начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Запис на разговор / SMS

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Запис на разговор / SMS

Мнениеот plamen_kirov » 01 Сеп 2006, 15:02

Здравейте,
Казусът е: "Х" получава телефонно обаждане на мобилният си телефон, с което получава заплахи за живота си и за живота на свои близки. Х записва разговора, използвайки функциите на мобилният телефон. Въпросът е: направеният запис има ли доказателствена тежест? В случай, че заплахите бяха получени от Х под формата на кратко съобщение (SMS) това би ли могло да бъде използвано в последвало производство?
Предварително благодаря.
plamen_kirov
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 25 Юли 2006, 14:00

Re: Запис на разговор / SMS

Мнениеот gdobrev » 08 Сеп 2006, 12:54

Това не е годно доказетелствено средство по смисъла на НПК. Може Разследващият орган или полицията пир предварителната проверка да издирят лицето Х по изпратеното писмо.
Записите са годни само при разрешение и одобрение от съдия за използавеното на СРС. За съжаление такава и ситуацията. ПАЗИ СЕ !!!
gdobrev
Младши потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: 30 Май 2006, 12:23

Мнениеот edvina » 08 Сеп 2006, 13:16

самият запис като такъв не е доказателство, но ако още някой е присъствал, ако е чул разговора (много телефони имат високоговорител) . този другия ако е видял от кой номер е дошъл разговора и т.н тогава свидетелските показания на човека могат да бъдат доказателство. така че тормозеното лице да си подсигури свидетели по този начин
edvina
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 11 Май 2006, 15:36

Re: Запис на разговор / SMS

Мнениеот kursant_amvr » 11 Сеп 2006, 18:11

gdobrev написа:Това не е годно доказетелствено средство по смисъла на НПК....
Записите са годни само при разрешение и одобрение от съдия за използавеното на СРС.


Ама колеги моля Ви, въпросът е за много сериозно нещо, ако не сте сигурни и не сте на ясно не пишете глупости ! Юристите, също като лекарите трябва да спазвт правилото "Първо не вреди!"

Вие колега къде в НПК видяхте да пише , че запис може да се използва само ако е зиготвен със СРС по реда на ЗСРС и НПК ??????

Няма юридическа пречка да се използва записа и да се приобщи към доказателствения материал по делото. Подобен казус вече разглеждахме и обосновахме подробно тук:

http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=168 ... E%ED%ED%EE

Ако не излезе от линка, опитайте с търсачката на сайта: Заглавието на темата е "Скрита камера, законно или не ?"

Друг е въпроса за записа на глас каква стойност ще иам от гледна точка на това, че самият запис не е обвързан с определен абонатен номер от който произтича, и освен това часът и датата в който е направен подлежат на манипулация. Но юридическа пречка да се използва НЯМА! Това дали съдът ще кредитира представеното доказателство с доверие, зависи от масата на останалия доказателствен материал по делото.

А за plamen_kirov един съвет: Свържете се с КАДЪРЕН адвокат по наказателни дела и обсъдетет проблема с него. Каквото и да решите, една консултация струваща 10 лв няма да ви разори. Дори по добре отидете при двама различни адвокати ги изслушайте.
kursant_amvr
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 31 Авг 2005, 21:03

Мнениеот snobb » 11 Сеп 2006, 22:33

Вижте, според мен следва да се прави разлика между доказателство и док. средство. Този запис може да бъде доказателство, но не и док. средство.
snobb
Младши потребител
 
Мнения: 34
Регистриран на: 29 Апр 2006, 11:47

Мнениеот kursant_amvr » 12 Сеп 2006, 11:46

Съгласен съм.
Но дали авторът на темата прави разликата ??? За него мненията на gdobrev и edvina означават просто, че записите и получените СМС не могат да се използват по никакъв начин в съда. А това не е вярно. Още повече става дума за нещо много сериозно и е недопустимо по този начин да бъде заблуждаван авторът на темата. След подобна "правна" консултация същият може да не потърси никаква защита на правата си. А последствията във всички случаи са за негова сметка.
kursant_amvr
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 31 Авг 2005, 21:03

Re: Запис на разговор / SMS

Мнениеот nikea » 12 Сеп 2006, 12:27

Вие колега къде в НПК видяхте да пише , че запис може да се използва само ако е зиготвен със СРС по реда на ЗСРС и НПК ??????

Няма юридическа пречка да се използва записа и да се приобщи към доказателствения материал по делото.


напълно съм съгласна.
софийски районен съд призна видео запис направен от видео камера за наблюдение на обект.
nikea
Младши потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: 17 Май 2006, 13:32
Местоположение: гр.София


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 69 госта


cron