начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Нарушени ли са правата ми ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нарушени ли са правата ми ?

Мнениеот Dzver » 17 Фев 2008, 04:33

Здравейте! Пише ви човек не ангажиран по никакъв начин с правото и законите и за това Ви моля за малко помощ. Случаят е следният: Мой приятел ми се обажда че е задържан в полицията (отвели са го от домът му) и ме моли да отида в управлението да уточним нещата(Предишната вечер бяхме заедно с още няколко приятела). Отивам там и никой от следователите не ми се представи, директно почнаха с въпросите и ми връчват лист да пиша обяснения. Питам ги аз и моите приятели обвинени ли сме в нещо те не ми отговориха нищо само ми казаха "Спокойно, и да си пиша обяснението". След като написах обяснението и ми зададоха десетки въпроси свързани с предишната вечер пак не ми казаха за какво са извикали приятелят ми и мен по-такъв начин (чрез неговия ГСМ и от негово име). След около час ми казаха да си тръгвам. Като искам да подчертая че не сме нарушили никакви закони, нито сме се закачали или сме били свидетели на нещо. Та въпроса ми е не трябваше ли да ни дадът обяснение за какво ни търсят и за какво ги пишем тези обяснения + всичките въпроси ? Не трябваше ли да ме извикат по подобаващ начин а не чрез приятеля ми. И защо ни извикват там без да ни казват ЗАЩО? Защо писахме обясненията ? Защо никой не ми се представи а се въртяха 5-6 човека и всеки си питаше каквото иска ? Това произвол ли е или ?

Благодаря Ви предварително.
Dzver
Нов потребител

Re: Нарушени ли са правата ми ?

Мнениеот zelen » 17 Фев 2008, 10:08

Dzver написа: Та въпроса ми е не трябваше ли да ни дадът обяснение за какво ни търсят и за какво ги пишем тези обяснения + всичките въпроси ? Не трябваше ли да ме извикат по подобаващ начин а не чрез приятеля ми. И защо ни извикват там без да ни казват ЗАЩО? Защо писахме обясненията ? Защо никой не ми се представи а се въртяха 5-6 човека и всеки си питаше каквото иска ? Това произвол ли е или ?

Случаят с вас наистина е тревожен и вие добре разбирате, че има неща, които не ви се казват.
Може да стане и още по-лошо, тъй като сте отишли без вашия адвокат. Особено в такива ситуации не се ходи сам, защото това означава сам да си сложите въжето на шията.
Не знаете как ще разтълкуват написаното и при лошо стечение на обстоятелствата, може да се превърнете от свидетел в нещо друго - сещате се.
Незабавно се свържете с адвокат, специалист в наказателните дела, но не робувайте на клишето " служебен защитник - защото е безплатен ".
Не забравяйте, че безплатните неща излизат много скъпи, още повече в наказателния процес!
Може би ще се намерят и форумци да ви успокоят, но вие сте прав в основателните си притеснения. В полицията и следствието не се случват чудеса -там се произвеждат сериозни проблеми.
zelen
Потребител

Мнениеот Dzver » 17 Фев 2008, 15:45

Здравейте!

@Зелен благодаря ти за отговора.

По-принцип един от следователите като тръгна да ми връчва листовете да пиша, му казвам "Трябва ли да се притеснявам за нещо, за да знам дали да взема мерки." и той казва "Какви мерки !?" и аз отговарям "Да се консултирам с адвокат" след което всеки от следователите в стаята взе да се занимава с нещо и отговор не получих. Отговор на въпросите които вече споменах в първото мнение също не получих.
И все пак има ли някакъв начин да разбера за какво ме повикаха по този начин и за какво писах обясненията без да ми кажат обвинен ли съм, заподозрян ли съм или пък съм свидетел ? Аз лично не виждам причина да ни извикват тъй като вечерта протече спокойно без да е ставало каквото и да е.

Ще се радвам на още мнения по темата.
Благодаря Ви.
Dzver
Нов потребител

Мнениеот zelen » 17 Фев 2008, 17:17

Dzver написа:Здравейте!

@Зелен благодаря ти за отговора.

По-принцип един от следователите като тръгна да ми връчва листовете да пиша, му казвам "Трябва ли да се притеснявам за нещо, за да знам дали да взема мерки." и той казва "Какви мерки !?" и аз отговарям "Да се консултирам с адвокат" след което всеки от следователите в стаята взе да се занимава с нещо и отговор не получих. Отговор на въпросите които вече споменах в първото мнение също не получих.
И все пак има ли някакъв начин да разбера за какво ме повикаха по този начин и за какво писах обясненията без да ми кажат обвинен ли съм, заподозрян ли съм или пък съм свидетел ? Аз лично не виждам причина да ни извикват тъй като вечерта протече спокойно без да е ставало каквото и да е.

Ще се радвам на още мнения по темата.
Благодаря Ви.

правилно предполагате,че щом не ви отговарят на директни въпроси ,нещо крият , не са длъжни да разговарят с вас-практиката е да разговарят с адвокати .
В случая вашия адвокат трябва да се срещне със следователите и да разбере какъв е казуса,какво може да се направи , за да са защитени правата ви в едно наказателно производство!
Често пъти обвиняемите , преди да станат такива , са писали обяснения като вас !
за кое РПУ иде реч , принципно в София ли е казуса ?
zelen
Потребител

Мнениеот kpavlova » 17 Фев 2008, 19:49

Dzver написа:Здравейте! Пише ви човек не ангажиран по никакъв начин с правото и законите и за това Ви моля за малко помощ. Случаят е следният: Мой приятел ми се обажда че е задържан в полицията (отвели са го от домът му) и ме моли да отида в управлението да уточним нещата(Предишната вечер бяхме заедно с още няколко приятела). Отивам там и никой от следователите не ми се представи, директно почнаха с въпросите и ми връчват лист да пиша обяснения. Питам ги аз и моите приятели обвинени ли сме в нещо те не ми отговориха нищо само ми казаха "Спокойно, и да си пиша обяснението". След като написах обяснението и ми зададоха десетки въпроси свързани с предишната вечер пак не ми казаха за какво са извикали приятелят ми и мен по-такъв начин (чрез неговия ГСМ и от негово име). След около час ми казаха да си тръгвам. Като искам да подчертая че не сме нарушили никакви закони, нито сме се закачали или сме били свидетели на нещо. Та въпроса ми е не трябваше ли да ни дадът обяснение за какво ни търсят и за какво ги пишем тези обяснения + всичките въпроси ? Не трябваше ли да ме извикат по подобаващ начин а не чрез приятеля ми. И защо ни извикват там без да ни казват ЗАЩО? Защо писахме обясненията ? Защо никой не ми се представи а се въртяха 5-6 човека и всеки си питаше каквото иска ? Това произвол ли е или ?

Не са ви разпитвали следователи , най-вероятно не са Ви разпитвали и дознатели.
Вероятно това е предварителна проверка на орган на МВР, т.е. Вашето писане е с оглед събиране на данни, то е самите данни, а не разпит по реда на процесуалния закон, т.е. няма за резултат събиране на годен доказателствен материал.В последствие, когато и ако станете свидетел в хода на висящо наказателно производство, ще имате възможност да се консултирате с адвокат при определени условия.
Ако срещу Вас е упражнена принуда- от каквото и да е естество, или е ограничена личната Ви свобода ,можете да претендирате вреди от такова нарушение, като се консултирате с адвокат.Ако Ви притеснява неизвестността на събитието, към което МВР е проявило оперативен интерес, няма как да Ви отговорят на въпросите на такъв ранен етап.И на по-късен, ако сте само свидетел по делото, няма да придобиете яснота за развитието му и за неговата цел.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 17 Фев 2008, 20:11

kpavlova написа:Не са ви разпитвали следователи , най-вероятно не са Ви разпитвали и дознатели.
Вероятно това е предварителна проверка на орган на МВР, т.е. Вашето писане е с оглед събиране на данни, то е самите данни, а не разпит по реда на процесуалния закон, т.е. няма за резултат събиране на годен доказателствен материал.В последствие, когато и ако станете свидетел в хода на висящо наказателно производство, ще имате възможност да се консултирате с адвокат при определени условия.
Ако срещу Вас е упражнена принуда- от каквото и да е естество, или е ограничена личната Ви свобода ,можете да претендирате вреди от такова нарушение, като се консултирате с адвокат.Ако Ви притеснява неизвестността на събитието, към което МВР е проявило оперативен интерес, няма как да Ви отговорят на въпросите на такъв ранен етап.И на по-късен, ако сте само свидетел по делото, няма да придобиете яснота за развитието му и за неговата цел.

АЛЕЛУЯ !

Поздрави на kpavlova за точния и коректен отговор.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kpavlova » 17 Фев 2008, 20:33

:oops:
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Dzver » 17 Фев 2008, 22:22

Inspector_MBP написа:
АЛЕЛУЯ !

Поздрави на kpavlova за точния и коректен отговор.

Аз също й благодаря :) Иначе да разпитваха ме в една стая в РПУ-то.
Ако мога също да попитам ако решат да ме извикат отново по телефона, длъжен ли съм да отида?
Dzver
Нов потребител

Назад към Наказателно право