начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

издирване, задържане и после...

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


издирване, задържане и после...

Мнениеот dikobraz » 06 Окт 2006, 21:02

уважаеми колеги съфорумци, надявам се някой да може да отговори на въпроса ми. Той е следният:
преди много време съм подал жалба до МВР срещу човек който не може да бъде намерен по надлежния ред. съответно е обявен за издирване и в един момент го намират и арестуват за да го разпитат съответно по моята жалба. не знам какво ще е решението на прокурора, има ли основание или не, но си задавам въпроса в по следващ етап ще има ли основание този човек да ме съди за нанесени щети затова че са го прибрали.
има ли значение това че по друг начин не е могло да бъде намерен.
dikobraz
Потребител
 
Мнения: 170
Регистриран на: 14 Ное 2005, 20:33

Мнениеот gosho72 » 06 Окт 2006, 22:57

Не мисля,че е арестуван ,точно за това,че сте подали жалба.В НПК са уредени основанията, сроковете за задържане и компетентните органи,които могат да ги налагат.А още повече ,че е бил обявен за издирване както Вие посочвате.
Ако не представлява трудност за Вас бихте ли посочили правното основание на подадената от Вас жалба.въз основа на него може да Ви се даде по конкретен отговор.
gosho72
Потребител
 
Мнения: 740
Регистриран на: 19 Мар 2006, 00:45
Местоположение: Novi Pazar

СЛЕДОВАТЕЛ

Мнениеот angelina_80 » 06 Окт 2006, 23:22

Не сте Вие този който го е задържал. Щом се е стигнало до това, значи е имало основание и за повдигане на обвинение. Най-вероятно под "задържан" сте имал предвид, принудително доведен за разпит, след като е проведено издирване, което е доста различно. При всички положения, отговорността за набедяване или клевета на подалия жалбата гражданин или пострадал от престъпление, неможе да се свърза с отговорността му за престъпление клевета или набедяване. Ако се приеме че липсват доказателства за обосноваване на присъда спрямо извършителя посочен в жалбата на пострадалия, то неможе липсата на доказателства в същото време да обосновава достатъчно доказателства за престъпление клевета или набедяване по чл 147 и 293 от НК/ако не се лъжа по памет/. Ако се приеме това, би се стигнало до неправомерно ограничаване правото на пострадалия, да сигнализира на държавните органи. Освен това би ограничило и правото му на достъп до съд. Така че, не се притеснявай, ако този срещу когото си подал жалбата не бъде осъден.
В зависимост от евентуални незаконосъобразни действия, държавните органи ще носят отговорност по чл 1 и чл 2 от Закона за отговорносттта на държавата за вреди причинени на гражданите. Но това са много дълги неща и не мисля, че някой ще постъпва незаконосъобразно. Вероятно по така зададеният въпрос, не се предполага чак толкова голямо задълбочаване, иначе самият адвокат би Ви го обяснил.
angelina_80
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 22 Мар 2004, 01:36

Мнениеот dikobraz » 06 Окт 2006, 23:31

gosho72 благодаря Ви за бързия отговор.
също и на angelina_80
цитирам буквално от отговора на прокурора.
правното основание според това което са ми писали е
чл. 201 ал.1. т.5 вр. чл.209 ал.1 НК.
надявам се това да даде малко повече светлина.
dikobraz
Потребител
 
Мнения: 170
Регистриран на: 14 Ное 2005, 20:33

Мнениеот gosho72 » 07 Окт 2006, 00:01

чл.201 от НК урежда общия състав на присвояването,а чл.209,ал.1 от същия закон - общия състав на измамата.Това са престъпления от общ характер,за които се образува досъдебно производство.В хода на досъдебното производство на обвиняемия могат да бъдат налагани мерки за неотклонение - в т.ч и задържане под стража /или както Вие го интерпретирате - арестуване/.Мярката за неотклонение задържане под стража и реда и за налагане също е регламентирана законово.Така ,че нямате никакво основание за притеснение,независимо от начина на приключване на досъдебното производство ,а ако се премине на фаза съдебно производство - за неговия изход.

малко неточно сте цитирали чл.201 от НК-но ориентирах се все пак :lol:
gosho72
Потребител
 
Мнения: 740
Регистриран на: 19 Мар 2006, 00:45
Местоположение: Novi Pazar

Мнениеот dikobraz » 07 Окт 2006, 13:42

gosho 72 благодаря Ви за отговорите.
неточно е може би защото така ми е написано от прокурора. цитирал съм го според написаното
благодаря
dikobraz
Потребител
 
Мнения: 170
Регистриран на: 14 Ное 2005, 20:33


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 77 госта


cron