начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Само за специалисти

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Само за специалисти

Мнениеот bogsam » 26 Мар 2007, 17:02

Имам следният проблем.Правя внос от далечният изток.Имам митнически агент във Варна.Аз съм от София.Нямам писмен договор с митн. агент.Във фактурите им пише митническо обслужване. Преди вноса получавам документ със митнически номер изпратен от далечния изток.Изпращам всички документи заедно със възлагателно писмо на митническия агент.Той я обмитява и ми изпраща камиона в София.После се оказва че е сбъркана митническата тарифа, и съм ощетил бюджета.И сега искат да ме начетат с голяма глоба.Имам ли шанс да осъдя митницата или агентите че не са си свършили работата.Предварително благодаря.
bogsam
Младши потребител

Мнениеот aleks84 » 26 Мар 2007, 18:11

Винаги има шанс и надежда ..., dum spiro spero ...
aleks84
Потребител

Мнениеот bogsam » 26 Мар 2007, 18:21

Може би не бях достатъчно ясен.Мога ли да ги осъдя или не?
bogsam
Младши потребител

Мнениеот Sarra » 26 Мар 2007, 18:31

Пробвай и кажи какво стана.
Sarra
Потребител

Мнениеот rama » 26 Мар 2007, 18:42

глобата е по НП. не сте ли го обжалвали?
rama
Потребител

Мнениеот GG_BG » 26 Мар 2007, 19:19

Такаааа
Митнически номер би трябвало да означава тарифен номер
Първо, защо реши, че някъде в далечния изток имат същата митническа тарифа като тази в европа и стоките имат еднакви тарифни номера?
Можеш да съдиш всички наред, но какво ще излезе е втори въпрос на който няма кой да ти отговори при така зададените изходни данни на задачката.
Митническия ти агент едва ли сам си е тарифирал стоката, без твоята "благословия". По принцип предполагам, че агента ти е казал- твойта стока има този тарифен номер, за него се дължи 40% (примерно) мито. За да осъществиш вноса трябва да внесеш в бюджета Х лева мито и У лева ДДС. Тук ти или хората като тебе обикновено казват- Ама защо в тоя тарифен номер дето е с 40% (примерно), не може ли да го сложим ей в ония дето е почти същото ама митото му е 15 % и така на татъка, като се стигне и до мотивиране на митническия служител да приеме, ако не този тарифен номер с 15% мито, то поне да е ония със 20%, ама да не са чак 40% де...
Човек на който митническия агент му е сбъркал тарифния номер и той нищо не е разбрал към днешна дата е неспособен да осъществява внос от далечния изток, а ако се чудиш как да избиеш парите дето сега ще ти ги приберат със сигурност във форумите за юристи няма да ти предложат ефективно решение на проблема...
GG_BG
Младши потребител

Моля,без нападки

Мнениеот bogsam » 26 Мар 2007, 19:57

Първо,през изминалата година тарифния или митнически номер, който се изпращаше от Азия беше идентичен с този ,който се прилагаше в РБ.Второ както е описано по-нагоре аз съм в София а не във Варна и вярвам в митническия си агент ,който е осъществявал вноса до момента без проблем и си плащам митото според тарифата която се определи от него и от митницата.Трето(пак горе) има изпратено възлагателно писмо с което аз го упълномощавам да ме представлява пред митницата и всички държавни юрисдикции, които имат отношение към въпроса.Четвърто това ми е втори внос през тази година и първият път всичко беше О.К. като митническият номер беше същият.Пето "е.ахти" качествените митниците и митн.агенти ако един ден може с един митн.номер друг ден не може а стоката е една и съща.Шесто няма все още никакъв документ от митницата с който да ме глобяват (сигурно и те се чудят-ПОДКУПИ НЕ ДАВАМ).

А на гореписалият (с процентчетата) мога да му кажа че човек изхожда за другите според себе си, с което се издаде какъв е!!Расъл на чист въздух:))
bogsam
Младши потребител

Мнениеот GG_BG » 26 Мар 2007, 22:23

Това, че един път митницата ти е приела даден тарифен номер за дадена стока въобще не означава, че и следващия път ще го приеме. Не те съветвам да се позоваваш пред самата митница за предходния случай защото на 99% (обичам процентчетата :D ) ще ти кажат- яааа, каква грешка, ами той и предния път е бил грешен тарифния номер и сега имаме да ти досъбираме пари при това със сериозна лихва. Това е нерадостната практика.
От митницата нищо не можеш да търсиш като обезщетение - ти сам си декларирал (макар и чрез представител, но от твое име) тарифния номер, а митницата не е длъжна да ти огледа физически стоката за да провери верен ли е трифния номер. За това има там едни процедури- за предоставяне обвързваща тарифна информация- прочети си ППЗМ ако те интересува- и тогава винаги твоята стока ще се тарифира по един и същи начин.
С отговорността на митническия агент положението не е по-розово след като нямате писмен договор. Винаги ще се позове на тарифния номер в документите от азия и на твоето мълчаливо съгласие изразено със заплащането на митата. Основният проблем е как ще докажеш, че си му възложил именно той да извърши тарифирането защото най лесното за него е да заяви, че няма задължение да тарифира, а тарифния номер ти сам си го определил и си му го казал устно.
Ако ти пишат акт за митническа измама, може и да събориш наказателното постановление срещу теб с концепцията, че си възложил всичко на агента и ти от митници нищо не разбираш (ще трябва да го докажеш). Ако обаче митницата иска да ти събира по-високи митни сборове, ще си ги платиш като поп, защото на никой не му пука знаел ли си как се обмитява една стока или не.
Това, че стоките от далечния изток влизат в страната изключително по корупционни схеми го знаят всички в БГ, а ако ти не си дал подкуп, помисли колко ти взе митническия агент като възнаграждение за услугата и дали от него не е отишло нещо за допълнително стимулиране на митническите служители (агента има мотив да го направи за да му върви бизнеса).
Между другото- това, че току що си направил втория си ПОСЛЕДЕН внос от Китай само потвърждава , че хора като тебе (ако си такъв какъвто се изкарваш) не могат да оцелеят в тоя бизнес. А причината е много проста- конкуренцията си плаща на когото трябва- (не на държавата). Лъже с тарифния номер или с митническата стойност или с двете едновременно и така стоката му излиза много по евтина от твоята- ако една джунджурийка на теб ти е стъпила в БГ на себестойност от 5 лева конкуренцията я продава на 3 лева и по добре си я купи от тях вместо да я внасяш
Ай стига толко, че ми омръзна....
GG_BG
Младши потребител

Назад към Търговско право