начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Вписване на преобразуване по ЗКооперациите...

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вписване на преобразуване по ЗКооперациите...

Мнениеот steli_na » 05 Юли 2006, 09:54

... чл. 37 - чл. 39 от ЗК...уреждат членстветни правоотношения, имуществена отговорност, но ... Моля, ако някой има опит с процедурата по вписвания на такива преобразувания да сподели...

чл. 40 ал.1 т.4 ... прекратяване без ликвидация. Добрееее....

Обаче...

До кой съд първо следва да се подаде искане за вписване на преобразуването?
По чия партида първо следвада е вписано преобразуването - по партидата на приемащата или по партидата на преобразуващата се кооперация?

С измененията на ТЗ се създаде сложна, но все пак уредена процедура, а по ЗК...
steli_na
Потребител

Мнениеот kontrol » 05 Юли 2006, 19:12

Това не ми е любимото, но все пак:
* Взела ли сте предвид промените от бр. 34 от м. април?
**И особено, че те са в сила от октомври?
*Чл. 3 , ал. 3 и др. не е ли ясен?
*42 ал. 1?
* Какъв точно е въпросът?
kontrol
Активен потребител

Мнениеот steli_na » 06 Юли 2006, 10:59

kontrol написа:Това не ми е любимото, но все пак:
* Взела ли сте предвид промените от бр. 34 от м. април?

Да!
**И особено, че те са в сила от октомври?

Разбира се?

*Чл. 3 , ал. 3 и др. не е ли ясен?

Да. И ако го свържа с чл. 24 ал.1 и чл. 21 ал.1 от ЗЗК ... излиза, че съда трябва да изиска баланс, за да осъществи контрол дали е задължително такова разрешение.

*42 ал. 1?

Отнася се за прекратяване с ликвидация. При прекратяване без ликвидация обаче в ЗК не се съдържа процедура, а ако се приложи по аналогия тази на ТЗ :shock: ...
* Какъв точно е въпросът?
Всъщност това е и основния въпрос - следва ли да се приложи едно към едно процедурата по чл. 262 и сл. от ТЗ. Няма (или поне аз не открих) никаква пепращаща норма.
И, ако все пак трябва да се приложи тази по ТЗ в хипотезата на вливане на кооперации с регистрация в различни ОС значи: 1 педставяне на договорите и обнародването им в ДВ, след обнародването - подаване на заявления за вписване на преабрузването до съответния ОС по регистрация, вписване на вливането от съда по седалището на приемащата кооперация, а след това от ОС по седалището на преобразуващата се кооперация.
Освен това: Договорите следва ли да са нотариално заверени?; Необходим ли е както при търговските дружества план за преобразуване? Доклад с икономическа и правна обосновка? Проверка от регистриран одитор? и..

Изобщо ей това се чудя, защото не мога да намеря никаква практика за преобразуване чрез вливане и сливане на кооперации след измененията в ТЗ и както вече посочих по - горе - никаква препращаща норма. Гл. ХVІ от ТЗ в разпоредбите говори изрично за дружества, а от друга страна в §3 от ДР към ТЗ изрично е предвидено приложението само на част четвърта - несъстоятелност за кооперациите - търговци.

Има ли празнота по тези въпроси в законодателството или е само в главата ми? :roll:
steli_na
Потребител

Мнениеот kontrol » 09 Юли 2006, 04:06

Ми аз не знам, само повдигам темата.
Освен да потвърдя разсъжденията Ви като логични и да вметна, че по принцип по аналогия не може да се налагат утежнения в режима, които ги няма в закон, освен необходимите за установяване на предпоставките (вж.напр.чл. 490, ал. 3 ГПК), друго не мога да кажа. :oops:
kontrol
Активен потребител

Назад към Търговско право