начало

Конкурсът за апелативните прокуратури ще започне почти от началото, процедурата била опорочена Конкурсът за апелативните прокуратури ще започне почти от началото, процедурата била опорочена

Как да се промени съдебната система - 2

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот policai » 23 Юни 2006, 21:40

Към slmanev-
Извинете ме за констатацията, но тя е следната:
Вие говорите наизуст, обиждате, дознателите, оперативните и дори пожарникарите/ те пък кво отношение имат, а може би визирате ББ - но той никога не е бил друго освен квартална мутра?!/
От години в полицията не се козирува, дознателите не се занимават с друго освен процеса, където само прокуратурата е компетентна, а ОР не чакат на някой пункт за метали циганчета, които да пребият.

Спирам, мислех да пиша още, но пак Ви прочетох, няма смисъл да Ви обяснявам, че дойде 21 век,.......,отдавна..........
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Мнениеот gudio » 24 Юни 2006, 04:56

Вижте к'во, аз съм "цивилист човек", по дефиниция съм много далеч от вас, но : (колкото и странно да изглежда) полицията ми:
- намери открадната кола (аз бях много изненадан), а взе, че ми я и върна (още по-голяма изненада - противно на очакванията ми, че ще изгние в двора на районното като веществено доказателство);
- локализира и намери, иззе, че (учудващо) взе, че ми върна откраднатия GSM на сина ми;
Става дума за елементарни действия - когато подадох съответните "ЗМ", не съм се надявал изобщо нещо такова да се случи... Преди да подам "ЗМ"-то за GSM-а чаках 1 час някакви родители да се оплачат / изплачат, че гамени отнели скейтборда на сина им и се питах - тия луди ли са или какво...?
Извода, който направих за себе си е, че в края на краищата, полицията работи, независимо от приказките по неин адрес. Може да съм имал късмет, че са ми намерили колата и телефонана сина ми, но явно не съм сбъркал все пак да се оплача (както и онези със скейтборда) - нали затова е полицията - н някои страни я викат и когато семейната котка се качи на дърво и не може да слезе... в помощ на хората - "to serve and protect", така им пише на колите и на значките на ония в US по филмите, нали ?
Препоръката ми е да не се плюете - следователите си бяхте най-добре, когато си бяхте към МВР (където ви е мястото). Българският следовател по функция и компетентност не е италианския "съдия-следовател" или френския "съдия по разследването". По-достойно е да бъдеш "комисаря Мегре" или "лейтенант Коломбо", отколкото "ни риба ни рак", но "магистрат" ( глупости ! ).
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот policai » 24 Юни 2006, 13:41

Благодаря Ви!
Живот, здраве и успех!
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Мнениеот ensso » 25 Юни 2006, 16:59

Аз знам един начин как може да се промени съдебната система, но имам съмнения, че е възможно, защото менталитета току така не се променя..... Трябва да се спре практика да се приемат на работа "наши хора"само защото са НАШИ.... защото от тях трудно да се търси отговорност..... А безотговорност поражда всички останали пороци и изкривявания.... В резултат- страдат всички....
България в момента прилича на червива ябълка, точно поради тази причина.... Навсякъде "нашите хора", като червеи разяждат обществото.... :idea:
ensso
Потребител

Мнениеот elenakotzeva » 26 Юни 2006, 12:16

Мисля, че за съдебната система, както и за всички други области в България най-важното е едно - всеки да си върши работата, за която е назначен, съвестно и професионално. Даже не съм сигурна дали чак толкова е необходимо да има радикални промени, просто всеки трябва да спазва законите и тогава всички ще върви нормално - никъде няма закон, в който да пише, че е позволено да се убива, да се взимат подкупи, да се търгува с наркотици, да се използва служебно положение за лично облагодетелстване и т.н. Другото важно нещо е всеки да си търси правата и да защитава интересите си - на всяка цена, а не когато има проблем, да се опитва да го реши "по втория начин" - чрез познати и почерпки. Не мога да се сетя кой философ беше казал "Който не защитава личния си интерес, нарушава обществения"
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот ensso » 26 Юни 2006, 14:27

Радикални промени е необходими! РАДИКАЛНИ Като в Китай- за корупция-смърт! :shock:
И България ще остане без хора! :D
ensso
Потребител

Мнениеот marian » 26 Юни 2006, 21:27

Ensso,
и аз мисля, че са нужни радикални промени, но твоя радикализъм граничи с фашизъм.
Извини ме, нищо лично.
marian
Младши потребител

Мнениеот ensso » 27 Юни 2006, 14:50

Ensso,
и аз мисля, че са нужни радикални промени, но твоя радикализъм граничи с фашизъм.
Извини ме, нищо лично.

Фашизм чак? :roll:
фашизм това е радикализм спрямо нациите, когато една нация се обевява за върховна и унищожава хора по национален признак.
А аз предлагам радикализм спрямо корупция. Мисля че няма да се наложи да трепат много... Един-двама... другите ще помислят преди да вземат рушвет или да извършат нещо незаконно в ползата на своя братовчед, например.
ensso
Потребител

Мнениеот marian » 27 Юни 2006, 22:07

Ensso,

Цивилизованите нации срещу явлението корупция или взятка ( както искаш, така го наричай ) се борят по два начина. Единият е с помощта на закон за корупцията, а вторият е чрез закон за лобирането (такъв има в САЩ). Такива за съжаление в нашата страна нямаме. Дори и да имаме, едвали ще бъдат предвидени като санкция, предложените от теб методи. Прекалено радикални са.
marian
Младши потребител

Мнениеот gega » 01 Юли 2006, 10:25

Вижте как се правят все още опити от административни ракъдовидетили да се "заобикаля" закона. това е извадка от заседанието на ВСС от 28.06.2006 г.
12. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на административния ръководител на Районен съд – гр. Бургас срещу върнато предложение за назначаване на Дора Георгиева Ангелова на длъжност “съдия” в Районен съд – гр. Бургас.
13. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на административния ръководител на Районен съд – гр. Бургас срещу върнато предложение за назначаване на Милена Кирова Маринова на длъжност “съдия” в Районен съд – гр. Бургас.
gega
Потребител

Предишна

Назад към Съдебна власт