Имам уеб сайт, който е регионален портал - с новини, информация за града, каталог с фирмите и т.н. Искам да продам на един приятел 51% от сайта. Как може най-лесно да стане това?
Дали е необходимо да направим ново ООД, от което аз да имам 49%, а той 51% или има и по-лесен начин? Може ли по някакъв друг начин да се регламентира собственоста върху сайта така, че отношенията ни да бъдат ясно и точно изразени?
- Дата и час: 13 Дек 2024, 19:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на 51% от уеб сайт
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Кой е собственика на сайта? В смисъл кой издава фактурите на клиентите - ти като частно лице? Пак ти като Едноличен търговец, или твоето ЕООД (ООД)?
- prnedev
- Активен потребител
Продажба на дялове, най-добре иди при твой адвокат и му кажи точно какво искаш, както и бъдещия ти съдружник, предварително да си уредите вземане-даването.
Не е лошо да си поговориш и със счетито ти, да сметнете каква да е "официалната сума" на сделката, та да се види и данъка по ЗОДФЛ
Не е лошо да си поговориш и със счетито ти, да сметнете каква да е "официалната сума" на сделката, та да се види и данъка по ЗОДФЛ
- prnedev
- Активен потребител
Аз всъщност не искам да продавам дял от моето ООД, защото имам и други дейности.
Преди доста време бях чела някъде в Интернет някакъв казус, в който ставаше въпрос за съвместно ползване на ресурси. Идеята беше че 2 фирми ползват заедно някакъв ресурс.
Преди доста време бях чела някъде в Интернет някакъв казус, в който ставаше въпрос за съвместно ползване на ресурси. Идеята беше че 2 фирми ползват заедно някакъв ресурс.
- milenka
- Нов потребител
Мисля си за някакъв договор за съвместна дейност (разновидност на договора за дружество по чл. 357 и сл. ЗЗД)... Или за "лицензиране" ползването на друго лице с договор за използване на произведение по чл. 35 и сл. ЗАвПСП (стига Вашето дружество да притежава правата върху уебстраницата - това ще зависи по какъв начин е създадена - по договор за поръчка, в който е уговорено за кого са правата или по друг начин)...
- alejandro
- Младши потребител
Мисля си за някакъв договор за съвместна дейност (разновидност на договора за дружество по чл. 357 и сл. ЗЗД)... Или за "лицензиране" ползването на друго лице с договор за използване на произведение по чл. 35 и сл. ЗАвПСП (стига Вашето дружество да притежава правата върху уебстраницата - това ще зависи по какъв начин е създадена - по договор за поръчка, в който е уговорено за кого са правата или по друг начин)...
- alejandro
- Младши потребител
Според мен по-скоро ще прехвърлите 51 % от домейна който ползвате, както сте закупили домейна, така с договор прехвърляте част от него.
- milenbojinov
- Младши потребител
послушай какво ти казва колегата по-горе: отиди при адвоката си(а ако нямаш си потърси такъв който си има понятие от IT въпроси). моето мнение е да си направиш ново ООД с бъдещия ти съдружник и да продадеш на него сайта като предприятие. другия вариант е да апортираш портала, но не те съветвам даго правиш. Ако все пак решиш да апортираш бих искал да видя физиономиите на съдията и вещото лице което ще го оценява
- damyanov
- Младши потребител
Адвокат, който разбитра от IT въпроси!
Ето такъв човек не съм срещала.
Разбира се че без адвокат няма да мина. Но искам да съм сигурна, че това, което ми предложи ще е добро като решение и с колкото се може по-малко главоболия!
А какво значи да апортирам портала?
И ако направим съвместно ООД, сигурно ще се усложни работата поне по отношение на осигуровките...
Ето такъв човек не съм срещала.
Разбира се че без адвокат няма да мина. Но искам да съм сигурна, че това, което ми предложи ще е добро като решение и с колкото се може по-малко главоболия!
А какво значи да апортирам портала?
И ако направим съвместно ООД, сигурно ще се усложни работата поне по отношение на осигуровките...
- milenka
- Нов потребител
важно е да разграничите какво прехвърляте - дали домейна или самата страница. Домейна е пространството в интернет което сте закупили за определен период от време и този домейн представлява пътя до вашият сайт, а самият сайт е това което сте си изработили като дизайн и т.н. А иначе апортирането е внасяне на непарчина вноска в капитала на търговското дружество.
- milenbojinov
- Младши потребител
Re:Milenka
Не че се хваля, но смея да твърдя, че си имам понятие от правните аспекти на IT. Колкото до осигуровките - поне от твоя страна можеш да избегнеш проблема, като направиш новото ООД и вместо като ФЛ, съдружници да станат старото ти ООД и човека на който искаш да продадеш част от портала. това е най-лесния и безболезнен вариант, поне според мен
- damyanov
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|