начало

Георги Георгиев получи държавния печат Георги Георгиев получи държавния печат

Въпрос за ЕООД?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за ЕООД?

Мнениеот ChrisX » 14 Сеп 2006, 11:12

Имам следния въпрос, понеже знам че ЕООД-то е юридическо лице.
Мога ли да регистрирам ЕООД на домашния си адрес и за да извършвам дейност трябва ли да имам отделно помещение? Работя като програмист на свободна практика и искам да си регистрирам ЕООД, тъй като ще ми е по-изгодно откъм данъци. Дейността си я извършвам вкъщи на компютъра.
Има ли някакви специални изисквания за да имам ЕООД?
Предполагам че разходите за ток и телефон няма как да ги отчета като разходи за ЕООД-то?

Предварително благодаря за помощта на отзовалите се!
ChrisX
Нов потребител

Мнениеот ivens » 14 Сеп 2006, 11:34

Можеш да го регистрираш на домашния си адрес,повечето правят така 8) А като си намериш помещение и си разшериш дейността ще промениш адреса за извършване на дейност в БУЛСТАТ регистрацията.Документите за регистрация трябва да ти ги изготви адвокат,така че търси си!
ivens
Младши потребител

Мнениеот ChrisX » 14 Сеп 2006, 11:40

Обаче най-вероятно няма да премина към разширяване на дейността, тъй като планирам да си работя вкъщи в следващите няколко години. Това може ли да се окаже проблем?
ChrisX
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 14 Сеп 2006, 11:43

Относно за разходите за електроенергия и телефон. Може да се направи нещо, но са главоболия - ще трябва да прехвърлиш партидите им на ЕООД-то.
Все пак не знам какви точно приходи очакваш за година (приблизително). Може да излезе от данъчна гледна точка по-изгодния вариант да е ЕТ, отколкото ЕООД (моля да оставим приказките за неограничената отговорност на страна)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ChrisX » 14 Сеп 2006, 11:48

Приходите които очаквам са около 35-40 000 лв годишно.
Със сигурност няма да надхвърля 50 000 за да се регистрирам по ДДС.
Мислех за свободна професия или ЕТ, но мисля че там данъците ще са доста по-големи :(
ChrisX
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 14 Сеп 2006, 14:45

Мда... ЕООД е по-добрия вариант за момента.
Да ме извинят колегите, че се предлагам, но ако имате възможност дайте да се чуем - инфо в профила. Не става дума за откриване на дружество и такива процедурни въпроси, а за данъчно планиране.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ChrisX » 14 Сеп 2006, 17:34

Не съм наясно какво имате предвид под "данъчно планиране" :roll:
ChrisX
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 14 Сеп 2006, 17:58

Ами как да ти кажа на кратко.... Да приемем, че изкарвате 40 000лв на година без да имате разходи, тогава:

Като свободна професия ще платите:
5930 лв осигуровки + 4200 лв данък върху доходите

Като едноличен търговец ще платите
5930 лв осигуровки + 7540 лв данък върху доходите

Като собственик на ЕООД ще платите
1004 лв осигуровки +5604 лв данък печалба.

Разбира се това са най-груби сметки, като при ЕООД-то изпускам умишлено едни 5% които не могат да се спестяват вечно
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ChrisX » 15 Сеп 2006, 08:03

Благодаря, определено ще ми трябва счетоводител който да ми разясни какво може да мине за разход, тъй като тези цифри са убийствени :shock:

Бих искал да попитам също доколко собственика на ЕООД-то има право да разполага с печалбата на фирмата? Предполагам че това са фирмени пари и не могат да се ползват свободно?
ChrisX
Нов потребител

Назад към Търговско право