начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Самоуправство що е то и кой да ни защити?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Самоуправство що е то и кой да ни защити?

Мнениеот stoianivanov » 08 Ное 2006, 11:35

Може ли да се квалифицират като самоуправство действията на фирма за топлинно счетоводство, която извършва дялово разпределение на топлинна енергия без да има договор по силата на последните изменения в Закона за енергетиката. Същата е измамила невеж домоуправител да подпише договор за дялово разпределение без съгласие на общото събрание на собствениците, какъвто договор вече не се сключва с етажната собственост, а само между фирмата и топлофикация с което се възлага извършването на услугата. Такъв възлагателен договор също няма, следователно не е налице правно основание за извършване на дялово разпределение. Фирмата обаче нахалства, влиза в домовете със заплахи, събира и такси за услугата каквито също не следва да събира.
Ако да, представлява ли това престъпление по чл. 323 ал.1 от НК и може ли да се сезира прокуратурата на основание чл. 118 т.5 от Закона за съдебната власт. Мисля, че са налице самоуправно нарушени права за всеки собственик с тези неправомерни действия кореспондиращи с грубо нарушаване на Закона за енергетиката.
Аз лично не ги допуснах в дома си и не платих тези такси, но бях заплашен че ще видя какво ще ми се случи. Нещо като методите на СИК и ВИС.
stoianivanov
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 04 Ное 2006, 22:59

Мнениеот uvella » 13 Ное 2006, 17:45

Нищо не ви пречи да пуснете жалба за самоуправни действия, като изтъкнете горните обстоятелства. Би следвало да се помисли за чл.282, 283 НК(по служба). Заедно с това споменавате измама(по чл.210) и изнудване(чл.214) и рекет(чл.213а). Вижте и тези текстове от НК , преценете кои от съставите ще защитите и - смело напред. За написването на жалба не сте задължен да сочите правната квалификация, но това не означава, че няма да имате предвид съответния състав в изложението си и че няма да го подкрепите с доказателства, когато потрябва. Ако прокуратурата откаже да образува дос.пр-во, обжалвайте пред по-горната. Няма начин да не успеете. Просто преценете точно кой състав ще защитите/докажете най-добре.
uvella
Потребител
 
Мнения: 206
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:31


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 55 госта


cron