начало

Все така няма кандидати за председател на ВАС Все така няма кандидати за председател на ВАС

довнасяне на основен капитал

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

довнасяне на основен капитал

Мнениеот evrika » 09 Апр 2006, 01:44

ЕООД е учредено с 70 % основен капитал.Набирателната сметка е закрита.Има срок до 2 месеца след обнародването в ДВ да се довнесе остатъка.Въпросът ми е къде става довнасянето?(закона изисква ли специална сметка за целта)
evrika
Младши потребител

Мнениеот lakov » 09 Апр 2006, 09:24

двумесечния срок за довнасяне къде е определен ?
а самото довнасяне се прави по новооткрита набирателна сметка - също се издава удостоверение за довнесените 30 %.
lakov
Потребител

Re

Мнениеот evrika » 09 Апр 2006, 10:10

Срокът е упоменат в заявлението, което се подава в съда и го пишие в излязлото съдебно решение.
Като казвате ново удостоверение, предполага ли това и ново решение на съда(според мен-не)
evrika
Младши потребител

Мнениеот lakov » 09 Апр 2006, 20:35

Ок, тъй като по ТЗ срока е максимум 2 г., то явно учредителите са решили в конкретния случай да е 2 месеца.

Съда следва да впише/отрази по пъртидата на дружеството пълното внасяне на капитала , поради което следва да постанови съответния акт - считам, че това е Определение, тъй като дефакто не се постановява Решение за вписване на някаква промяна в обстоятелствата, подлежащи на вписване. В конкретния случай нищо не се променя - нито капитал, съдружници , адрес и т.н.
Разбира се, за характера и вида на акта, който следва да постанови Съда може да има и други мнения ... въпрос на схващане и съдебен състав.

От друга страна ТЗ не придвижда изрично задължение за вписване на довнасяне на капитала... но на вен са ми допускали подобно искане за вписване в един Окръжен съд.
lakov
Потребител

Мнениеот lakov » 09 Апр 2006, 20:36

сори за правописа :oops:
lakov
Потребител

Re

Мнениеот evrika » 09 Апр 2006, 21:33

Благодаря за отговора.За набирателната сметка се съгласявам, че трябва да се открие(въпреки,че имам познати, които довнасят сумата с ордер в касата на дружеството).Обаче след като получа удостоверение от банката за довнасянето, мога ли да да го съхранявам при документите на фирмата, в следствие на това което казваш(и което аз също мисля), че не е необходимо вписване-т.е. ще има ли това удостоверение правна сила, ако не е представено в съда?
evrika
Младши потребител

Мнениеот lakov » 10 Апр 2006, 09:30

Допускам, че не съм се изразил правилно...

Считам, че довнасянето на капитала следва да се отрази в търговския регистър по фирменото дело на дружеството - т.е. да се подаде заявление, като се приложи удостоверението от банката, въпреки липсата на изрично задължение за това.
Подобно вписване ми е допускано по фирмено дело от Окръжен съд, като Съда се произнесе с определение /правилно, според мен/ , с което вписа довнасянето на капитала.

За финал - подай заявление за отразяване на 100%-товото внасяне на капитала- ако Съда счете, че това обстоятелство не подлежи на вписване - ще откаже и ще ти върне документите.
lakov
Потребител

Re

Мнениеот evrika » 10 Апр 2006, 19:04

Благодаря! :D
evrika
Младши потребител

Мнениеот nikilex » 10 Апр 2006, 19:38

Довнасянето на 30-те % от уставния капитал не подлежи на вписване в ТР и съдебно решение в тази насока ще е безпредметно. Отразява се единствено и само счетоводно, по съответните дебитни/кредитни сметки...
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Мнениеот lakov » 10 Апр 2006, 20:49

именно - Решението ще е безпредметно !
поради това в 4 окръжни съдилища ми вписаха такова искание с Определение!
Действително ТЗ няма изискване за вписване на това обстоятелство - както споменах още в началото.
именно поради това отбелязах, че има други обосновани мнения по въпроса...
не съм искал такова вписване в СГС или СОС - не знам как ще реагира.
има право nikilex - четейки ТЗ - довнасянето не е факт, подлежащ на отразяване....
но : Дружество Х подготвя сделка, контрагента му си прави съответните справки в регистъра и се натъква на невнесен напълно капитал. Това е малко обезпокояващо за някого...
Дружеството Х си довнася капитала, но това не личи от ПУБЛИЧНИЯ регистър, ако съда н е го впише - там все още има срок за довнасяне...
именно от тези съображения съм искал вписване на довнасяне и съответните изменения в Др. договор /например/ :D
lakov
Потребител

Назад към Търговско право