начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Продажба на 51% от уеб сайт

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на 51% от уеб сайт

Мнениеот milenka » 27 Юни 2006, 13:50

Имам уеб сайт, който е регионален портал - с новини, информация за града, каталог с фирмите и т.н. Искам да продам на един приятел 51% от сайта. Как може най-лесно да стане това?

Дали е необходимо да направим ново ООД, от което аз да имам 49%, а той 51% или има и по-лесен начин? Може ли по някакъв друг начин да се регламентира собственоста върху сайта така, че отношенията ни да бъдат ясно и точно изразени? :roll:
milenka
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 27 Юни 2006, 13:54

Кой е собственика на сайта? В смисъл кой издава фактурите на клиентите - ти като частно лице? Пак ти като Едноличен търговец, или твоето ЕООД (ООД)?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот milenka » 27 Юни 2006, 13:57

Фактурите издавам от мое ООД.
milenka
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 27 Юни 2006, 14:08

Продажба на дялове, най-добре иди при твой адвокат и му кажи точно какво искаш, както и бъдещия ти съдружник, предварително да си уредите вземане-даването.
Не е лошо да си поговориш и със счетито ти, да сметнете каква да е "официалната сума" на сделката, та да се види и данъка по ЗОДФЛ :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот milenka » 27 Юни 2006, 14:20

Аз всъщност не искам да продавам дял от моето ООД, защото имам и други дейности.

Преди доста време бях чела някъде в Интернет някакъв казус, в който ставаше въпрос за съвместно ползване на ресурси. Идеята беше че 2 фирми ползват заедно някакъв ресурс.
milenka
Нов потребител

Мнениеот milenka » 28 Юни 2006, 00:12

Никой ли не може да даде съвет? :roll: 8)
milenka
Нов потребител

Мнениеот alejandro » 28 Юни 2006, 08:51

Мисля си за някакъв договор за съвместна дейност (разновидност на договора за дружество по чл. 357 и сл. ЗЗД)... Или за "лицензиране" ползването на друго лице с договор за използване на произведение по чл. 35 и сл. ЗАвПСП (стига Вашето дружество да притежава правата върху уебстраницата - това ще зависи по какъв начин е създадена - по договор за поръчка, в който е уговорено за кого са правата или по друг начин)...
alejandro
Младши потребител

Мнениеот alejandro » 28 Юни 2006, 08:51

Мисля си за някакъв договор за съвместна дейност (разновидност на договора за дружество по чл. 357 и сл. ЗЗД)... Или за "лицензиране" ползването на друго лице с договор за използване на произведение по чл. 35 и сл. ЗАвПСП (стига Вашето дружество да притежава правата върху уебстраницата - това ще зависи по какъв начин е създадена - по договор за поръчка, в който е уговорено за кого са правата или по друг начин)...
alejandro
Младши потребител

Мнениеот milenbojinov » 28 Юни 2006, 15:58

Според мен по-скоро ще прехвърлите 51 % от домейна който ползвате, както сте закупили домейна, така с договор прехвърляте част от него.
milenbojinov
Младши потребител

Мнениеот damyanov » 28 Юни 2006, 16:13

послушай какво ти казва колегата по-горе: отиди при адвоката си(а ако нямаш си потърси такъв който си има понятие от IT въпроси). моето мнение е да си направиш ново ООД с бъдещия ти съдружник и да продадеш на него сайта като предприятие. другия вариант е да апортираш портала, но не те съветвам даго правиш. Ако все пак решиш да апортираш бих искал да видя физиономиите на съдията и вещото лице което ще го оценява :D :D :lol:
damyanov
Младши потребител

Мнениеот milenka » 28 Юни 2006, 20:08

Адвокат, който разбитра от IT въпроси!
Ето такъв човек не съм срещала. :D :D :D

Разбира се че без адвокат няма да мина. Но искам да съм сигурна, че това, което ми предложи ще е добро като решение и с колкото се може по-малко главоболия!

А какво значи да апортирам портала?

И ако направим съвместно ООД, сигурно ще се усложни работата поне по отношение на осигуровките...
milenka
Нов потребител

Мнениеот milenbojinov » 29 Юни 2006, 11:05

важно е да разграничите какво прехвърляте - дали домейна или самата страница. Домейна е пространството в интернет което сте закупили за определен период от време и този домейн представлява пътя до вашият сайт, а самият сайт е това което сте си изработили като дизайн и т.н. А иначе апортирането е внасяне на непарчина вноска в капитала на търговското дружество.
milenbojinov
Младши потребител

Re:Milenka

Мнениеот damyanov » 29 Юни 2006, 11:08

Не че се хваля, но смея да твърдя, че си имам понятие от правните аспекти на IT. Колкото до осигуровките - поне от твоя страна можеш да избегнеш проблема, като направиш новото ООД и вместо като ФЛ, съдружници да станат старото ти ООД и човека на който искаш да продадеш част от портала. това е най-лесния и безболезнен вариант, поне според мен :wink:
damyanov
Младши потребител

Назад към Търговско право