- Дата и час: 11 Дек 2024, 22:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Непознат наказва дете
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Непознат наказва дете
Детето ми е играело на детска площадка, когато непозната жена го хваща за ухото и го дърпа така в продължение на около 20 метра. Децата са играели агресивно. Причината - решила е, че представляват опасност за околните. Може ли непознат да наказва дете? Какво се прави в такива случаи?
- nataliaS.
- Нов потребител
Прави се следното-Тъжба до районния съд от името на детето ,чрез Вас.Ще питате,какво ще стане.Ами обикновено за това което описавате квалификация по чл.130,ал.2 и иск колкото прецените.Но повече 1 500лв. трудно ще бъдат присъдени.Тъжбата е най-добре да бъде написана от адвокат!За повече подробности също към него.
- plamena26
- Потребител
Между другото,първо се извинявам на създателя на поста че ще се отклоня ,но в сряда по много интересно ЧХ писахме решение.Учителка ударила шамар на ученичка.Има Определение на РС с което е освободена по 78а и е присъдено обезщетение.Госпожата е обжалвала определението и присъденото обезщетение.Има жалба и от частния тъжител.Обаче аз реших че това не е ЧХ,а е престъпление от ОХ по 131,ал.1,т.2 вр.130,ал.2 тъй като тя е длъжностно лице е и действала като такова,при нанасянето на шамара.А е било и по повод на службата и.Пратих на прокуратурата на основание чл.335,ал.1,т.2 за образуване.Удар под кръста
Тези от ЧХ в ОХ ми станаха любими.
Тези от ЧХ в ОХ ми станаха любими.
- plamena26
- Потребител
plamena26, благодаря за вниманието. Има жалба до РПУ. Възможно ли е да бъде отхвърлена, защото тя до последно твърди, че има право да постъпва така? Нейното дете е било на същата площадка. Искам да знам, дали да се боря или да оставя нещата така?
- nataliaS.
- Нов потребител
Просто ще ви пратят един отказ да се образува досъдебно прозиводство и че извършеното е престъпление от частен характер.Иначе жената може да си твърди всичко.Борете се докрай,хората трябва да се научат че не могат да посягат на чужди деца и това се наказва.
- plamena26
- Потребител
Благодаря, още веднъж на plamena26. Помогнахте ми да разбера дали съм на прав път или се ръководя само от чувствата си на майка.
- nataliaS.
- Нов потребител
Re: Непознат наказва дете
nataliaS. написа:Какво се прави в такива случаи?
Щом ухото не е останало в ръката на непознатата - нищо
Децата "са играели агресивно". Какво значи това? Вашето дете да не се е упражнявало върху детето на непознатата за кариерата си на бъдещ Трите Хикса или Ледения?
Пък после защо идвало разпасано и никого не уважаващо младо поколение - ми щом за дърпане на ухо на детска площадка или шамар от учител в класна стая се водят наказателни дела, че и с указания от съда да се образува общ характер , как иначе да растат малките келешчета
- RinTimTim
- Потребител
RinTimTim написа:nataliaS. написа:Какво се прави в такива случаи?
Щом ухото не е останало в ръката на непознатата - нищо
Децата "са играели агресивно". Какво значи това? Вашето дете да не се е упражнявало върху детето на непознатата за кариерата си на бъдещ Трите Хикса или Ледения?
Пък после защо идвало разпасано и никого не уважаващо младо поколение - ми щом за дърпане на ухо на детска площадка или шамар от учител в класна стая се водят наказателни дела, че и с указания от съда да се образува общ характер , как иначе да растат малките келешчета
Прав си ,спомням си дъщеря ми . Спомням си ,че някога родителите ,ако стане някой такъв зулум заедно се скарвахме на хлапето. Сега приятелите на детето ми са същите с които си е играла агресивно , дръпнали са и косата или са и взели топката и от това е станал скандал между децата с як рев .Нормални деца са .Само е отминало времето на ти куклите дай си ми парцалките.
На тая жена бих и казала ,че ако се стигне до съд ,това ще се разчуе и между децата ,тогава как ще се чувства детето и ,едва ли околните хлапета ще му простят ,че майка му тормози родителите на другарчето им. Виждала съм такова чудо ,блазе му на детето ви.
А за случката с учителката ,детето смени ли училището ,децата и учителите с любов ли го гледат!
- donna
- Старши потребител
Напълно съм съгласен с колегите преди мен.Всяка плесница от учителка-НОХД , всяко издърпване на ухо-НЧХД на хлапе е просто смешна работа.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Commander, Вие да не би да сте възпитаник на " Лютия", или той на Вас? С цялото ми уважение към Вас!
- zdravkoshopov
- Потребител
Да се смееш или да плачеш, тов е въпросът. Аз като чета тази тема, та се замислям...
Преди няколко седмици излизам от блока до близкия магазин. Гледам едно хлапе има няма 10-12 години лети към паркранатами кола и се "разбива" върху предния капак.
Отначало си помислих, че някой го е бутнал, или знам ли... докато осмисля ситуацията гледам поредното хлапе се затичва, лъвски скок и ууууууааааааауууу пуфффф върху капака на бедната ми колица... При връщането на малкия в посока от стъклото към фаровете, някакъв метален ключодъжател по дрехите му стърже неистово по боята, ама на него му е весело. Едното от хлапетета свойски е стъпило с единя крак на предната броня. Тя моята количка си е възстаричка и очукана и без това, ама да я рушат пред очите ти хич не е приятно, баси...
Реших да не се правя на скандалджия, и да подходя педагогично към случая.
- Малък, тази кола твоя ли е ?
Казвам аз, с най-дружелюбния си, почти бащински тон. В резултат малкия ме изглежда като мутра, чиито мерцедес някой е дръзнал да засече на кръстовището.
-Не. Що ?
- Ами моя е.
Обявявам тържествено аз, уверен че ще предизвикам някакъв признак на срам или поне смътно чувство на притеснение. Нищо подобно. Малкият ме поглежда с неприкрита досада. Все пак, казва едно "Ами хубу" обръща се и си тръгва с другарчетата.
А аз останах покрусен от явната неефективност на "педагогическия" ми подход и размишлявайки за времето, когато такива проблеми се решаваха с хубаво навикване, звучен шамар и последващо водене при родителите... Е сега разбира се не е така. Пък и как да бъде? Току виж после някой гений на правната мисъл решил, че ситуацията е направо за НОХД и то във военния съд, защото съм действал при и по повод службата си. Пък и не ме блазни идеята за медийна "слава" тип: "Полицай бие ученици. Играели си до колата му."
Преди няколко седмици излизам от блока до близкия магазин. Гледам едно хлапе има няма 10-12 години лети към паркранатами кола и се "разбива" върху предния капак.
Отначало си помислих, че някой го е бутнал, или знам ли... докато осмисля ситуацията гледам поредното хлапе се затичва, лъвски скок и ууууууааааааауууу пуфффф върху капака на бедната ми колица... При връщането на малкия в посока от стъклото към фаровете, някакъв метален ключодъжател по дрехите му стърже неистово по боята, ама на него му е весело. Едното от хлапетета свойски е стъпило с единя крак на предната броня. Тя моята количка си е възстаричка и очукана и без това, ама да я рушат пред очите ти хич не е приятно, баси...
Реших да не се правя на скандалджия, и да подходя педагогично към случая.
- Малък, тази кола твоя ли е ?
Казвам аз, с най-дружелюбния си, почти бащински тон. В резултат малкия ме изглежда като мутра, чиито мерцедес някой е дръзнал да засече на кръстовището.
-Не. Що ?
- Ами моя е.
Обявявам тържествено аз, уверен че ще предизвикам някакъв признак на срам или поне смътно чувство на притеснение. Нищо подобно. Малкият ме поглежда с неприкрита досада. Все пак, казва едно "Ами хубу" обръща се и си тръгва с другарчетата.
А аз останах покрусен от явната неефективност на "педагогическия" ми подход и размишлявайки за времето, когато такива проблеми се решаваха с хубаво навикване, звучен шамар и последващо водене при родителите... Е сега разбира се не е така. Пък и как да бъде? Току виж после някой гений на правната мисъл решил, че ситуацията е направо за НОХД и то във военния съд, защото съм действал при и по повод службата си. Пък и не ме блазни идеята за медийна "слава" тип: "Полицай бие ученици. Играели си до колата му."
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
Ми ти си ги изпляскай анонимно... Или викай групата за оглед и да образуват по чл.216 за щети по МПС-то
- Gabi1
- Потребител
nataliaS. написа:Детето ми е играело на детска площадка, когато непозната жена го хваща за ухото и го дърпа така в продължение на около 20 метра. Децата са играели агресивно. Причината - решила е, че представляват опасност за околните. Може ли непознат да наказва дете? Какво се прави в такива случаи?
Какви са тези глупави въпроси?! Може ли да посяга или не може - ето явно, че може !
Значи ... хващам непознатата за ухото и я дърпам до близката потулена пресечка. Там най-културно ще и "обясня" за какво става дума и като ме заболят ръцете от обяснения ще я пусна да се оплаче на когото иска. Какви членове, какви алинеи - как ще ми посяга на детето?
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
Прощавайте, че се намесвам - като родител, не като юрист-
Мое лично мнение - нека първо да се запознаем освен с НК и с литература за възпитание на подрастващите ни наследници
Преди време намерих в бг мама цял раздел по темата за ВЪЗПИТАНИЕТО и детската психология.
Има чудесни статии - струва си човек да загуби един час от безценното си време и да почете по въпроса -
Лек и успешен ден на всички
Мое лично мнение - нека първо да се запознаем освен с НК и с литература за възпитание на подрастващите ни наследници
Преди време намерих в бг мама цял раздел по темата за ВЪЗПИТАНИЕТО и детската психология.
Има чудесни статии - струва си човек да загуби един час от безценното си време и да почете по въпроса -
Лек и успешен ден на всички
- vili_spasova
- Потребител
diaida написа:Какви са тези глупави въпроси?! Може ли да посяга или не може - ето явно, че може !
Значи ... хващам непознатата за ухото и я дърпам до близката потулена пресечка. Там най-културно ще и "обясня" за какво става дума и като ме заболят ръцете от обяснения ще я пусна да се оплаче на когото иска. Какви членове, какви алинеи - как ще ми посяга на детето?
Чудесен пример няма що.Дръж се като гамен мамин сладък , никой не може гък да ти каже , мама бди над правото ти да не спазваш никакви социални норми.Аз от възпитание не разбирам , обаче си спомням навремето , че когато направех зулум и се отървавах с един шамар , дръпване на ухо или закана , че ще кажат на директора на училището , че съм хулиган , но белята не стигаше до родителите ми , за мен беше манна небесна.Какво би станало , ако знаех , че вместо да получа справедливо наказание(тоест още тогава е започнало да се изгражда мирогледа в мен , чувство за вина и др.) , когато родителите ми разберат , те ще тръгнат да съдят или по-лошо да поискат сметка от непознатия , как се е осмелил аджеба да вдигне ръка над ангелчето небесно , незнам сега какъв бих бил.
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа:diaida написа:Какви са тези глупави въпроси?! Може ли да посяга или не може - ето явно, че може !
Значи ... хващам непознатата за ухото и я дърпам до близката потулена пресечка. Там най-културно ще и "обясня" за какво става дума и като ме заболят ръцете от обяснения ще я пусна да се оплаче на когото иска. Какви членове, какви алинеи - как ще ми посяга на
детето?
Чудесен пример няма що.Дръж се като гамен мамин сладък , никой не може гък да ти каже , мама бди над правото ти да не спазваш никакви социални норми.Аз от възпитание не разбирам , обаче си спомням навремето , че когато направех зулум и се отървавах с един шамар , дръпване на ухо или закана , че ще кажат на директора на училището , че съм хулиган , но белята не стигаше до родителите ми , за мен беше манна небесна.Какво би станало , ако знаех , че вместо да получа справедливо наказание(тоест още тогава е започнало да се изгражда мирогледа в мен , чувство за вина и др.) , когато родителите ми разберат , те ще тръгнат да съдят или по-лошо да поискат сметка от непознатия , как се е осмелил аджеба да вдигне ръка над ангелчето небесно , незнам сега какъв бих бил.
Тук не става дума за това!
Отделен е въпроса как бих процедирала с детето си след случая (слава Богу с моето такива проблеми не съм имала абсолютно никога), но естествено ще потърся причината и ще се опитам да му въздействам по някакъв начин в зависимост от ситуацията. Естествено, че няма да го окуражавам, а и няма да позволя да види "саморазправата" ми с изпълнителката на наказателни акции .
Но никой възрастен няма право да упражнява физическа агресия върху дете . С бой и подръпване на уши, плитки и др. нищо не се решава. Макаренковата система не помага в такива случаи. Само ще провокира още по-силна агресия у детето.
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
Имаше едно разказче на дедо ви Вазов - "Даскалите". Та там, струва ми се, той пише, че още тогава за системата на преподаване, включваща бой и наказания, се казвало следното: "Това е една лоша система, която дава добри резултати". Само въпросът е дали резултатите (откъм възпитание на учениците) са били добри заради системата, или заради нещо друго. Защото самото общество, хората са били други.
Моите родители не само лично ме ступваха, но и смятаха кажи-речи всеки шамар, ударен ми от възрастен (че и от дете нерядко) - да не говорим за учител - за заслужен. Баща ми подчертаваше: "Аз съм разрешил на учителката да те бие, ако трябва". С това не искам да кажа, че бой му е майката, а че... май не трябва да се драматизира толкова. Напълно подкрепям и инспектора от МВР, и Революшън, и РимТимТим.
В интерес на истината, и по наше време класната се оплакваше, че нищо не може да постигне с оплакване на родителите при някои ученици, защото майките им като орлици си защитават отрочетата дори когато са виновни. И по наше време деца тарикатчета, каквото и да са направили, нахакано заявяваха: "Той няма право да ме удря!" (което принципно не че не е вярно, ама...).
А иначе не одобрявам боя.
Моите родители не само лично ме ступваха, но и смятаха кажи-речи всеки шамар, ударен ми от възрастен (че и от дете нерядко) - да не говорим за учител - за заслужен. Баща ми подчертаваше: "Аз съм разрешил на учителката да те бие, ако трябва". С това не искам да кажа, че бой му е майката, а че... май не трябва да се драматизира толкова. Напълно подкрепям и инспектора от МВР, и Революшън, и РимТимТим.
В интерес на истината, и по наше време класната се оплакваше, че нищо не може да постигне с оплакване на родителите при някои ученици, защото майките им като орлици си защитават отрочетата дори когато са виновни. И по наше време деца тарикатчета, каквото и да са направили, нахакано заявяваха: "Той няма право да ме удря!" (което принципно не че не е вярно, ама...).
А иначе не одобрявам боя.
Последна промяна portokal на 16 Апр 2008, 16:54, променена общо 1 път
-
portokal - Старши потребител
Мен също ме потупваха доста, всъщност само майка ми, но не помня да съм се била аз самата с деца на улицата или нещо подобно!
Имаше някакъв временен етап в който се изживявах, като Кейт Балу и то в резултат на филма, но бързо отмина за щастие. Единствените вредни последици от героичното ми изживяване в тази роля бяха основно за кучето ни, защото като каубойка се налагаше да имам и кон и тази роля се падна на горкия ЛЪКИ - голямо куче, но не беше играло роля на кон преди това и с право се дърпаше при тези ми намерения.
... И това само от един единствен филм, представям си съвременните деца при всичките тези екшъни ... какво им се върти в главите!
Имаше някакъв временен етап в който се изживявах, като Кейт Балу и то в резултат на филма, но бързо отмина за щастие. Единствените вредни последици от героичното ми изживяване в тази роля бяха основно за кучето ни, защото като каубойка се налагаше да имам и кон и тази роля се падна на горкия ЛЪКИ - голямо куче, но не беше играло роля на кон преди това и с право се дърпаше при тези ми намерения.
... И това само от един единствен филм, представям си съвременните деца при всичките тези екшъни ... какво им се върти в главите!
-
Едно време когато си играехме "агресивно" с едно съседче, ако се случеше да ни засече някой от неговите родители аз го отнасях, ако пък се случеше да ни засече някой от моите родители - пак аз го отнасях ... (добре поне, че след няколко "грешки" се "изхитрих" да не казвам на нашите за случката, ако съм го "отнесъл" от чуждите родители, че ... за едно нещо ... две "отнасяния" отнасях ) ...
Та ... защо ли го разказвам това ...
Съседчето ако има и 2 години на свобода като пълнолетен ...
За мен няма да говоря ...
...мисълта ми я схващате - нали
Та ... защо ли го разказвам това ...
Съседчето ако има и 2 години на свобода като пълнолетен ...
За мен няма да говоря ...
...мисълта ми я схващате - нали
- inspectora
- Активен потребител
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|