начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

спешно, моля - ликвидация

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

спешно, моля - ликвидация

Мнениеот zvezda » 26 Юни 2006, 23:25

Проблемът е следния: може ли решението за прекратяване и ликвидация на ЕООД да бъде взето от пълномощник, упълномощен от едноличния собственик да го представлява навсякъде и по всички въпроси, касаещи дружеството - знаете какво представлява генералното пълномощно. В пълномощното се споменава само бегло и правото на пълномощника за прекратяване и ликвидация на дружеството, но не става ясно - може ли пълномощникът да вземе решение за прекратяване и ликвидация или само да представлява собственика по тези въпроси пред съда.
Как мислите?
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Юни 2006, 23:56

Хм... странно ми звучи пълномощник да вземе такова решение.
По принцип взимането на решение за прекратяване е правомощие на общото събрание (това го знаеш, де).
Нормите за общото събрание би трябвало да се прилагат съответно и за едноличен собственик.
Вярно е, че на общо събрание съдружникът може да гласува и чрез пълномощник - с изрично писмено пълномощно.
Но това ми звучи все пак като изрично упълномощаване за конкретното общо събрание. Точно сега да гласува за точно такова решение. А не по принцип някога.
Т.е. в този случай съдружникът вече сам е взел решението си. А пълномощникът почти само предава волята му.
Да упълномощиш като съдружник трето лице да гласува за прекратяване на дружеството (или за каквото и да било) някой ден в неопределено бъдеще, когато и ако този въпрос случайно се постави на дневен ред - не ми се вижда допустимо.
Та по същия начин не ми се вижда допустимо и като едноличен собственик на капитала да упълномощиш някого да вземе някой ден в неопределено бъдеще, ако иска, решение за прекратяване на дружеството.
Разбира се, възможно е да не съм права.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот zvezda » 27 Юни 2006, 00:03

благодаря за включването, аз мисля като теб, но ако това е вярно, много ми се усложнява работата, защото едноличния собственик е оставил това пълномощно преди около 7 години и е зачезнал в чужбина.
Друг въпрос: мога ли да удостоверя решението на едноличния с-к за прекратяване на ЕООД-то чрез телефонна връзка пред нотариус?
zvezda
Потребител

Мнениеот prnedev » 27 Юни 2006, 06:42

Хмммммм, ами сложно ли ще е "пълномощника" да продаде дяловете на ЕООД-то на трето лице, което да го прекрати? Дори се чудя, дали не може да си го продаде на себе си това ЕООД и пак да го прекрати :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот zvezda » 27 Юни 2006, 07:07

За продажбата на дялове не е ли необходимо отново изрично пълномощно?
zvezda
Потребител

Мнениеот zoom » 27 Юни 2006, 10:57

Колеги, а къде е проблемът да назначите въпросният пълномощник за ликвидатор? Решението на едноличният собственик да ликвидира дружеството не се нуждае от нотариална заверка, тоест можете да му изпратите да подпише документите ако сте стриктни или да ги подпишете с неговия подпис (това се случва всеки ден, не започвайте сега да ме разпъвате, няма да отговарям).
По-скоро проблемът за мен може да дойде от НАП, но и там е поправимо.
Дано да съм Ви бил полезен, ако искате още инфо - пишете.
zoom
Потребител

Мнениеот radi » 01 Юли 2006, 15:00

Звездеееее....язък !!!! Ц-ц-ц-ц, липсват ти няколко курса от образованието....Хммм, което мисля , че нямаш :lol:
radi
Младши потребител

Мнениеот zvezda » 01 Юли 2006, 17:56

....аман от комплексари в този форум
zvezda
Потребител

Назад към Търговско право