начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

обсебване и последици

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


обсебване и последици

Мнениеот maxi » 09 Май 2006, 13:32

Моля помогнете
тъй като съм далеч от наказателното право а ми е нужен бърз отговор, се надявам да го получа тук :
В процес на съжителство без брак, единият от субектите закупува мебели и оборудване за обзавеждане на общото жилище. В един момент връзката се разпада и вторият субект, в отсъствието на първия изнася цялата покъщина от жилището и си я отнася в собственото жилище. Вторият, който реално е собственик на вещите подава жалба в прокуратурата, но му отказват образуване на нак.производство поради липса на данни за престъпление от общ характер - обсебването се преследвало по частна жалба на пострадалия. Пострадалия обаче повече се интересува от това как да си прибере обратно вещите а не да търси наказателна санкция. В този случай има ли вариант вещите да се изискат и върнат на собственика посредством прокурорско разпореждане, без да се минава през дело за собственост
maxi
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Май 2006, 13:21

Мнениеот gosho72 » 29 Сеп 2006, 23:25

Предполагам,че в случая се касае не за обсебване,а за кражба по смисъла на чл.194,ал.1 от НК.За обсебването е необходимо да има правно основание дееца да упражнява фактическа власт върху веща:"владеене или пазене".А в случая не може да се приеме доскорошното съвместно съжителство за такова.

Прокуратурата може да образува досъдебно производство,но не е в нейната компетентност да издава постановления или разпореждания за връщане на отнетото имущество от виновното лице :lol:
Последна промяна gosho72 на 30 Сеп 2006, 00:30, променена общо 1 път
gosho72
Потребител
 
Мнения: 740
Регистриран на: 19 Мар 2006, 00:45
Местоположение: Novi Pazar

Мнениеот niakoy » 30 Сеп 2006, 00:14

Чл. 218в. (Нов - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За престъпления по чл. 216, ал. 1, 4 и 6, чл. 217, ал. 1 и 2, както и за кражба, обсебване, измама и изнудване, когато предмет на престъплението е частно имущество, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия, ако той е съпруг, възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до втора степен на виновния или живее с него в едно общо домакинство, или ако пострадалият е настойник или попечител на виновния.

Така че няма значение дали ще се квалифицира като обсебване или кражба - след като предметът е частно имущество и деецът и пострадалият са живели в едно домакинство.
Има нещо друго - не е уточнен въпросът дали към момента на изнасяне на вещите все още живеят в едно домакинство или не
Защото ако не живеят не е обосновано да се приложи този текст, но предполагам, че са живяли, щом става въпрос за обсебване.
Но няма начин да се принуди лицето да върне вещите, освен ако в хода на производството то да реши да ги върне с цел да се приложи по-леко наказуемия състав.
niakoy
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Сеп 2006, 00:05


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 61 госта


cron