начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Задължителна ли е адресната регистрация?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължителна ли е адресната регистрация?

Мнениеот guesswho » 05 Фев 2013, 04:27

Здравейте

Понеже съм нощна птица, често ми се случва ей така, разхождайки се из софийските улици с фотоапарат в ръка да ме спрат полицаи за проверка - няма лошо и евала - барем хванат някой престъпник, който после да пуснат. Как да е - за пореден път протича следния диалог
- Вие сте от Русе, на гости ли сте?
- Не, работя тук.
- А защо личната ви карта е от Русе? Тук ли живеете?
- Да, но съм Русенец.
- Трябва да си направите адресна регистрация.

Оттук разговора варира между "Не знаех, добре" - ако не ми се занимава, до "Цитирайте ми закон, по който съм задължен" и неразбираемо мънкане от страна на полицая.

Разбира се, приемам, че аз не познавам закона - реших да потърся тук този казус, но не намерих нищо. Единственото "нещо", касаещо постоянния ми адрес и настоящия ми адрес е, че е "задължително да имам такъв". Аз имам - Русе, кв. ....
Никъде не успях да издиря информация относно дали и в кои случаи съм длъжен да си направя постоянен адрес тук и да си сменям личната карта, и затова заключвам, че единствената подбуда да ми говорят глупости е да оставя 20тина жълтици на бюрократичните плужеци в съответната община - точно причината, поради която няма да се занимавам с това.
Ще се радвам някой да ме насочи към такъв закон или наредба, ако въобще съществува. Благодаря :)
guesswho
Младши потребител

Re: Задължителна ли е адресната регистрация?

Мнениеот kalahan2008 » 06 Фев 2013, 00:27

Чл. 99 от Закона за гражданската регистрация - касае обаче единствено настоящия адрес. За постоянния адрес няма законово изискване. Това произтича от същността на постояния и настоящия адрес: настоящият е този, на който човек живее (чл. 94, ал. 1 ЗГР), а постоянният е този, на който иска да получава кореспонденцията си (чл. 93, ал. 5 ЗГР) и да упражнява правата си (чл. 93, ал. 6 ЗГР). Двата адреса може и да съвпадат (чл. 93, ал. 7 ЗГР).
Ако не се промени настоящият адрес в 30-дневен срок от промяната на местоживеенето, това е основание за налагане на административна санкция - глоба от 100 до 500 лв., налагана от служители на МВР - чл. 117, ал. 3 от ЗГР.
Важно е да се поддържа актуална адресна регистрация, с оглед надлежното уведомяване по редица процесуални закони (ГПК, ДОПК, АПК, НПК), както и във връзка с упражняване на избирателните права; социални и осигурителни права и др.
Ако желаете обаче да се укривате (от полиция, данъчни органи, кредитори и т.н.), нямате интерес да поддържате адресната си регистрация актуална.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Задължителна ли е адресната регистрация?

Мнениеот guesswho » 06 Фев 2013, 04:58

Благодаря за отговора - обикновено когато сменям квартира, си вадя едно листче с "временен адрес" от общината, което мисля, че де-факто е "настоящ адрес". Въпросът ми беше относно подмятанията на органите на реда относно личната ми карта и адресът в нея :) Колкото до укриването, предполагам ако се стигне до там, поддържането на адреса ще ми е най-малкия проблем - надявам се да не изпадам в подобни ситуации :) Отново благодаря.
guesswho
Младши потребител

Назад към Административно право