начало

Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург

dogovor

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

dogovor

Мнениеот elenaalex » 18 Май 2007, 09:14

Здравейте

Пред подписване на договор съм, с компания в Полша. Работата ще се осъществява изцяло дистанционно и заплащането е на хонорар. Имам следните въпроси:

Валиден ли е електронният вариант на договора? Т.е. двете страни го подписват, сканират, и изпращат по е-майл. Или трябва да поискам да ми бъде изпратен по пощата.

Благодаря.
elenaalex
Младши потребител

Мнениеот diaida » 28 Май 2007, 22:38

Едно съм сигурна, че със сканиране и имейли този договор няма да има никаква стойност и нещо ви мотаят, ако ви казват, че така е правилно. Има няколко варианта. Изпращат ви по куриерска поща оригинален договор, подписан и подпечатан от тях, а вашият подпис вие лесно ще си сложите и сам. Но отново няма кой знае каква стойност без нотариална заверка. Кой ще докаже, че подписите са ваши, освен нотариус. Най-добре е да ги накарате да направят нещо, като РЕШЕНИЕ на Управителя на полската фирма в която да пише, че ви назначава на ХОНОРАР за ... еди каква си длъжност и за еди колко си време от ... дата до .. дата. После да си го заверят в Полша със съответния печат за чужбина АПОСТИЛ (Apostille) и да ви пратят това РЕШЕНИЕ тук в ОРИГИНАЛ. Вие си го превеждате, заверявате документа в България (с това се занимаваме и ние) и тогава, ако има някакви проблеми можете да си търсите правата. Ако подписвате договор в Полша, също трябва да се завери от Нотариус и после с АПОСТИЛ, за да е валиден и за 2-те държави.
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 30 Май 2007, 11:11

Няма пречка като начало да подпишете така договора, но да не забравяме, че тези договори се декларират в НАП и за там ще ви трябва оргинал, пък и за ваше успокоение е по-добре, а иначе ако започнат да плащат, то това си е сключен договор, двете страни са се съгласили, пък и няма императивно изискване да е писмен договор, витаги може устно да сключите договор. Доколкото разбирам няма да е трудов договор, само за него има изискване да е писмен.
Остава НАП-там вече и гражданските договори се регистрират, така че питайте там по-добе!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот antonofff » 30 Май 2007, 17:52

@ pitasht - колега попълнете пропуска ми - в кой нормативен акт пише, че гражданските договори се регистрират в НАП (освен подаването на годишна данъчна декларация, което е нещо съвсем различно така или иначе)?

@ elenaalex Не е зле да погледнеш Закон за електронния документ и електронния подпис
В зависимост от вида на договора/дохода може да се възползваш от спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане с Полша. Ако поляците се опитат да ти удържат данък при източника, ще трябва да искаш от Централното управление на НАП да ти издадат т.нар. удостоверение за местно лице и да им го пратиш.
antonofff
Нов потребител

Мнениеот dask » 31 Май 2007, 11:12

В този форум едва ли ще получите подходящ съвет. Както разбрахте от отговорите пишат ги,или по-скоро си ги измислят, преводачи, счетоводители и какви ли още не/нищо чудно и кака Пена хигиенистката/.
Най-добре е да се консултирате с юрист.
dask
Потребител

Мнениеот green » 31 Май 2007, 11:26

Здравейте!
Сключвал съм такъв тип договори – по куриер искайте да ви изпратят две копия на договора, подписан от страната с която преговаряте. Подписвате и двете и им изпращате единият екземпляр. Пазите си бележките че сте ги изпратила, а и при куриерите можете да проверявате кога, как и от кого пратката е получена.

Pitasht
И на мен не ми е ясно относно необходимостта от регистриране на гражданските договори в НАП. Бихте ли разяснили, моля?
green
Потребител

Мнениеот bisanti » 31 Май 2007, 15:27

Green, като си "сключваш" договорите по куриер, що не питаш курирера и за НАП.
bisanti
Нов потребител

Мнениеот green » 31 Май 2007, 15:37

bisanti написа:Green, като си "сключваш" договорите по куриер, що не питаш курирера и за НАП.

:D Още утре!
А кой е казал, че ги сключвам по куриер? Изпращат се по куриер. Формата е за доказване. А ако организацията с която сключваш договора е по-сериозна, изискването договорът да е подписан и от двете страни и изпратен по пощата (куриер)го поставя тя. Куриерските пратки могат да бъдат проследени къде се намират във всеки един момент, а и от кого и на кого са били доставени. 8)
green
Потребител

Мнениеот bisanti » 31 Май 2007, 16:04

Вземи се в ръце green,
тя формата може да бъде само една щом се изпраща по куриер.
Какви проследявания и доказвания - я си погледни място на сключване и що за договори ще бъдат.
Я виж там горе некой писал за кака Пена чистачката-викни и нея да проследи куриера по стълбите с парцала.
bisanti
Нов потребител

Мнениеот green » 31 Май 2007, 16:25

:lol: :lol: :lol:
Държа се
Първо за формата – щом се изпращало по куриер значи е за доказване? А ако се подпише договора в присъствието и на двамата е за действителност? Браво!!!
Щом ще да е тъй – хващам парцала и отлитам да чистя...... А мястото на сключване на договора е проблем в случая? 14, ал.3 ЗЗД. Ами това за достигане на волеизявлението до контрахента при договор сключен между неприсъстващи страни? 14, ал.1 ЗЗД.Боже що договори дето съм сключил така са паднали в на кака Пенка кофата..... и въобще нищо не става от тях! Мерси за разяснението – почвам да връщам парите, да ти заделя ли за хонорар?
:twisted:
green
Потребител

Мнениеот bisanti » 31 Май 2007, 16:56

Заделяй всичките, ще пратя куриер да ги вземе. И пак няма да стигнат.
Айде бегай да черпиш и кака Пена, че сал ЗЗД не стига.
bisanti
Нов потребител

Мнениеот green » 31 Май 2007, 17:03

bisanti написа:Заделяй всичките, ще пратя куриер да ги вземе. И пак няма да стигнат.
Айде бегай да черпиш и кака Пена, че сал ЗЗД не стига.

Чакам куриера. ЗЗД ще ти го пратя барабар с хонорара! А ако измислиш нещо смислено – пиши.
green
Потребител

Мнениеот bisanti » 31 Май 2007, 18:22

Не ми се прави на отворен green, даже и куриер няма да бие път до търново да те издирва.
Стой си в махалата и смисляй договорчета.
Айде наздраве-че в другиден летя за Виена, мисля да изкарам добре цяла седмица, а ти я гледай на картинки по куриер.
bisanti
Нов потребител

Мнениеот green » 31 Май 2007, 18:37

Отиди на лекар......може и да помогне. Във Виена сигурно ще има добри професионалисти. А иначе в Грац съм специализирал. Тъй че съм квалифициран хигиенист! :lol:
Наздраве!
green
Потребител

Мнениеот diaida » 03 Юни 2007, 10:59

dask написа:В този форум едва ли ще получите подходящ съвет. Както разбрахте от отговорите пишат ги,или по-скоро си ги измислят, преводачи, счетоводители и какви ли още не/нищо чудно и кака Пена хигиенистката/.
Най-добре е да се консултирате с юрист.

Като си юрист защо не дадеш някакъв вариант за решение? Преводите и легализацията на документи са в компетенцията на международните отношения и международното право от което се съмнявам да имаш "хабер". Точно това е начинът който писах по-горе (т.е. това е най-лесния законен начин). Какво има да се обърква момчето с членове и алинеи. Въпросът му е конкретен. А как ще си плаща данъците си е негова работа. Тук става дума как да е сигурен за това, че има законни отношения с една фирма, която му възлага работа на хонорар и как да е сигурен, че хонорарът ще му се изплаща. Това е!
Отново ще повторя: От фирмата му изпращат документ, че е назначен на хонорар за .... еди каква си услуга във Фирма ..... еди коя си. Назначението е за период от ... дата до ... дата, като задълженията му са да ...... Ще получава хонорарите не по-късно от .... дата след изпълняване на услугата. ... и т.н. Това нещо фирмата си го заверява нотариално, после поставят АПОСТИЛ в Полша и му го изпращат - оригинала. Тук той превежда полския текст, апостила и превода се заверяват от МВнР И ТОВА Е. Документа е валиден за всички инстанции и в Полша и в България. Може да го ползва пред Данъчните, пред Съдебни инстанции (ако не му плащат) и т.н.
... И още веднъж ще отбележа за забележката на dask - правото бива и МЕЖДУНАРОДНО ...
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Назад към Търговско право