начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Казус по ЗДвП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус по ЗДвП

Мнениеот stoki1 » 25 Ное 2010, 22:27

Имам съставен акт за адм- нарушение на ЗДвП - неспазване сигналите на регулировчика. Като нарушени текстове са посочени чл. 6, ал.1 във връзка с чл. 10, ал.2, б. Б. Четейки предвидените наказания в ЗДвП, излиза, че за това нарушение няма предвидена специална санкция, а попада в чл. 185 - 'За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв'. Моля, консултирайте ме прав ли съм или санкцията е друга?
stoki1
Нов потребител

Re: Казус по ЗДвП

Мнениеот TheOldMan » 25 Ное 2010, 23:32

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:

5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) който не спазва сигналите на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;

Демек, 50 лева и някакви точки, вече според зависи от кефа на инспектора:

7. за неспазване на сигналите на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението (чл. 179, ал. 1, т. 5 ЗДвП) - 5 к.т.;

или

21. за преминаване при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването (чл. 183, ал. 4, т. 3 ЗДвП) - 8 к.т.;

Определено навлизането в кръстовище при знак/светлина, която го забранява, е "непосредствена опасност за движението", така че се подготвяйте психически.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот stoki1 » 25 Ное 2010, 23:43

видях ги тези текстове, но в тях не се споменават длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата - демек регулировчиците
stoki1
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 26 Ное 2010, 00:44

Влизат в графата "други средства за сигнализиране" ...
Имаш кръстовище, в което се спазва някаква поредност на преминаване. Дали ще е със светофар, регулировчик, знаци и т.н. няма значение - с влизането си ти нарушаваш установения ред за преминаване и възпрепятстваш тези, които имат право съгласно средствата за регулиране да минават.

Но пък защо ли реших, че е било на кръстовище? Щото ако са затворили някоя улица за мероприятие, и ти си решил да минеш покрай регулировчика въпреки указанията му, може да отиде и по друг параграф:

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:
,,,
4. откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението;
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право