- Дата и час: 12 Дек 2024, 20:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
запис на заповед - лихви
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
40 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Кристиан Таков е велик ум от немската правна школа и трудно може някой да го разбере, ако не познава немския дух. Така че, без да се засягаш, enigma, но може би не си схванал мисълта му.
- oho_boho
- Потребител
Правното основание в смилъла на чл. 55 ал. 1 ЗЗД може да лежи и извън фактическия състав на конретната сделка. Също както изтъкнах не трябва да се смесват понятията за "кауза" като предпоставка за валидност и за "основание" в смисъла на чл. 55 ал. 1 ЗЗД.
Моето виждане е, че самата основна сделка "като такава" е правното основание за издаване на ЗЗ, а това че ЗЗ има своя валидна кауза няма значение, тъй като засяга самата валидност на ЗЗ. Тя си е валидна. Затова е необходим иск по чл. 55 ал. 1 ЗЗД като неговото съдържание представлява разваляне на сделката по ЗЗ, т.е. "връщане" неоснователно придобитото от кредитора.
Това според мен е един логичен, бърз и основаващ се на закона път за решаване на подобен вид проблеми.
Моето виждане е, че самата основна сделка "като такава" е правното основание за издаване на ЗЗ, а това че ЗЗ има своя валидна кауза няма значение, тъй като засяга самата валидност на ЗЗ. Тя си е валидна. Затова е необходим иск по чл. 55 ал. 1 ЗЗД като неговото съдържание представлява разваляне на сделката по ЗЗ, т.е. "връщане" неоснователно придобитото от кредитора.
Това според мен е един логичен, бърз и основаващ се на закона път за решаване на подобен вид проблеми.
- dimizz
- Младши потребител
oho_boho, имено това ми е идята, защото да се прилага общо формулирания и приложим при други хипотези чл. 59 ЗЗД, след като чл. 55 ал. 1 ЗЗД пасва и може да се приложи директно?
- dimizz
- Младши потребител
Охо-бохо,
без да се засягам - аз съм май-също от немската школа . А на Кристиян прекрасно съм хванал мисълта и даже и на немския първоизточник
без да се засягам - аз съм май-също от немската школа . А на Кристиян прекрасно съм хванал мисълта и даже и на немския първоизточник
- enigma
- Потребител
Димизз,
при 55, ал. 1 се има в предвид правно основание - фактически състав от който възниква или ще възникне правоотношението. Иначе би могъл например да твърдиш - исках да купя къща за да зарадвам баба, купих, обаче баба умря преди да ми се предаде имота и затова ми е отпаднало основанието, така че по силата на чл. 55, ал. 1 ЗЗД искам да ми се върнат парите. Нали разбираш, че подобни твърдения биха били абсурдни.
Каузалното правоотношение е фактическо основание - причина, кауза - за да се издаде ЗЗ. Правно обаче двата вида сделки са напълно разделени поради възприетата пълна абстракттност на ЗЗ.
Затова, ако си платил едновременно по каузалната и по менителничната сделка, то ти си платил по две валидни правни основания, по които дължиш отделно и разделено от стриктно правна гледна точка. Житейски обаче, издателя, който е получил от тебе по и каузалните правоотношения, и по ЗЗ, е получил 2 в едно и ти остава иска по 59 ЗЗД, защото от правна гледна точка си платил по две различни основания.
при 55, ал. 1 се има в предвид правно основание - фактически състав от който възниква или ще възникне правоотношението. Иначе би могъл например да твърдиш - исках да купя къща за да зарадвам баба, купих, обаче баба умря преди да ми се предаде имота и затова ми е отпаднало основанието, така че по силата на чл. 55, ал. 1 ЗЗД искам да ми се върнат парите. Нали разбираш, че подобни твърдения биха били абсурдни.
Каузалното правоотношение е фактическо основание - причина, кауза - за да се издаде ЗЗ. Правно обаче двата вида сделки са напълно разделени поради възприетата пълна абстракттност на ЗЗ.
Затова, ако си платил едновременно по каузалната и по менителничната сделка, то ти си платил по две валидни правни основания, по които дължиш отделно и разделено от стриктно правна гледна точка. Житейски обаче, издателя, който е получил от тебе по и каузалните правоотношения, и по ЗЗ, е получил 2 в едно и ти остава иска по 59 ЗЗД, защото от правна гледна точка си платил по две различни основания.
- enigma
- Потребител
enigma написа:И аз съм на позицията на летеца.
В случая на 55, ал. 1 ЗЗД се има предвид правно основание, а не каузално правоотношение, а като имаш валидно ЗЗ имаш и правно основание по смисъла на 55, ал. 1 ЗЗД - самият ЗЗ като едностранна сделка. Затова или трябва да възразиш по каузалните отношения (ако ЗЗ не е джиросан), или да се основеш на 59 ЗЗД, ако е платено по каузалните и след това и по ЗЗ (при джиросан ЗЗ).
Това следва и от обстоятелството, че макар на практика ЗЗ да се издава като гаранция, то изобщо не е задължително да има само функция.
А лични възражения са точно възраженията въз основа на каузалните отношения - поне аз не съм срещал някой да твърди различно - пише го и при М. Павлова, и при Калайджиев, и в практиката на АС БТПП.
А за дискусиято в ТП - те и двамата през цялото време се правиха, че чл. 250 и сл. от ГПК не същесвуват, от които може да се направи извод за абстракстността на менителничните ефекти - заедно с 465 ТЗ.
Между другото е интересно, че при много подобна уредба, ВС отпреди 44 г. е допускал каузални възражения и при джиросан ефект - по причини за справедливост.
В едно от най - новите си решения ВКС по съображения за справедливост е допуснал възможността авалистът да противопостави относителните възражения от каузалното правоотношение между хонората и приносителя. ( решение № 1569/18.02.2004г. по т. д. № 2576/2002г. ІІ ТО ТК ВКС, публикувано в бюлетина на ВКС ). Тази теза е развита в статията "Възражения при менителничното поръчителство" на Г. Павлов, публикувана в сп. Търговско право, бр. 2/2001г.
- airmen
- Потребител
Хубаво за Павлов, но това няма опора в закона. Иначе и аз съм за предвиждането на подобна възможност.
Хубаво и за ВКС, но ................... когато практиката на поне едно от неговите отделения стане задължителна за другите, че и за по-нисшестоящите съдилища
Хубаво и за ВКС, но ................... когато практиката на поне едно от неговите отделения стане задължителна за другите, че и за по-нисшестоящите съдилища
- enigma
- Потребител
Сори относно Павлов - пиша по инерция - щом е за авалист, то не би следвало да има проблеми - чл. 134 ЗЗД, ако се не лъжа е предостатъчен в тази насока, а не само съображения за справедливост.
- enigma
- Потребител
ekostova,дали нямаш някаква практика по един друг въпрос за ЗЗ?
Помня,че имаше нещо за давността по ЗЗ,когато издателят и поемателят са физически лица.Приемаше се,че тъй като не са търговци давността се урежда по ЗЗД-т.е. пет години.
Дали има нещо такова или се лъжа?
пуснал съм такава тема втв форума,ако ви е интересно...
Помня,че имаше нещо за давността по ЗЗ,когато издателят и поемателят са физически лица.Приемаше се,че тъй като не са търговци давността се урежда по ЗЗД-т.е. пет години.
Дали има нещо такова или се лъжа?
пуснал съм такава тема втв форума,ако ви е интересно...
- manol
- Младши потребител
Re: запис на заповед - лихви
ania написа:Здравейте,
Не съм се занимавала досега нито със ЗЗ, нито с менителници и затова искам да задам един въпрос:
Имам ЗЗ с дата на издаване 29.04.2004г. и непредявен досега, която се плаща на предявяване. Мога ли да: със завеждането на ИМ, освен претендиране на дължимата по ЗЗ сума, да претендирам лихви. След като с нотариална покана предявя ЗЗ? и....от кой момент? Благодаря
Чл. 487. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) (1) Менителницата на предявяване е платима с предявяването й. Тя трябва да се предяви за плащане в срок до една година от издаването й. Издателят може да определи по-къс или по-дълъг срок. Джирантите могат да съкратят сроковете за предявяване.
Ако подадеш ИМ пред Ст.Загорския РС ще имаш проблем,че не си го предявила.
- manol
- Младши потребител
Благодаря за отзивчивостта и интересната дискусия.
Манол, значи и ти считаш, че няма проблем, че ЗЗ не е предявена в срок от 1 година.
Аз не се включвам със становища просто защото за момента нямам нужната компетенция ) Та в тази насока.............препоръчайте ми нещо (учебник, статия ....), за да го променя това, последното ))
П.П. Тълкувателно решение № 1/2004 на ВКС го прочетох и то на практика беше един от най-точните отговори на зададение от мен въпрос.
Манол, значи и ти считаш, че няма проблем, че ЗЗ не е предявена в срок от 1 година.
Аз не се включвам със становища просто защото за момента нямам нужната компетенция ) Та в тази насока.............препоръчайте ми нещо (учебник, статия ....), за да го променя това, последното ))
П.П. Тълкувателно решение № 1/2004 на ВКС го прочетох и то на практика беше един от най-точните отговори на зададение от мен въпрос.
- ania
- Потребител
Точно обратното,Ани.Определено ще имаш проблем,че не си я предявила в продължение на 1 год.
Може сега да ми я предявиш и да пишеш дата от преди година,едва ли ще се усети.
Друг вариант,ако това не стане е просто да я подпише някой друг(не и ти,за да не се запознаеш и с НК) и така да искаш ИЛ.Длъжникът едва ли ще се усети,а съдията ще има основание да ти издаде ИЛ.Ако длъжникът се усети,той ще трябва да доказва,4е не му е предявена и т.н.а ти ще изгориш само с ДТ.
Никой ли не знае нищо по моя въпрос за давността?Еkostova,дали няма някаква практика по въпроса?!
Може сега да ми я предявиш и да пишеш дата от преди година,едва ли ще се усети.
Друг вариант,ако това не стане е просто да я подпише някой друг(не и ти,за да не се запознаеш и с НК) и така да искаш ИЛ.Длъжникът едва ли ще се усети,а съдията ще има основание да ти издаде ИЛ.Ако длъжникът се усети,той ще трябва да доказва,4е не му е предявена и т.н.а ти ще изгориш само с ДТ.
Никой ли не знае нищо по моя въпрос за давността?Еkostova,дали няма някаква практика по въпроса?!
- manol
- Младши потребител
Съгл. чл. 514 ТЗ приносителят губи правата си срещу регерсно задължените лица, ако пропусне сроковете по чл. 487 ТЗ за предявяване на записа на заповед. Отговорността на главния длъжник се погасява с изтичане на тригодишния давностен срок от падежа. Менителничното задължение по запис на заповед, платим на предявяване е безсрочно и съгл. чл. 114, ал. 2 ЗЗД, давността започва да тече от деня, в който задължението е възникнало.
- airmen
- Потребител
ania написа:Благодаря за отзивчивостта и интересната дискусия.
Най - доброто в материята е "Чекът в българското право" на Калайджиев, 1992; "Менителницата и записа на заповед" на Павлова, 1998; "Търговски сделки" на Герджиков, 2000; "Систематичния курс по търговско право" на Кацаров1 1948; "Курс по търговско право" на Диков, 1935; "Търговско право" на Г. Иванов, 1938г; "Менителнично право" от Грюнхут, 1925; "Коментарът..." на Джидров, 1910, 1935 и т.н.
- airmen
- Потребител
Enigma, не мисля, че чл. 134 ЗЗД обуславя възможността на авалиста да противопостави на приносителя относителните възражения на авалата. Изхождайки от принципите на добросъвестността и справедливостта можем да позволим на авалиста тези възражения ( exceptio doli ). Ал. Кожухаров е писал по въпроса през 40 - те години.
- airmen
- Потребител
Летец,
съжалявам, ако предпочиташ каризмата на едно по-сложно обяснение, но чл. 134 ЗЗД е напълно достатъчен - кратък и ясен законов текст, който изрично дава съдопроизводствена възможност на кредитора (авалист) да упражни материалните права (възражения по каузалното правоотношение) на длъжника си (издателя), при положение, че той бездейства. Тази схема е класически при всички видове поръчителства.
И аз навремето се чудих защо в статията не е отчетена изричната хипотеза и се преоткрива наново топлата вода.
съжалявам, ако предпочиташ каризмата на едно по-сложно обяснение, но чл. 134 ЗЗД е напълно достатъчен - кратък и ясен законов текст, който изрично дава съдопроизводствена възможност на кредитора (авалист) да упражни материалните права (възражения по каузалното правоотношение) на длъжника си (издателя), при положение, че той бездейства. Тази схема е класически при всички видове поръчителства.
И аз навремето се чудих защо в статията не е отчетена изричната хипотеза и се преоткрива наново топлата вода.
- enigma
- Потребител
Авалатът би имал качеството на длъжник на авалиста, след като авалистът плати на приносителя. С факта на плащане и установяване на фактическа власт върху ценната книга, авалистът придобива права срещу лицето, за което е поръчителствувал, както и срещу задължените към него лица. Ако правото му не е възникнало - авалистът не може да предяви косвеният иск по чл. 134 ЗЗД.
- airmen
- Потребител
Издателят е длъжник на поръчителя по договора за поръчителство, който се изразява в положения авал.
А и поначало чл. 134 ЗЗД се тълкува възможно най-широко, като предоставящ възможност за защита на лице, от действия на друго лице, с което последното уврежда правата, които първото лице има по отношщение на него.
Ух ама само как го написах
А и поначало чл. 134 ЗЗД се тълкува възможно най-широко, като предоставящ възможност за защита на лице, от действия на друго лице, с което последното уврежда правата, които първото лице има по отношщение на него.
Ух ама само как го написах
- enigma
- Потребител
40 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|