начало

До 15 април съдиите трябва да кажат как искат да гласуват за следващия ВСС До 15 април съдиите трябва да кажат как искат да гласуват за следващия ВСС

ЗОП

Дискусии и предложения по проекти за закони

ЗОП

Мнениеот penka » 14 Мар 2005, 10:26

Уважаеми колеги,
съгласно ЗОП дзействията на Възложителите се определят с решение.Ако органът не е колективен, а едноличен би следвало да се издава Заповед за провеждане, на конкурси и обявяване резултатите от класирането нали
penka

Re: ЗОП

Мнениеот st_el » 14 Мар 2005, 13:16

Няма проблем да се казва Заповед или както и да е по друг начин! Смисълът, който влага ЗОП е, че актът на възложителя, независимо от наименованието му, не е административен акт и може би затова в новия ЗОП решиха да се казва Решение.
st_el

Мнениеот *** » 14 Мар 2005, 13:36

а как се изготвя техническата спецификация на предмета на поръчката

Мнениеот st_el » 14 Мар 2005, 14:12

Е, това е един хубав въпрос! :))) Според скромното ми мнение, това е най-сложната част от цялата документация!
Там трябва да опишете точно и подробно какво искате да получите - описания, параметри, изисквания за качество и т.н, колкото по-подробно, толкова по-добре, но без да създавате ограничения, препятстващи свободната конкуренция. При всички положения трябва да се направи от лице, компетентно в съответната област (а не, както понякога правим-юристът да състави всичко). Ако е за доставка на стоки, потърсете в някоя правна инф. система - имаме си редица наредби от типа "Наредба за изискванията към ....". Освен това - справка в сайта на института по стандартизация - мисля, че и там имаше някакви списъци със стандарти.
Успех!
st_el

Мнениеот net » 14 Мар 2005, 19:31

Ще си позволя да вмъкна, че в и стария ЗОП се казваше решение. Но от друга страна всеки орган трябва да си знае как се наричат актовете, които издава. Що касае техническата спесификация , наистина трябва да бъде изготвена много добре, съобразено с вида на поръчката. Ориентация какво трябва да съдържа в най-общи линии дава параграф 1, т.5 от ЗОП.
net

Мнениеот Angelova-2 » 14 Мар 2005, 20:00

Моят съвет е, Възложителят да възложи изготвянето на конкурсната документация на специалист или оторизирана фирма, респ. Счетоводна кантора, като във възложителното писмо да уточни ясно предмета на поръчката.
Angelova-2

Мнениеот st_el » 15 Мар 2005, 08:41

net написа:

> Ще си позволя да вмъкна, че в и стария ЗОП се казваше решение.

Прав сте, благодаря за поправката!
st_el

Мнениеот st_el » 15 Мар 2005, 08:46

Е, чак пък всичко на счетоводна кантора! А и не мисля, че счетоводител ще може да изготви свестни Указания към кандидатите (без да се засягат счетоводителите, но е добре всеки да се с това, което умее)! Според мен само за техническите спецификации е нужно лице ссъс специална компетентност. И не е нужно да е външно лице - повече възложители разполагат с такива в собствената си система поне за част от поръчките.
st_el

Мнениеот donna » 15 Мар 2005, 09:29

Аз се питам откога счетоводните кантори вършат и тая работа или както винаги преписват бланки на документи на поразия изтеглени от апис ,сиела и т.н. или се снабдили от тоя и она който е участвал в ОП , по принцип държавните учреждения си имат специалисти ,ако човека е нов ще му е трудно в началото ,нищо обаче не му пречи да погледне какво е правено преди него ,може да се обърне и към някоя сродна организация и да попита колегите няма да му откажат помощ.
donna
Старши потребител

Мнениеот незнаеща » 16 Мар 2005, 11:13

Здравеите,
а как се постъпва,когато единствено една фирма има нужния лиценз
и право да произвежда даден продукт?
незнаеща

Мнениеот Zu » 16 Мар 2005, 14:45

Не можете например да запишете, че искате да си купите тойота корола или компютър IBM. В случая с колите в техническите спецификации се записват параметрите на лекия автомобил - като мощност, параметри на двигател, други есктри като IBS, въздушни възглавници и каквото там още се сетите, разбира се като имате в предвид да го съобразите с бюдежта, защото многото екстри качват цената. Специално ЗО казва, че ако техническите спецификации не могат да се дадат без посочване на конкретна марка или модел и т.н., тогава се добавят думите "или еквивалентно".
Пак по вашия въпрос е възможно да отидете и на процедура на договаряне без обявление, на основание чл.90, ал.1, т.3 - авторски или други права на интелектуална собственост или изключителни права.
Zu

Мнениеот незнаеща » 16 Мар 2005, 16:27

Благодаря!
Аз съм от страната на изпълнителя,а възложителя
дали го знае?
незнаеща

Мнениеот kiril_blues » 17 Мар 2005, 08:56

Изхождайки от скромният си опит ще направя няколко вметки към темата!
И в старата редакция и в тази от 1.10.2004 г. актовете на възложтителя са дефинирани като "решения".Това си е априори легална дефиниция.ЗОП се явява специален по отношение на ЗМСМА например, както и по отношение на ЗАП и в този смисъл следва акта на възложтелят да се именува"Решение". Заповед се издава при хипотезите , при които и ЗОП и НВМОП дават възможност да не се провежда процедура/ подпрагови стойности на предмета на поръчката/.
Техническите спецификации , разбира се следва да се изготвят от съответни специалисти.В случай на строителство, например на канализационен колектор при всички случаи се възлага изпълнението на готов работен проект, окомплектован с разрешение за строеж , съглусувателни писма с РИОСВ , съответната Басейнова дирекция и т.н. В проекта се съдържа обяснителна записка, количествена сметка, черетежи - всичките изготвени от проектанта.
Това до тук - само за пример!
А за "решението" - "коментирано" е с прокурори , сметна палата и др.
kiril_blues
Нов потребител

Мнениеот st_el » 17 Мар 2005, 09:32

kiril_blues написа:

> А за "решението" - "коментирано" е с прокурори , сметна палата
> и др.

Ще си позволя и аз такова уточнение, въпреки, че мисля, че е безпредметно! За заповедта също е коментирано - със съдии, Сметна палата, АДВФК и пр. и проблем няма! Напротив - на контролиращите органи им се вижда съмнително, когато започнат да се водят най-различни книги и регистри (защото ако органът издава заповеди те се вписват в заповедна книга, така че ако започне да издава решения за тях трябва нова книга, иначе е проблем) и макар че не би трябвало, но веднага им замирисва на манипулации.
st_el

Назад към Обсъждане на законопроекти