Мнениеот adana » 17 Дек 2006, 01:58

А относно заплахите, те бяха първите два, три дни след като се случи всичко, аз записах единия номер,но предполагам, че може и да е прима карта и едва ли може да се проследи. а да не говорим, че самият човек ми каза, че ще оттегли "обвинението" си ако му дам 10 000 долара!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Нямам повече какво да кажа. На мен ми е интересно, защо още не са ме извикали втори път,все пак това очакване е много тягостно. Но при всички положения при евентуално повикване отивам с адвоката си.
adana
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Дек 2006, 21:26

Мнениеот denim » 17 Дек 2006, 03:57

Каквото и да стане , след като няма разрешение от съответният ОС за използване на СРС /специални разузнавателни средства /и в частност записи от охранителни камери в описаният от Вас по-горе казус , и ако е налице липса на признание за извършеното престъпление , изводът е един. А курсанта в МВР нека намери практика на съдилищата за чл.286 НК .Желая му бъдеща ползотворна работа !!!
denim
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 15 Дек 2006, 13:10

Мнениеот gavra » 17 Дек 2006, 10:45

[quote="kursant_amvr"]
Уважаема Адана,
сумата която се твърди, че е открадната е под 150 лв. Това означава, че дори да се стигне до съд и осъждане, ако не сте осъждана друг път, не сте влязла със взлом в къщата на тъжителя и възстановите тези 40 лв, съдът е длъжен да приложи чл. 78а НК вр. чл. 218б НК. Казано на български език това означава максимум административно наказане ( на практика глоба ) от 500 до 5000 лв и чисто свидетество за съдимост.

kursant_amvr, дали не следва да диференцираме налагането на адм. наказание по чл.218б, вр. чл. 424, ал.5 от НК и освобождаването от наказателна отговорност с налагане от съда на административно наказание по реда на чл.78а от НК?
gavra
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 22 Окт 2005, 15:23

Мнениеот adana » 17 Дек 2006, 12:10

А какво ще кажете за заплахите и обвиненията за наркотици? Мога ли да подам жалба или граждански иск, знам ли....аз тук николко месеза се побърках от притеснение за глупости.
adana
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Дек 2006, 21:26

Мнениеот kursant_amvr » 17 Дек 2006, 12:46

gavra написа:kursant_amvr, дали не следва да диференцираме налагането на адм. наказание по чл.218б, вр. чл. 424, ал.5 от НК и освобождаването от наказателна отговорност с налагане от съда на административно наказание по реда на чл.78а от НК?

:oops: :oops: :oops: Абсолютно сте прав gavra, приемам забележката и се извинявам за простотията дето съм написал. Човек може много яко да се изложи с едно недоглеждане като моето. :oops:

Хубавото в случая е, че по същество нищо не се променя: авторката в най-лошия случай я очаква глоба.


denim написа:
Каквото и да стане , след като няма разрешение от съответният ОС за използване на СРС /специални разузнавателни средства /...

Колега, въобще не сте прав. Може би не е лошо преди да говорим за СРС, да прочетем съответния закон и да си отговорим на въпроса: "Що е то СРС ?".
kursant_amvr
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 31 Авг 2005, 21:03

Мнениеот kursant_amvr » 17 Дек 2006, 12:56

adana написа: а да не говорим, че самият човек ми каза, че ще оттегли "обвинението" си ако му дам 10 000 долара!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Адана, според мен това, което този човек прави с вас е чисто изнудване. Сега нямам време, но мога да ви посъветвам да си намерите кадърен адвокат по наказателно правни въпроси ( в никакъв случай специалист по всичко !!!) и да подадете една жалба в прокуратурата срещу него. В жалбата опишете подробно това, което изложихте тук. Защо не казахте веднага, че ви е искал пари ??? Това е изключително важно.
Изнудването е тежко престъпление и се надявам ограните на прокуратурата и на МВР да положат необходимите усилия за да ви помогнат. С писане по форумите нещата при вас няма да с еоправят, така че действайте. Поздрави.
kursant_amvr
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 31 Авг 2005, 21:03

Мнениеот kenn4o » 17 Дек 2006, 13:31

Уважаема госпожо, записите които се твърде че съществуват на първо място няма и не следва да бъдат допуснати катодоказателство тъй като отсъства изикването да са събрани по реда на НПК. От там насетне става дума за едно изнудване по чл.213а от НК срещу вас и ако наистина е така то сезираите съответната Районна прокуратура по местоизвършване на деянието. Или чисто и просто пуснете една жалба до тях като в нея изложите всичко казано пред нас. Ефекта ще е поразителен.
kenn4o
Потребител
 
Мнения: 138
Регистриран на: 05 Окт 2006, 18:18

Мнениеот adana » 17 Дек 2006, 14:08

Благодариа ви много за съветите. Намерила съм си адвокат с 30 години стаж по наказателни дела.Относно камерите-явмо са сложени с разрешение на съответните органи- и явно в тази къща е ставало нещо, но през това време аз не съм била дори в града.Явно имам работа с ненормални хора, защото измислиха ,че са липсвали смейни ценности, даже и дебитна карта е била изчезнала-не виждам за какво ми е дебитна карта без пин код, както и да е.Още същия ден ,когато се случи всичко ми звънна този "приятел",който ме обвинява, за да ми каже, че иска 10 000 долара даже още същата вечер ги искал, за да си оттегли жалбата. Може ли веднъж подадена жалбата да се изтегли изобщо?
adana
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Дек 2006, 21:26

Мнениеот kenn4o » 17 Дек 2006, 17:29

Това е фарс. Един път подадена жалаба за извършено престъпление против собствеността няма начин да бъде оттеглена, тъй като това са престъпления от общ характер и се преследват от прокуратурата на РБългария, а в случая тя не може да бъде десезирана с въпросното оттегляне на съобщението за извдършено престъпление. Ето защо съм на становище че вашия познат просто ви изнудва и не е писал никаква жалба. Обръщам се към вас с предупреждението, че сте изправена пред изнудване, за което своевременно е необходимо да известите съответната ви Районна прокуратура чрез процесуалното средство жалба.
kenn4o
Потребител
 
Мнения: 138
Регистриран на: 05 Окт 2006, 18:18

Мнениеот Karalymova » 18 Дек 2006, 12:29

adana написа: Парите,които намериха в мен,и които твърдят,че съм взела останаха в полицията,така,че нямам какво да връщам...


Моля, уточнете, в кой момент органите на МВР намериха парите във Вас- веднага след момента на твърдяната кражба или са ги иззели от Вас, когато сте била извикана на разпит? Намерени ли са въобще някъде липсващите семейни ценности- по заложни къщи и т.н.?
През какъв период от време са изчезнали ценностите- знае ли се точно някаква дата, или собствениците само предполагат?
rara avis in terris
Karalymova
Младши потребител
 
Мнения: 69
Регистриран на: 14 Окт 2006, 18:27
Местоположение: Русе

Мнениеот adana » 18 Дек 2006, 13:07

веднага на излизане от къщата, явно сичко е било подготвено.и веднага в районното ми ги взеха. нищо не е намерено по заложни къщи, защото няма какво да намират.изобщо не знам кога са им изчезнали така наречените ценности.първо казаха.че са сребърни,после изведнъж станаха златни.....и броят им непрекъснато се променя.те самите май не знаят.
adana
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Дек 2006, 21:26

Мнениеот Ivailo5rov » 18 Дек 2006, 13:34

Драги момчета и момичета,
Ако не знаете, да знаете!
Всеки заподозрян казва, че е набеден. Всеки заподозрян е невинен до доказване на противното, но може и да не е просто набеден. И все пак си е невинен. Докато се докаже обратното...
Не бъдете щедри на съвети към заподозряни. Може да влезат утре в дома Ви и да се наложи вие да ги "набедявате"!
Ivailo5rov
Активен потребител
 
Мнения: 1098
Регистриран на: 16 Сеп 2006, 14:39

Мнениеот kursant_amvr » 18 Дек 2006, 14:31

Много се извинявам, че се отклонявам от основната тема, но мисля че е важно да се отбележи:

Продължавам да твърдя, че няма юридическа пречка да се използва записа от камерата в нак. производство. За всички, които не са съгласни, могат да се запознаят със следната тема:

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=16801
Там подромно съм изложил съображенията си, и съм подкрепен от колега, който има практика по такива дела.

Моля преди да пишете глупости имайте предвид:
1. СРС са техн. средтва и методи, чиито основни характеристики са дадени в ЗСРС. Камерата описана в няшия казус НЕ отговаря на тези критерии и НЕ Е СРС.
2. Трябва да се прави разлика между доказателство и док. средтво. Видеозаписът в нашия случай е ДОКАЗАТЕЗЛТВО. Както е известно от теорията веществените доказатества биват:
- същински вещ. доказателства - които имат док. стойност със самата си вещественост ( брадва, нож, пистолет)
- несъщински вещ. доказателства - чиято док. стойност се крие в някаква информация, които те съдържат. Типичния учебникарски пример е със предсмъртното писмо, написано на лист хартия.

Записът от охр. камера от конкретния случай е точно такова несъщинско веществено доказатеслвто, доколкото съществува такова разделение в доктрината и ВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО по смъсъла на на чл 109 НПК.
Как последното следва да се приобщи към док. материал по делото е описал колагата vlado11 в посочената от мен по-горе тема.[/url]
kursant_amvr
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 31 Авг 2005, 21:03

Мнениеот Karalymova » 18 Дек 2006, 15:03

Заложните къщи и търговците с лиценз за изкупуване на благородни метали имат задължение да водят документация с данните по лична карта на лицата, които им залагат или продават. Така че, рано или късно, ще се разбере кой ги е взел и кой ги е продавал
rara avis in terris
Karalymova
Младши потребител
 
Мнения: 69
Регистриран на: 14 Окт 2006, 18:27
Местоположение: Русе

Мнениеот viktor79 » 18 Дек 2006, 17:47

Здр.Колеги!!!!

Извинете ме но тук пишете абсурдни работи за 40лв. "Вальо - топлото" няма да могат да го осъдят за това че е присвоил няколко десетки милиона, а Вие обсъждате.................... :arrow:
"PANTA REI"
viktor79
Потребител
 
Мнения: 105
Регистриран на: 17 Окт 2006, 14:25

Следваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 43 госта


cron