начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

наказателно дело- помощ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


наказателно дело- помощ

Мнениеот Sollunes » 19 Окт 2006, 15:42

Здравейте на всички,

искам да ви попитам за мнението ви по повод казус, касаещ наказателно дело за убийство.

Делото е с давност може би от около 7-8години, през които се предполага, че е приключило още тогава. Подобно дело може ли отново да се поднови? Или може ли изобщо да се "замрази" и след този период да се продължи?
За мен няма логика, но за някои прокурори и следователи явно има.

На мен ми е страшна мисълта, че някой може да промени станалото отпреди години, но и ми се вижда невъзможно.

Искам да знам и кои са наистина добрите адвокати по наказателни дела, които могат да се намесят и да не позволят цялата тази история пак да се почне, ако изобщо целта е такава от отсрещната страна.

Благодаря на отзовалите се.
Sollunes
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Окт 2006, 15:34

Мнениеот nikoy » 19 Окт 2006, 15:57

До колкото ми е известно давността не се прилага при убийство.
nikoy
Потребител
 
Мнения: 358
Регистриран на: 22 Фев 2006, 11:05

Мнениеот bori_m » 19 Окт 2006, 16:19

Аз не мисля, че давността не се прилагапри убийство. В НК е предвидена давност и за деяния, за които се определят най-тежките наказания.
Колкото до въпроса не мога да го разбера. През тези години има ли извършени някакви процесуални действия или не. Ако да, кога е било последното? Ако може още малко информация.
bori_m
Младши потребител
 
Мнения: 41
Регистриран на: 02 Мар 2006, 17:39

Мнениеот nikoy » 19 Окт 2006, 16:31

И къде точно е предвидено че не се сещам?
nikoy
Потребител
 
Мнения: 358
Регистриран на: 22 Фев 2006, 11:05

Мнениеот Solunes » 19 Окт 2006, 18:20

Благодаря за отговорите.

Това, което знам като приятелка на майката е това.
Момчето преди 7-8 години е съдено за убийство и май го признават за невменяемо. Но не му се налага нито лечение, нито затвор. Нищо.
По документи може, но иначе няма никакви подобни постъпки.
Тогава момчето е било на 15години, сега е голямо и оттогава си е учило в училище, завършило го е и е карало някаква специализация в университет.


И сега, след толкова години, се обаждат на майката на момчето, че делото пак ще е подновено или че се продължава. На майката са казали, че искат от нея всичките епикризи от пролежаването на момчето в психиатрии през тези няколко години; казали са й че през тези години те са НАБЛЮДАВАЛИ това момче, но смешното е, че ако е истина, те трябва да знаят, че детето не е лежало никъде и че си е учело спокойно.

Голяма бъркотия, но когато ми я разказаха, не повярвах, че подобни действия могат да са действителни от страна на следствие или прокуратура. Вместо да изискват тези мед. документи от здравните заведения, които "ужким са лекували детето", те звънят на майката да им ги даде. Уж са наблюдавали детето и знаят, че е лежало някъде, пък това не е истина.

Не знам дали детето наистина е било виновно, но оттогава не е имало поведение, което да е с престъпен характер. Преди случилото се също. Откакто обаче се върна където е живяло преди, започнаха да правят всичко това по отношение на него. При първото му заседяване от около дв амесеца, се появиха статии в жълти вестници, както и споменаването, че детето е лежало по болници. Когато детето пак се върна за няколко месеца, изведнъж някой иска спешно тези епикризи, който не съществуват принципно. Колкото повече гледам всичко това, толкова повече вярвам, че детето май не е толкова виновно, колкото навремето са го изкарали. Но независимо дали е виновно или не, страх ме е за майка му, защото това ще я убие, а детето се вижда, че ако наистина е било виновно за нещо, е платило повече и от лежане в затвор. Няма бъдеще за него- и работа , и за семейство.
Не знам каква е цялата тази вендета, но искам поне да спася майката и да се намери начин всичко да спре.

Не знаем как е свършило делото, последно са й казали, че детето е признато за невменяемо- май временно. Никой нито веднъж не го е викал в съда, когато е течало делото, а психиатрите, които са дали показания, никога не са го преглеждали лично.
не знам дали искат да сплашат някого с подобни "уж подновявания", но на мен не ми звучи вече правдоподобно това, което се прави от следователите и не ми се вижда законно.

А,да, забравих нещо, което може да е важно, може и да не е. Този, който се е обадил на майката от основното следствие, е казал, че са викали бащата на момчето и той не им е оказал съдействие. Когато майката казала, че й говорят пълни щуротии и че детето не е лежало никъде, този прокурор или какъвто е там, изведнъж решилд а отиде лично до нея и да поговорят. кажете ми, какви са тези неща? Значи разкарват бащата от провинцията до града областен център, за да говорят с него, а майката- на крака ще й отиде висш бюрократ в провинцията? За мен това продължава да ме навежда на мисълта, че е абсурд.

Това е. Знам, че тук има наистина отлични юристи, един от тях преди година ми помогна за имотно дело и затова пак търся тук отговори, които да изяснят нещата.
Solunes
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Окт 2006, 18:01

Мнениеот Solunes » 19 Окт 2006, 19:24

Искам да внеса малка корекция. Сега говорих с майката на детето.
Детето по време на деянието е било на 14г и два месеца от навършването им.

А този от следствието, който е от областният център и се е падал някакъв зам. директор, е пратил заповед мед. документи да му се изпратят. При това е пратил от полицията в малкия град човек, който устно да придаде тази призовка на майката. Устно. Аз за устни призовки не съм чувала.

Извинявам се, че не го написах по-рано, но сега и аз го разбрах.
Solunes
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Окт 2006, 18:01

Мнениеот bartol » 19 Окт 2006, 20:03

Давността се прилага и при делата за убийство. Отделен е въпросът, че в случая тя вероятно не е изтекла, респ. наказателното производство вероятно не е било прекратено поради изтичане на предвидената в закона давност, а на други основания.
На зададения въпрос не може да се даде еднозначен отговор, защото са налице много неясноти в казуса. На първо място не става ясно по какъв начин е приключило предишното дело, имало ли е изобщо образувано съдебно производство, респ. произнасяне на съд по въпроса за вменяемостта на въпросното "дете". Ако то е оправдано с влязла в сила присъда поради обстоятелството, че е било невменяемо към момента на извършване на деянието, то този въпрос не може да се пререшава. Всъщност - възможно е, ако са открити нова обстоятелства и чрез използуване на извънредните способи за атакуване на влезли в сила присъда, като компетентен да иска това е главният прокурор.
Ако обаче делото не е било вкарано в съд, т.е. било е само на фазата на предварителното производство, вероятно е било прекратено. Възниква много важния въпрос- на какво основание: дали защото деецът към момента на деянието е бил невменяем, или дали защото след извършване на деянието е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието. Ако лицето си е било невменяемо към датата на деянието, то не може да носи нак. отговорност и няма основания за възобновяването на нак. поризводство.
Възможно е да е било прекратено поради изпадане в продължително разстройство на съзнанието след извършване на деянието, изключващо вменяемостта. Ако към настоящия момент детето се е излекувано и е вменяемо, което обаче се установява чрез мед. документация, експертизи и пр., безспорно има основания въпросът да се пререши. И това може да стане чрез отмяна на постановлението на прокуратурата за прекратяване по реда на вътрешнопрокурорския надзор и продължаване на нак. производство. И това е така, защото прокуроските актове не се ползуват със стабилитета на съд. решения, респ. присъди.
Възможно е и производството да е било спряно при положение, че деецът е изпаднал в кратковременно разстройство на съзнанието след извършване на деянието. В този случай отново няма пречка то да се възобнови с прокурорско постановление и чрез събиране на съотвените доказателства да се установи категорично дали лицето към настоящия момент е наказателно отговорно.
bartol
Потребител
 
Мнения: 126
Регистриран на: 11 Юни 2006, 23:25

Мнениеот Solunes » 19 Окт 2006, 20:17

Благодаря , че взимате отношение.

В този казус говорим за една "пауза" от 7-8 години. за това, че от майката на детето, което тогава е било на 14г, а сега е голям човек, се искат епикризи, които няма как да съществуват. пращат се хора от полицията, които устно раздават на тази жена призовки.
Цял началник от големият град ще ходи при нея на крака, за да се изяснят, какви са тези изчезващи документи, а не я привикват нея в съответната служба.
Нещо важно, ако някой е назначил лечение, не трябв али документите за него да се искат от мед. заведение и от специалистите там, а не от родителите? И защо всичко почна, когато това момче се върна в родния си град за два месеца, без желание да остава там. Защо не е било рпеди една година или когато е навършило пълнолетие?
Щом е било с всичкия си да учи, значи веднага може да започне производство, защо обаче се прави сега?
А на това дете не са наложени никакви мерки- задължително или принудително лечение. Никъде не е заведено на отчет, никъде не е привиквано за прегледи. Детето си е завършило с отличие гимназията.
Solunes
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Окт 2006, 18:01


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 67 госта


cron