начало

Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург

Въпрос относно патентите и тяхното нарушаване

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно патентите и тяхното нарушаване

Мнениеот yuri32 » 19 Ное 2006, 19:22

Здравейте, имам въпрос относно патентите и тяхното нарушаване :)

Има ли право човек сам да си разработи примерно машина в случай че устройството и е патентовано от друг, като се има в предвид че няма да се предлага за продажба и е за лична употреба.

За какъв период от време дадено изобретение е защитено с патента. Мисля че имаше някакъв период след изтичането на които могат и други хора да произвеждат, ползват даденото изобретение. Има ли такова нещо или е плод на болния ми мозък :)

Също така какви са санкциите/ глобите. Посочени ли са размерите, примерно от- до еди-колко си лева или всичко е на база пропуснати ползи от страна на притежаващия патента.

Благодаря предварително
yuri32
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 19 Ное 2006, 19:51

Прочетете си внимателно закона за патентите и регистрацията на полезните модели от следния линк:

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2133079553

И после ако имате по-конкретни въпроси можете да попитате пак.
gosho72
Потребител

Мнениеот yuri32 » 19 Ное 2006, 20:51

Мерси за линка. Разбрах това което ме интересуваше но възникна друг въпрос а имено:

Въпросния патент е регистриран в САЩ но при търсене в Европейските и Български регистри го няма това значи ли че може да се патентова в БГ и/ или EU.

Чл. 72в (6) Европейският патент няма действие на територията на Република България от датата на подаване на заявката, ако в срока по ал. 1 преводът съгласно ал. 1 и 5 не е представен и/или таксата за публикация не е заплатена, или не са изпълнени изискванията на ал. 2 и 3 и недостатъците не са отстранени в двумесечен срок от уведомлението на Патентното ведомство.”

До колкото разбирам Българския закон го разрешава но как стои въпроса с международното право ??? Могат ли американците да ми търсят сметка че ползвам продукта, машината на територията на БГ.
yuri32
Нов потребител

Назад към Търговско право