начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Как да запазя дребния си бизнес?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да запазя дребния си бизнес?

Мнениеот Любенова » 10 Фев 2006, 18:37

Имах ЕТ, но прехвърлих фирмата на майка ми. Тя ми издаде генерално пълномощно, така че на практика бизнесът пак е мой, аз се занимавам изцяло с него. Сестра ми почина в Испания и там са нейните деца.
Интересува ме следното: след смъртта на майка ми, ще наследя ли фирмата, и какви са правата на децата на сестра ми?
Как да защитя бизнеса си, в който вложих години упорит труд? (ЕТ да остане моя собственост).
С уважение: Любенова
Любенова

Мнениеот minci » 10 Фев 2006, 22:23

Наследствените права на племенниците Ви са същите каквито са и Вашите.За конкретно решение на проблема е необходимо обстоен коментар.По този начин няма да стане,защото най-вероятно има неща,които не бихте споделили в пространството.
minci
Младши потребител

Мнениеот Вълчев » 11 Фев 2006, 19:26

Вашият избор, според мен е свит.
--------------------------------------------
1. Споразумение и доброволна делба на наследството със сестра Ви (или, нейните наследници) от една страна и Вие - от друга, при което фирмата се поставя във Вашия дял. Трябва Ви юридическа помощ;

2. Делите реално, като доказвате надълго и нашироко с документи и свидетели, че имате т.н. "изключителен принос" в увеличаване имуществото на наследодателя (майка Ви) и затова заслужавате да получите нещо повече, например - предприятието на казаното ЕТ ... Което, при липса на съгласието на останалите става чрез местния съд и изисква адвокат при всичко случаи..

П.П. Не мислите ли, че със съгласието си, да впише Ет-то на свое има, майка Ви Ви е облагодетелствала, спрямо сестра Ви.. т.е. - Ви е и дължите някакво "обезщетение" за това, ако тя го иска, разбира се. Но съдейки от въпроса..
Вълчев

Назад към Търговско право