начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Пряка инвестиция

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пряка инвестиция

Мнениеот michoni » 12 Май 2006, 14:55

Колеги, може ли някой да ми каже какво точно е "пряка инвестиция" по смисъла на Закона за чужденците в РБ? Преди малко говорих с отдел Валутна информация на МФ, но тъй като материята ми е абсолютно непозната, краткото обяснение, което ми беше дадено оттам, не го разбрах много... :oops:
michoni
Потребител

Мнениеот lawhope » 12 Май 2006, 16:24

Удостоверения за извършена пряка инвестиция

Необходими документи за издаване на удостоверение за извършена пряка инвестиция от чуждестранни лица по закона за чужденците в република България

За продължително пребиваване
Молба - свободен текст
Копие от всички съдебни регистрации на дружеството
Копие от Удостоверение за съдебно актуално състояние на дружеството
Копие от Данъчната декларация на фирмата
Копие от БУЛСТАТ
Договор за управление и представителство на чужд.инвеститор
За постоянно пребиваване
Молба - свободен текст
Копие от всички съдебни регистрации на дружеството
Копие от Удостоверение за съдебно актуално състояние на дружеството
Копие от Данъчната декларация на фирмата
Копие от БУЛСТАТ
Копие от Баланса на дружеството
Копие от Отчета за приходите и разходите
Други документи потвърждаващи извършената пряка инвестиция в страната.
Удостоверенията се издават в Дирекция “Външни финанси”, Отдел “Валутно-финансов”, съгласно Закона за чужденците в Република България и Правилника към него. Режима за издаване на тези Удостоверения е съгласувателен. Съответните писма се издават на чуждестранни лица за потвърждение, че са извършили пряка инвестиция в страната и да им послужат пред органите на МВР за издаване на продължително или постоянно пребиваване в Р България.

За справки: тел. 9859 2418, Десислава Спасова

Всъщност факта , че извършва някаква търговска дейност на територията на страната и съгласно ЗЧРБ , е сам по себе си ПРЯКА ИНВЕСТИЦИЯ , а това са необходимите документи за издаване на удостоворение,че човекът е пряк инвеститор!!!! УСПЕХ!!! :) :)
lawhope
Потребител

Мнениеот michoni » 12 Май 2006, 16:34

Знаех си, че пак ще се срещнем тук;) Благодаря за отзивичивостта, но всъщност този списък го намерих преди да пусна темата във форума, от него взех и тел.номер. Само че проблемът е, че не всяка инвестиция е "пряка".От МФ ми обясниха, че закупуването на земя от дружество с чуждестранно участие не представлява пряка инвестиция, а такава била инвестиция в капитала на дружеството, отразена по съдебен ред... :? И на мен точно това не ми е ясно..
Между другото, говоря за въпросния руснак, ако се сещаш, който иска да получи разрешение за пребиваване:) На основание инвестиции, а така като гледам, май ще удари на камък :?
michoni
Потребител

Мнениеот lawhope » 12 Май 2006, 16:39

Чуждестранна пряка инвестиция е всяко вложение, което включва дългосрочни отношения, отразяващи дълготрайния интерес на резидент на чуждестранна икономика (чуждестранен пряк инвеститор) в предприятие - резидент на българската икономика (инвестиционно предприятие). Пряката инвестиция включва както първоначалната трансакция между двата субекта, така и всички последващи трансакции между тях.
Чуждестранен пряк инвеститор е инвеститор - резидент на чуждестранна икономика, който е извършил пряка инвестиция в българско предприятие, осигуряваща му определено влияние при управлението на предприятието. Инвестиционно предприятие е предприятие - резидент на българската икономика, в което чуждестранният пряк инвеститор е направил инвестиция, осигуряваща му право на влияние при управлението.
Надявам се да съм помогнал вече!? :D
lawhope
Потребител

Мнениеот michoni » 12 Май 2006, 16:52

Ти ми помагаш с всяко едно включване;) Сега наистина ми се поизясниха термините, но ще те помоля да приложиш теорията в моя случай, който е: руснак и жена му/също рускиня/ учредяват ООД. Имат закупена земя на стойност над 500 хил. долара, но както вече знам, това не е пряка инвестиция според многоуважаваните господа от МФ;) Върпосът ми е, може ли да се направи някаква трансформация на тези активи така че да станат пряка чуждестранна инвестиция?
Надявам се, не съм се изложила много :D
michoni
Потребител

Мнениеот lawhope » 12 Май 2006, 16:56

http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vPages/S ... (Attach-7i)-Codes.pdf
Виж и този адрес и по-специално ,обърни внимание на 3130 -за пряка инвестиция се счита и даването в заем на сума на български гражданин за придобиване от него на недвижим имот!!! Разбираш ме ,надявам се как можеш да продължиш.....!? Няма да ти е лесно,но първият път е винаги труден! :(
lawhope
Потребител

Мнениеот michoni » 12 Май 2006, 17:05

Мерси много:) Ще видим каква ще я свърша :wink:
michoni
Потребител

Мнениеот lawhope » 12 Май 2006, 17:15

Ще стискаме палци! Успех!!! :D
lawhope
Потребител

Назад към Търговско право