начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Съвет от Вас колеги !

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет от Вас колеги !

Мнениеот гала » 22 Окт 2004, 11:03

Казусът , който ме мъчи е следния : Договор за съвместна дейност по ЗЗД с дата юли 1994 г. , срок 5 години , следва разпределение на активите . Другата страна дължи пари за една машина .
Проблема ми е от кой момент започва да тече давността : от датата на изискуемост на първата вноска , може би .
НО , проблема е че тогава давността е изтелка . Има една малка вратичка . 2000 ГОДИНА Е СЪСТАВЕН ЕДИН ПРОТОКОЛ от тяхна среща с '' се уточнява закъснението на плащането '' и '' Страните обсъдиха възможността за отлагане на плащането и издаването на фактури и насрочване на нова среща ' ' . Естествено подписано от страните .
Аз си мисля 4е може да се позова на чл. 116 ал. 1 буква а от ЗЗД .
Имам ли шанс ?
Благодаря ви .
гала

Re: Съвет от Вас колеги !

Мнениеот donna » 22 Окт 2004, 11:35

за всяка една вноска давноста тече от датата на нейната изискуемост
по този протокол от 2000г. уточнена ли е нова дата за погасяване на задължението ,ако има такава имаш шанс
donna
Старши потребител

Мнениеот гала » 22 Окт 2004, 11:52

С протокола е посочена нова дата за следваща среща , на която да се уточни възможността за отлагане на плащането . Те всъщност признават с това 4е инам задължение , нали .

Ако ли не : В Споразумението за разпределение на активите , с което се установява задължението им : по втората и последната вноска още не изтекла давността , съответно с дати : 12.1999 и 15.03.2000 .
гала

Мнениеот donna » 22 Окт 2004, 12:01

В протокола всъщност няма определена дата ,явно офертата за определяне нова дата за плащанията не е приета
за последните две вноски давноста не е изтекла ,но като имате предвид ,че тя не се прилага служебно може да предевите цялото взеване ,а дали ответника ще направи възражение за изтеклата давност.....не мога да прогнозирам
donna
Старши потребител

Мнениеот гала » 22 Окт 2004, 12:11

Така е , обаче си мисля , че по добе да не рискувам и да насоча претенциите за двете вниски .
Много ви благодаря ДОННА . Приятен ден .
гала

Мнениеот Иван » 22 Окт 2004, 13:11

Точно пък Донна да пише: "явно офертата за определяне нова дата за плащанията не е приета"... Донна, мислех че си доста по-компетентна. Моля внимавай в казуса, пък бил той и елементарен!
Донна, едно въпросче-за каква оферта иде реч? Никаква оферта няма, драга! Страните са се споразумели, че с нов договор ще определят условията на плащането. Това не е оферта/предложение/ по смисъла на чл.13 ЗЗД, а ДОГОВОР по смисъла на чл.8 ЗЗД. И тъй като с него се урежда /донякъде, не докрай/ развитието на едно облигационно отношение, като с това уреждане се признава и от двете страни съществуването му, налице е чиста хипотеза на чл.116 б. а).
Гала, много добре сте се ориентирала! По-смело! Донна не знае повече от проф.Кожухаров! (отделен е въпроса, че може би си мисли, че знае, респ. обяснява и за оферти, и прочие...)
Иван

Мнениеот donna » 22 Окт 2004, 13:39

Иванчо Иванчо вземи ,че го прочети цялото "2000 ГОДИНА Е СЪСТАВЕН ЕДИН ПРОТОКОЛ от тяхна среща с '' се уточнява закъснението на плащането '' и '' Страните обсъдиха възможността за отлагане на плащането и издаването на фактури и насрочване на нова среща ' ' . Естествено подписано от страните . "
Нова среща е нямало ,няма фактури просто едно предложение ,няма нищо подписано след това

ама голям адвокат се извъди
donna
Старши потребител

Мнениеот донна2 » 22 Окт 2004, 13:43

а и да ти обясня няма префактурирене
имаш старото задължение и естествено фактури ,които са издадени за него
как ще докажеш Иванчо ,че среща се е състояла ,че има нов протокол ,ново споразумение ,а
донна2

Мнениеот Иван » 22 Окт 2004, 13:52

Без коментар.... Нямам време за губене с теб драга Донна!
Все пак протокола удостоверява нещо, нали? И това нещо ако не е постигнато от страните съгласие във връзка с облигационното отношение, какво ли друго е? АМИ СЕГА? "Протокол"...?????? И нищо да не бяха писали като заглавие на листа, пак щеше да е ясно, че е имало ДОГОВОР!!!!!!!!!!!!
Но да се доверим на по-компетентната от НАС-Великата Донна! Тя всичко знае, много е чела. Ще трябва и да се учим от нея, особено по правопис и синтаксис, и граматика.. все неща, за които нашата Донна има собствено мнение, и то МЕРОДАВНО!

Как ми дойде настроение да се заяждам с теб!
Знам какво ще последва-обиди, обиди, обиди... Не се хаби, каквото и да пишеш, няма да отвърна. Ще поразгледам другите включвания, и пази боже да не си там! А и ще поработя, въпреки че е петък. Ти май си нямаш работа, а? Май имаш доста време за губене тук-виждам че си се погрижила почти във всяка "манджа" да има от "мерудийките" на Донна!
Дерзай! Пък може и да научиш нещо от колегите-на първо време ти препоръчвам да обърнеш внимание на добрите обноски.
Предварително благодаря за комплиментите, с които ще ме обсипеш. Бъди спокойна, сърцето ми е голямо, ще понесе всичко.
Иван

Мнениеот донна2 » 22 Окт 2004, 14:05

Иване до тук написа куп глупости
Ясно е че е имало договор писмен или не няма значение , ясно е че не е платено
плащането е закъснявало и страните са подписали някакъв протокол/за да го подпишат явно са водени поне разговори ,единя е предложил другия е приел срещнали са се / с намерение да отложат плащането за др. дата ,но след това ,след протокола нищо , не са се срещали не са подписвали нищо !!!!!!

Така ,че си в изходна позиция
Иванчо айде първо ,чети и после прави каквито и да е коментари ,явно е че се омота недоглеждайки нещата

Аз никъде не съм казволоа,че съм велика но ти явно няма с какво да се изявиш
обиждайки мен ,ами стана известен браво и си направи сметка колко пъти си грешал и никой не се е отнасял с теб грубо
Не си човека който ще ме учи на обноски имай го предвид ,дори не ме познаваш първо погледни себе си собственото си чиния и после гледай другите
до там ли стигна след като се омота и доказа колко са ти обноските /тоест нямаш такива / се нахвърли върху ми обяснявай ки ми как да се държа .
Виж себе си ,какво ще кажеш ?
донна2

Мнениеот gega » 22 Окт 2004, 16:16

Вече се убедих, РусИнският РабФак е най-великият! Но там преподават как най-умело да се хули и обижда! Еваларка, донче! Свилоза е екстра, щом може да си позволи да търпи таквизи кат“ теб!
gega

Мнениеот donna » 22 Окт 2004, 16:25

Аз пък вече се уверих ,че хич те няма Гега и че не си прочел и разбрал въообще за какво става дума/ то не ти е за пръв път /, другото което ще ти кажа яви се пак на конкурс/то вече е само за младши ,но ти за такова ставаш / и дано някой от Русенския да те изрита и останеш зад борда ,пък ела тогава пак да длрънкаш из форума тогава пак аз ще ти бъда крива .
Мисля ,че нормлно беше да дадеш становище...и да бягаш да четеш ,че току виж някой те назначил за съдия ,но с тия комплекси ............

бай
donna
Старши потребител

Назад към Търговско право