- Дата и час: 06 Яну 2025, 03:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
запис на заповед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
запис на заповед
Моля за помощ за следния си проблем: Във връзка с тегленето на кредит от банка, същата изисква да подпиша запис на заповед, независимо, че ще ипотекирам имот, собственост на майка ми. Тъй като аз самата притежавам много ценен имот - парцел в София, много се притеснявам от евентуална продажба на същия в случай че поради извънредни обстоятелства не мога да си погасявам кредита. Парцелът обаче е съсобствен в идеални части на мен и брат ми, който не дължи нищо. Въпросът ми е: Може ли банката да продаде в най-лошия случай парцела, без съгласието на брат ми?
- radyst
- Нов потребител
Здравейте, по принцип не вземам отношение във форума, но сега ще си позволя, защото ...и аз не знам..Много хора задават като Вас въпроси на случайни други хора и получават случайни отговори.
Вие искате компетентен отговор и за да сте сигурна, че ще го получите
най-добре си вземете документите и идете при адвокат.
Вие искате компетентен отговор и за да сте сигурна, че ще го получите
най-добре си вземете документите и идете при адвокат.
- reni
- Младши потребител
Re:
не мога да разбера, защо ще ви искат да подписвате "запис на заповед" при положение, че имате имот ипотекиран в полза на банката. Може би е недостатъчен като стойност за да обезпечи кредита, който Ви отпускат? Или двойно подсигуряване?
А относно притеснението Ви за продажбата на парцела съсобственост с брат ви, няма как да стане, освен ако не го ипотекирате и двамата.
А относно притеснението Ви за продажбата на парцела съсобственост с брат ви, няма как да стане, освен ако не го ипотекирате и двамата.
- berbo
- Младши потребител
Berbo, продан на имота е възможна, ако банката се снабди с изпълнителен лист и пристъпи към принудително събиране на вземането. Тогава може да насочи изпълнението върху този имот, въпреки, че е съсобствен. Съдебният изпълнител ще го опише изцяло, но ще се продава само частта на съсобственика-длъжник (освен ако другият съсобственик се съгласи писмено да се продава целия имот).
Радист, притесненията ви не са съвсем лишени от основание. Потърсете кредит в друга банка. Успех!
Радист, притесненията ви не са съвсем лишени от основание. Потърсете кредит в друга банка. Успех!
- Mashenka
- Младши потребител
Изцяло споделям становището на berbo. Освен това - банката рядко предявява запис на заповед за плащане. Обикновено се прибягва до извлечение от сметки на длъжника като правно основание за издаване на изпълнителен лист.
Отделно от това, според чл. 133 от ЗЗД Цялото имущество на длъжника служи за общо обезпечение на неговите кредитори, които имат еднакво право да се удовлетворят от него, ако няма законни основания за предпочитане.
Това означава, че за ипотекирания от Вас недвижим имот банката ще бъде привилегирован кредитор, а за другото имущество - хирографарен (необезпечен).
Отделно от това, според чл. 133 от ЗЗД Цялото имущество на длъжника служи за общо обезпечение на неговите кредитори, които имат еднакво право да се удовлетворят от него, ако няма законни основания за предпочитане.
Това означава, че за ипотекирания от Вас недвижим имот банката ще бъде привилегирован кредитор, а за другото имущество - хирографарен (необезпечен).
- ralitsarbg
- Потребител
Re:
berbo написа:не мога да разбера, защо ще ви искат да подписвате "запис на заповед" при положение, че имате имот ипотекиран в полза на банката. Може би е недостатъчен като стойност за да обезпечи кредита, който Ви отпускат? Или двойно подсигуряване?
Недействителна ли е според теб ипотеката на идеална част от недвижим имот?!? Според мен е напълно действителна.
А пък защо искат запис на заповед - мшсля, че нямаш законово основание да зададеш такъв въпрос. Може да не е целесъобразно за кредитополучателя но за банката е!
- kolman
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|