начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Мнениеот emilv94c66u » 03 Юли 2020, 21:48

Здравейте, преди 4-5 години допуснах голяма грешка, която не знам как да реша в момента.
Става въпрос за две коли, ще обясня подробно какво и как се случи. Мъж съм на 50 години, инвалид с телк, от Област Русе сме.
през 2015 година купихме кола от град Ямбол, направихме Покупко Продажба Договор в град Русе, на мое име с цел да ползваме по нисък данък и безплатна винетка. След Покупко Продажба Договора, колата се счупи, имаше сериозна повреда в мотора, и я продадох на частно лице за части, като договора талоните и номерата са в мен. Мислех че с договора номерата и талона мога да я спра от движение без колата да минава Кат, но се оказа че не може, искаха ми колата за да прехвърлят собствеността, а аз вече я нямам, и нямам връзка с купувачите. Не знам дори и в данъчното дали се води на мен, случката се разигра преди пет години. Книжка нямам, синът ми е шофьорът.

Втория случай!
Същата ситуация, само че се случи през 2016 година, а въпросната кола е от същата област, Русе.
Купихме кола и след Покупко Продажба Договор, синът ми се обърна с нея в гора, няма други участници, и в акта пише че щетите са по колата, като имаме и снимки, цялата беше намачкана, след което частници я купиха за скраб, договора талоните и номерата са в нас. В кат ни казаха че не могат да бракуват кола която е от друга област, става въпрос за първия случай, втория случай, колата е от Русе.
При условие че са минали 4-5 години и имаме номерата, талоните и Покупко Продажба Договор, как да оправим тези коли,за да ми е мирна главата? Знам че постъпката е глупава, не е умишлена, но като не е запознат човек. Някой ме беше излъгал че мога да ги оправя с Покупко Продажба Договор, талоните и номерата, отивам в Кат и ги спирам, а накрая се оказа че искат МПС-то за първия случай, а за втория случай не знам. Как да постъпя в двата случая? Да отида при началника на Кат, или при Адвокат, или поне да знам какво и как да направя.
emilv94c66u
Нов потребител

Re: Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Мнениеот jhoro » 04 Юли 2020, 00:20

Здравейте!
МПС не се бракува, не се „спира от движение” (за вашите случаи), а се прекратява регистрацуяра. Регистрационните табели (номерата) и малкия талон се връщат в КАТ, а големия се перфорира, пиле се „пр. регистрация” и датата, и се връща на собственика. Тази процедура се прави само от собственика по талон! Автомобила се обявява като „разкомплектован” и въпросите спурат.

Необходимо е, да няма неплатени задължения - данък и глоби.

Това, че нямате СУМПС не пречи да бъдете собственик, ама явно не сте. Чудно е, как сте ползвали облекчение за винетните стикери и данъка?

Не Ви трябват купувачите (на които сте продали колите или частите) - трябват Ви собствениците по талон!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот emilv94c66u » 04 Юли 2020, 09:36

И как се прекратява регистрацията? Новия закон, който влиза в сила от 2017 година, гласи че автоматимно се прекратява регистрацията, понеже Кат и Нотариусите са свързани, и ако МПС не се прехвърли в дадения срок, автоматично се прекратява, но в моя случай, това се случва преди 2017, вероятно хващам стария закон.
Чл. 2. (1) За всяко престъпление, или нарушение се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му.
(2) Ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца. Не знам дали е вярно! Ходих в Кат, не искат да ги вземат, казват че реално аз не съм собственика на колата, трябва да се смени собствеността. Искат ми и колата, става въпрос за първия случай с колата която е от същата област. А за втория случай, колата е от друга област, и казаха че няма как да се прекрати регистрация, спре от движение или бракува МПС от друга Област. Или трябва да се отиде в другата област като намеря стария собственик, или МПС да мине през канал в Кат и да се прехвърли, без самото МПС, не може. Ако стария собственик я е отписал, как стоят нещата? Аз нямам СУМПС, синът ми има, ама реално не съм собственик, защото не са прехвърлени на мен, а имаме само договор, Покупко Продажба от Нотариус.
Как да постъпя сега, да отида в данъчното и да видя дали се водят на мое име или не, как да постъпя и в двата случая, ако се водят, и ако не се водят? Какво да правя с талоните номерата и договорите, как да реша проблема?
emilv94c66u
Нов потребител

Мнениеот shekila » 28 Авг 2020, 22:13

Всичко в Държавата ни се прави с цел хората да задлъжняват повече и за винаги. Тук им трябват бели роби !
При мен е още по-фрапантен случая. Аз, за да помогна на бащата на приятелка, който беше пенсионер и инвалид му дадох колата, а той помоли да я прехвърлим по-късно, че нямал пари в момента. Така и стана, човека си плащаше данъците и аз бях спокойна, поддържахме връзка с хората. В един момент обаче човека почина, а дъщеря му бързичко дала колата за скраб. Дали е взимала пари за това и какви не знам нищо. Разбрах едва когато отидох да плащам данъците си и ми казаха, че на тази кола не е платен. Обадих се на приятелката и тогава разбрах за смъртта на баща и и за колата. Образувахме наказателно преследване, което излезе с постановление за прекратяване, тъй като извършителят е починал. Въпреки всичко КАТ категорично отказаха до ден днешен да отпишат колата. Искали колата или номерата, а в постановлението на РУ - София ясно сочи казуса, няма кола, няма и номера. Вече над 15 години тази кола продължава да ми се води и да и дължа данъци. Този абсурд може да се случи само в БГ !!! Ако някой има идеи да пише?
shekila
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 29 Авг 2020, 01:09

Здравейте. Набързо, че стана късно.
shekila написа:Въпреки всичко КАТ категорично отказаха до ден днешен да отпишат колата. Искали колата или номерата, а в постановлението на РУ - София ясно сочи казуса, няма кола, няма и номера. Вече над 15 години тази кола продължава да ми се води и да ѝ дължа данъци.

Това, който Ви го е казал - не е в час!
За колата - разкомплектована е, номерата - загубени! Регистрацията се прекратява.
За данъците - няма как, 15 години да „висят”!
Утре вероятно ще съм зает, но тези дни ще надникна.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Авг 2020, 09:11

Отидете в КАТ, процедурите са две, на две гишета. Казвате, че колата я няма и искате да я дерегистрират, там ще ви обяснят какво да напишете. След това с получените бележки отивате в данъчното, попълвате една декларация, прилагате полученото от КАТ и свършвате всичко за един ден и двайсетина лева такси.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Общи дискусии