начало

До 15 април съдиите трябва да кажат как искат да гласуват за следващия ВСС До 15 април съдиите трябва да кажат как искат да гласуват за следващия ВСС

Закон за медиацията

Дискусии и предложения по проекти за закони

Закон за медиацията

Мнениеот Марин » 22 Дек 2004, 00:45

Чл.4.Медиацията се осъществява от физически лица...
Чл.8.Медиатор може да бъде само дееспособно лице,....
ВЪПРОС:Какво образование трябва да има медиатора?Може ли да бъде с
висше педагогическо образование? Откъде мога да се информирам по-подробно?
Марин

Re: Закон за медиацията

Мнениеот Пионерче » 22 Дек 2004, 00:57

§ 1. В срок 6 месеца от влизането в сила на закона министърът на правосъдието приема стандарти за обучение на медиатора, Процедурни и етични правила за поведение на медиатора и създава и поддържа Единен регистър на медиаторите. § 2. Изпълнението на закона се възлага на министъра на правосъдието.

Аз не бях обърнало внимание, че не се изисква висше юр. образование, както е например в ЗННД и проекта за частното изпълнение.
Пионерче

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 22 Дек 2004, 11:12

Мда..... което е много важен пропуск, които позволява на всяка мутра да стане медиатор и да си легализира доходите от рекет и изнудване, просто страхотно!!!...., да не говорим че как точно ще им помогне да се споразумеят извънсъдебно след като не може да им направи дори кратко компетентно сравнение на преимуществата и недостатъците на двата метода за разрешаване на спора или конфликта.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот младежа » 22 Дек 2004, 13:59

KoleJke Anastassia , НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ МУТРИТЕ>>ТЕ СИ ИМАТ АДВОКАТИ И КОНСУЛТАНТИ ; ))....
младежа

Мнениеот Anastassia Terzieva » 22 Дек 2004, 15:51

tova NE GI PRAVI YURISTI... OBSHTO VZETO TE SI POLZVAT ADVOKATITE ZA DRUGI CELI NALI TAKA :))))))
EDVA LI SHTE SE OTDADAT NA BLAGOTVORITELNOST ILI SAMOOBRAZOVANE V TAZI OBLAST, PROSTO SUM LEKICHKO INFORMIRANA ZA PRAKTIKATA I V DRUGI DARJAVI KUDETO SA SE PRINUDILI DA NALOJAT POST FAKTUM OGRANICHENIA I OBRAZOVATELEN CENZ ZA MEDIATORITE IMENNO ZA DA OGRANICHAT TOVA IAVLENIE ZA KOETO SPOMENAH GORE, NE SE OPITVAM DA OTKRIVAM TOPLATA VODA :-))))))))
IZVINIAVAI I ZA LATINICATA I ZA GLAVNITE BUKVI :-))))))
Anastassia Terzieva

Мнениеот младежа » 23 Дек 2004, 12:05

Мен повече ме тревожи факта,че решенията при медиацията-НЯМАТ- годна изпълнителна сила ; всеки ще може да се " откаже".
Въпреки,че преди година близо получих благодарствено писмо от комисията за предложението ми да бъде измемен ГПК и да се добави , като извънседебно основание и решенията на медиатора ...........уви...........
Честно казано , рядко съм виздал закон на една страничка:)))
Весела коледа на всички, а на Anasstasia и прегръдки :))
младежа

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 23 Дек 2004, 17:51

Весели празници :-))))))))))))
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Марин » 23 Дек 2004, 23:55

Колеги, и все пак МОЖЕ ЛИ един педагог-висшист след изкаран специализиран курс да стане медиатор???
Марин

Мнениеот Марин » 07 Яну 2005, 23:48

И все пак МОЖЕ ЛИ???
Марин

Мнениеот enigma » 08 Яну 2005, 15:18

Да, даже е световна практика да се предпочитат неюристи за медиатори, защото се приема, че юристите са обучени да водят дела и като такива са неподходящи като помирители и медиатори.

До "младежа": медиаторът не разрешава спор, а посредничи между страните - решението не се взима от едно трето неутрално и независимо лице със властнически правомощия и при специална процедура, която да гарантира всичко това (съдопроизводство, арбитраж).

Според условията на медиацията, медиаторът може или само да насочва страните към постигане на споразумение или и да предлага проект на такова. Но решението се взима между двете страни и на практика представлява спогодба между тях по съществуващ спор. За спогодбата има два варианта: чл. 125 ГПК, ако има и висящо съдебно производство или чл. 231, б. "з" ГПК. Така че няма никакъв проблем с изпълнителната сила. Иначе аз мога да си направя едва спогодба в резултат на медиация и да я подпиша от Ваше има, че ми дължите сериозна сума, и да стартирам изпълнение. Ще стане като с фалшивите ЗЗ.
enigma

Мнениеот enigma » 08 Яну 2005, 16:09

Поправка - чл. 237, б. "з" ГПК. Тежка нощ беше ... .
enigma

Назад към Обсъждане на законопроекти