начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

чл.5 т.7 Наредба 41

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.5 т.7 Наредба 41

Мнениеот sagitta » 20 Мар 2010, 12:53

Уважаеми колеги!Моля за помощ относно тълкуването на разпоредбата на чл.5 т.7 от НАРЕДБА № 41 ОТ 4 АВГУСТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ НА ВОДАЧИТЕ НА АВТОМОБИЛИ ЗА ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ И ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА НАЧАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135595961

Благодаря Ви!
sagitta
Младши потребител

Re: чл.5 т.7 Наредба 41

Мнениеот nikodim77 » 20 Мар 2010, 17:43

Привет,
Ще си позволя включване по темата, тъй като тя ме заинтригува пряко, защото управлявам микробус – товарен, а същия го ползва и фирма издател.
Сега за пръв път разбирам за тази наредба!?
Аиде, аз карам наистина материали и оборудване свързани с пряката ми дейност, което е малко относително, защото дейността ми е под „шапката” на ЕООД., а то е самостоятелно ЮЛ. Ама приятелят, с който сме сключили договор за ползване на буса, превозва вестници т.е. готова продукция а не материали. Ха! Трябва да го предупредя за тази наредба...! Той е ЕТ. И ако превозваше материали или обурудване, иди доди... знам ли?! Изхождам от мисълта, че ЕТ и собственикът му не са две отделни лица, обаче в ЗАП са посочили, че „...Превоз на пътници и товари за собствена сметка може да се извършва от еднолични търговци или юридически лица...”
А!!! Опасенията специално за моя случай отпаднаха, сега като се запознах с Чл.12 б .2 от ЗАП. :P
Ще продължа с разсъжденията си защото текста по темата ми се струва двусмислен.
Ако например, основната ми дейност е изграждане на електроинсталации, превозвайки една камара кабеляци, бушони и контакти, те минават за материали. Нищо, че аз ще ги протъргувам на клиента. Ако обаче, основната ми дейност е търговия с носни кърпи и съм напълнил МПС-то с такива то те не са нито материал нито оборудване, а стока
Излиза, че тази Т.7 потвърждава Т. 6, (с не търговска цел) Нещо се обърквам, защото и услугите нали са търговска дейност... :roll:
Излиза, че ако превозваш един ТИР с дрехи, и искаш да минеш без тази проф. квалификация, ще трябва да натовариш и няколко шевни машини, за да минеш с тезата, че превозваш оборудване и материали... :D

Пп. Извинявам се на sagitta за това некомпетентно включване! Въпреки думите му „Уважаеми колеги!” Но преди да се запозная с Чл.12 б .2 от ЗАП., мислех, че и мен ме касае темата, та опитах да си пораздвижа сивото в-во. :roll:
nikodim77
Активен потребител

Назад към Административно право